Berta Sándor

Bankkártya lesz a nigériai személyi igazolvány

A nigériai személyi igazolványok a jövőben tartalmazni fogják a MasterCard márkajelzését is. A cég először tesztelné ezt a megoldást, így minden állampolgár fizethet elektronikusan.

Az afrikai országban a lakosság több mint fele rendkívüli szegénységben él, az iskolák többsége katasztrofális állapotban van. Ennek ellenére a kormány úgy döntött, bevezeti a fizetésre is használható személyi igazolványt, ami teljesen egyedülálló megoldás. A helyi kabinet és a MasterCard képviselői már megállapodtak a projekt részleteiről. A következő három hónapban, a program első szakaszában 13 millió okmány készül el. A MasterCard tervei alapján minden nigériai állampolgár ilyen személyi igazolványt kap majd. Ez közel sem egyszerű feladat, hiszen Nigériának 167 millió lakosa van, ezzel a legnépesebb afrikai államnak számít.


Dr. Ngozi Okonjo-Iweala helyi pénzügyminiszter közölte, hogy a projekt egyesítheti az állami és a magánszektort. Azt reméli, hogy az új okmánynak köszönhetően minden állampolgár egyenlő lehet, hatékonyabbá válhat a kormányzás és visszaszorulhat a korrupció. Az igazolványba mikrochip kerül, ebben tárolják a tulajdonosok személyes és biometrikus adatait. Minden kártyához tartozik majd egy külön folyószámla az Access Banknál, de az elfogadóhelyek között lesz a United Bank for Africa, a Union Bank, a Zenith, a Skye Bank, a Unity Bank, a Stanbic és a First Bank is.

Az új National Identity Smart Card-nál a személyes adatokat (ujjlenyomat, digitális aláírás, arcjellemzők) egy központi adatbázisban fogják tárolni, ugyanakkor a bankkártyára használatára vonatkozó információkat nem jegyeznék fel. Az adatbázist a kormány fogja kezelni. Okonjo-Iweala közölte, hogy a tárolt adatokat különböző kormányrészlegek használják majd, a hivatalos leírás alapján a felhasználók tudta nélkül. Az új rendszer elsősorban a vidékieknek jelenthet nagy segítséget, akik jelenleg még számlával sem rendelkeznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mydgard #21
    New World Order.
  • Vol Jin #20
    Nem igazán. Az USA-ban a mobiltelefonok azért terjedtek lassabban a kezdetek kezdetén, attól függetlenül, hogy ott volt először, mert nagy a területe, és két település között lehet száz kilométer is, míg itt Ezrópában azért nagyobb a népsűrűség. Azaz szépen lefedhető az egész ország.

    Mellesleg minden mobiltársaság kifejlesztette a saját rendszerét, amik egymással nem voltak kompatibilisek, és rohadt drágák voltak. Az egyik állam így szabályozott, a másik úgy.

    Az EU kellett a mobilforradalomhoz. Összeültek, tököltek pár évet, míg kidolgoztak egy rendszert, a GSM-et, azt bárki gyárthatott készüléket, adótornyot, azok működtek egymással. Ezt az EU-s rendszert vette át az egész világ.
  • Vol Jin #19
    Jánosnak a víziói teljes egészében a rómaiakról szólnak. A használt szimbólumok, a római légiók jelvénye, stb. egyértelműen megtalálható a szövegekben. Egy birodalomban a pénzverés joga a központi hatalomé. Róma megtartotta magának a pénzverés jogát, és a császár képe volt az érméken. