Berta Sándor

Javuló Apple-Google kapcsolat

Eric Schmidt, a Google elnöke úgy véli, hogy az elmúlt időszakban sokat javult a két konszern kapcsolata. Ezt támasztja alá, hogy a két társaság vezetői egyre gyakrabban találkoznak egymással.

Az elmúlt hónapokban közel sem volt baráti az Apple és a Google kapcsolata. Ez érthető is, hiszen a két óriáscég számos területen vetélytársa egymásnak. Eric Schmidt az Allen & Company amerikai befektetési bank rendezvényén most kijelentette, hogy a közelmúltban nagyon sok találkozóra került sor a két vállalat képviselői között. Arról viszont, hogy ezeken a megbeszéléseken mik hangzottak el, illetve milyen témákat vagy területeket érintettek, a Google első embere nem akart semmit sem elárulni, csupán annyit jegyzett meg, hogy az üzleti tárgyalások számos témát érintettek. A menedzser dicsérte az Apple-t, amelynek központja a Google szomszédságában található és azt mondta: mind a két társaság "büszke, jól vezetett, de ugyanakkor egymástól különböző vállalkozás".

Évekkel ezelőtt jó kapcsolatban volt a két IT-gigász, 2009-ig Schmidt tagja volt az Apple igazgatótanácsának is. A Google ajánlatai közül a YouTube vagy éppen a Maps megtalálható volt az iPhone készülékeken is. Azonban miután Schmidt távozott az igazgatótanácsból és az Android megjelent, gyorsan megromlott a két fél kapcsolata. Nem tett jót a Steve Jobs halála után kirobbant vita sem; mint ismeretes, az Apple társalapítója rendkívüli mértékben gyűlölte a Google-t és az Androidot. Az volt ugyanis a meggyőződése, hogy az operációs rendszer az Apple megoldásainak másolata, azt a Google egész egyszerűen ellopta a cégétől, s ezért minden eszközzel és hatalommal harcolni kell ellene. Jobs a halála előtt az egyik legfontosabb tevékenységének tartotta, hogy megsemmisítse az Androidot. Becsmérlően nyilatkozott a keresőóriásról is: "A keresőn kívül minden terméke - Android, Google Docs - szemét." Larry Page ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy szerinte Jobs Android-gyűlölete egész egyszerűen egy show volt, ami az almás konszern érdekeit szolgálta.

Az elmúlt hónapokban aztán megnyugodtak a kedélyek, mostanában már nem merültek fel szabadalmi vádak sem. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a mostani helyzet meddig tart ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)