HENT hírlevél

Külön rendőri egység Londonban a szerzői jogsértők ellen

A világon az elsők között önálló szellemitulajdon-védelmi egységet alakít ki a londoni rendőrség. A tervek szerint az új rendvédelmi egység már szeptemberben megkezdheti munkáját.

A brit Szellemitulajdon-védelmi Hivatal (Intellectual Property Office, IPO) közleménye szerint az IPO két évre szóló 2,5 millió fontos támogatásával alakul meg és kezdi meg működését az új jogvédelmi egység a londoni rendőrségen belül. A közlemény szerint a maga nemében egyedülálló rendőri szervezet feladata az online szerzői jogi jogsértések és más, a szellemitulajdon-jogot érintő visszaélések elleni fellépés lesz. Az új egység a tervek szerint ez év szeptemberében kezdi meg működését.

A rendőri szervezet létrejöttét bejelentő Lord Younger, szellemitulajdon-jogi ügyekben illetékes brit miniszter hangsúlyozta, a szellemitulajdon-jogok megsértése a fizikai termékek esetében hosszú ideje probléma, miután pedig az internet térhódításának eredményeként a jogsértések az online világra is áttevődtek, a probléma megoldása mind sürgetőbb kérdéssé válik. A miniszter szerint az online elkövetett visszaélések a 36 milliárd fontos forgalmat bonyolító és 1,5 millió munkavállalót foglalkoztató brit kreatív iparág működését veszélyeztetik, amelynek védelme viszont az iparág összgazdasági haszna miatt elengedhetetlen.

Adrian Leppard, a londoni rendőrség képviselője a jogvédelmi egység megalakulása kapcsán azt emelte ki, a hamisítás és kalózkodás évi több száz millió font összegű kárt okoz a brit gazdaságnak, miközben illegális bűnszervezetek számára termel hasznot. A szakértő szerint a szellemitulajdon-védelmi rendőri egység a londoni rendőrség azon elkötelezettségét bizonyítja, amellyel a jogszerűen működő vállalkozások és a munkavállalók, a gazdaság és a társadalom fizikai és online biztonságáról kíván gondoskodni. Szakértői becslések szerint havi 7 millió brit internetező keres fel illegális letöltő oldalakat Nagy-Britanniában. Megfelelő ellenlépések nélkül a kalózkodás 2015-ig negyedmillió álláshely megszűnését eredményezheti a szigetországban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #39
    Remélem amúgy te soha nem nézel filmet, soha nem hallgatsz zenét, soha nem játszol, nem olvasol (ebben mondjuk biztos vagyok), nem jársz szórakozóhelyekre, nem eszel és iszol semmit az alapvető élelmiszereken kívül. Csak egyszínű blank ruhákban jársz és úgy általában nem csinálsz semmit ami nem szükséges közvetlenül az életben maradáshoz.
    Gondolom nagyon király így az élet. Ha viszont nem jó neked így akkor igenis fizess azért amiért mások megdolgoztak. Ennyi.
  • bdzsana #38
    Mennyi ember van a másik oldalon LOL.
    Mennyi pék van és mennyi fogyasztó? Mennyi szállodatulajdonos van és mennyi nyaraló? Mennyien fogyasztanak áramot és mennyi energetikai cég van?
    B+ ilyen elvvel senkinek nem kellene fizetni semmit mert a fogyasztók mindenhol többségben vannak.
    És mi az, hogy szórakoztató iparnak nincs létjogosultság? Akkor ne legyen cukrász se, mert a sütemény nem alapvető élelmiszer, a csoki csak az ízlelőbimbóidat szórakoztatja. A pékségben is max csak kenyeret áruljanak.
    Legyen egyfajta autó, legyen csak 1 fajta ruhanemű mert a többszínűség nem szolgál semmi hasznosat.

    Ilyen hülyeséget még itt sem láttam leírva.
  • FoodLFG #37
    Általánosságban:

    Már megint a szórakoztató iparból élők (játék programozó, újságíró, politikus, filmes, zenész, jogvédő) sírnak. Az van gyerekek, hogy ha a társadalom nem akar a munkátokért fizetni, akkor vagy éhen haltok vagy elmentek hasznos munkát végezni pl péknek.

    Csak azért nem lett még kibaszva veletek, mert a szórakoztató ipar akkora mennyiségű pénzt és hatalmat halmozott fel az internet előtti időkben, hogy mesterségesen (agymosással, jogalkotással) is fenn tudja tartani a keresletet a produktumai iránt, amikből a bevétel jellemzően nyugati országokban nyugati fizetésekként halmozódik fel. Mennyire torz, arányait vesztett világban él tehát az az ember, aki a szórakoztató ipar érdekei mellett szólal fel főleg Mo-n.

