HENT hírlevél

Blokkolnak egy focit közvetítő svéd weboldalt

A brit bíróság döntése szerint az internetszolgáltatók kötelesek blokkolni a svéd FirstRow1.eu oldalt, amely illegális sportközvetítésekhez nyújt hozzáférést. A portál az első sport témájú weboldal, amely blokkolás alá kerül Nagy-Britanniában.

A Svédországból üzemelő FristRow1.eu portál blokkolását az angol labdarúgó-bajnokság, a Premier League jogi képviselői szerzői jogi jogsértés miatt kérték a bíróságtól. A portál maga nem tesz közzé közvetítéseket, de olyan linkeket oszt meg, amelyek engedély nélküli sportközvetítésekre mutatnak, és ahol engedély nélkül nézhetők többek között a Premier League mérkőzései is. A bíróság a kérelemnek helyt adott, és kötelezte a brit internetszolgáltatókat, hogy még a bajnokság augusztusi indulása előtt blokkolják az oldalakhoz történő hozzáférést. A FirstRow1.eu az első sporttartalmú oldal, amelynek esetében a bíróság a felhasználói hozzáférés akadályozását rendelte el a szigetországban, és egyben az első olyan, amely nem közvetlenül, hanem közvetve akadályozza a hozzáférést a jogsértő módon hozzáférhető tett tartalomhoz.

A Premier League szóvivője üdvözölte a bíróság döntését jelezve, hogy az ítélet elismeri az illegális közvetítésekből táplálkozó üzletág egyfajta parazitaként épül rá a sportra: ugyanis a reklámhelyek értékesítésének előnyeit élvezik, azonban bevételeikből semmit nem forgatnak vissza. A blokkolásra ítélt oldal a BBC News-nak nyilatkozva közölte, hogy a felület elérésének akadályozása nem oldja meg a jogsértés problémáját, hiszen a blokkolás az illegális tartalmakat közvetítő streaming oldalakat nem is érinti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csimmasz #3
    Megőrúltél?
    Milesz reklamok nelkül szegény focistakkal meg a végén értelmes összegekért kéne jatszaniuk, nem lenne Ferrari kokain hegyek meg privát yacth.
    Nemlenne raépúlő milliárdos üzlet.

    Mondjuk részemről ha holnaptól minden sport közvetités megszünne akkor sem érezném magam rosszul.
    Amugy most igazuk van, képzeld ha neked valamiért fizetned kell mondjuk a kedvenc zenekarod koncertjere de masok egy haveron keresztül ingyen jutnak be, nem baszna a csőrödet?
  • Sajátvéleményem #2
    Én speciel nem szeretem a focit, és nem is nézem a meccseket,de kiveri nálam a biztosítékot, ha valaki valamit korlátozni akar. -Pláne az internettel kapcsolatban. Azt a felhasználónak kellene eldönteni, hogy kell-e neki az a "dolog" vagy nem. Az államnak az lenne a dolga, hogy segítse az állampolgárait, és nem az, hogy mindenféle korlátokat emel neki. Figyelmeztetni persze kell, hogy ez, vagy az nem helyes, de korlátozni nem. Ha én beakarok nyúlni az oroszlán szájába, akkor tehessem meg, max, szóljanak előtte, hogy valószínű nem lesz utána karom, de ne akadályozzanak meg, ha mégis olyan barom vagyok.
  • AgentKis #1
    Hát a proxy meg mire való?