    Értem én hogy ebből élsz, de nehogy már neked álljon feljebb. Azér ébredjél már rá, hogy mennyi ember áll a másik oldalon és hogy ti mennyien vagytok. Majd asszed, hogy akárkit is érdekel, ha becsődöl a munkaadód? Emberek majd sírnak, mert nem tudják majd máshova költeni a pénzüket? Vagy mi? :DD

    Túl sokat élősködtetek már a társadalmakon, game over van.



    Egyébként a mobilos reklámozós wanabe programozók által írt programok kifejezetten azt használják ki a haszonszerzést szem előtt tartva, hogy mobilra még nem igazán szivárogtak be az openszorsz fejlesztések. Többek közt azért is, mert a nagy cégek (ms, apple) próbálják kiszorítani ezeket a platformjaikról...
  • Magiszter #36
    Alapelvekről vitázunk. A termék mibenléte teljesen mindegy.
  • Magiszter #35
    mert fizetek = mert NEM fizetek
  • Magiszter #34
    "pékségben csak akkor fizeted ki a kiflit ha finom volt?"

    Az kifőzdében ahova járok ebédelni bármikor kérhetek egy kanál kóstolót bármiből. Vagy ha már kikértem egy teljes tányérral, de nem ízlik akkor simán visszaviszem és vagy hoznak másikat/mást, vagy visszafizetik az árát.
    Amúgy a példád nem teljesen valós, hiszen azt tudod hogy milyen ízű egy kifli így tudod mire számíts. Ha valami új pék-agyszüleményt raknak a palettára akkor igen is kérek belőle kóstolót, mert fizetek ki 6-7 ezer forintot valamire amire a pék azt mondja "ez nagyon finom ám".

    A mondandóm lényege amúgy az hogy hozzák vissza a demókat a piacra. Ha kipróbáltam és tényleg jó, akkor megveszem a teljest. A legtöbb új játékról 10-20 perc alatt el lehet már mondani hogy kell e vagy sem.
  • errorista #33
    még jó hogy a példában a fizetés oka nem a megkóstolás, hanem a termék fizikai megsemmisítése. Ettől függetlenül ha találsz példát ahol máshol is működik a koncepció, hogy az ember a semmiért fizet, (uzsorakamat? védelmi pénz? parkolás?) akkor hajrá.
  • bdzsana #32
    "Ez olyan mint egy új póz a szexben. Hiába olvasol róla, vagy mesélik el mások milyen volt, csak akkor tudod hogy neked is bejön e ha kipróbálod. :)"

    Ez teljesen igaz amit írsz, no de a pékségben csak akkor fizeted ki a kiflit ha finom volt? Mi van ha te ízlésednek túl sós? Ha elmész nyaralni csak akkor fizeted ki az utat ha jól érezted magad? Én elhiszem, hogy a usernek ki kell fényesíteni a hátsóját, de szerintem ők is vállaljanak felelősséget vásárláskor.
    Szép lenne az amit te szeretnél, csak erre üzletet nem lehet építeni, de várom a napot, amikor kidolgoznak egy működő koncepciót erre az alapra.
  • tar86 #31
    Chris Kelly vlághírű rapper, a napokban dobta fel a pacskert, kábítószer túladagolás következtében, aki azzal vált világhírűvé hogy fordítva hordta a nadrágját( a hátulját elöl) fellépésekor ez vált az ő emblémájává, le is védette mint saját szellemi termékét, nem a hip-hop hűje számai a védett szellemi termékek, hanem a viselete! Úgyhogy vigyázat, nem ellopni az ötletet, mert azok már az örökösöké!
  • Magiszter #30
    "Sajnos megint nem tudok veled egyetérteni"
    Rettegek a naptól mikor mindenki egyetért velem :)

    "Kár, hogy 1000-ből 1 aki komolyan is gondolja."
    Ebben van valami. Személy szerint eddig 17 játékot vettem Steam-en, de azokat tuti hogy évente 1x újra végigviszem. Most a HL2 van soron... idén már másodjára...

    "A játékoknál is ott van a rendszerkövetelmény, a videók (original/user made), review-ek, vélemények és ratingek"
    Ez olyan mint egy új póz a szexben. Hiába olvasol róla, vagy mesélik el mások milyen volt, csak akkor tudod hogy neked is bejön e ha kipróbálod. :)

    "pont ezeknél tudja a user legjobban mit várhat tőle, sőt warezon ezeket töltik a legjobban."
    Talán azért töltik olyan sokan mert ők még reménykednek hogy történt valami újítás, nem csak egy újabb skin/map pack teljes áron. Magam részéről a COD2-nél lemaradtam, bár egyszer belenéztem a Modern Warfare-ba is tíz perc erejéig.
    Igaz biztosan nagyobb a piaca a Casual játékoknak, különben nem lenne COD28 és FIFA42. Sajnos (vagy nem) én az igényesebb userek közé tartozom aki inkább játszik egy izmos RPG-t, RTS-t vagy egy erősen történet orientált játékot, mint egy átlag lövöldét. De ízlések és pofonok...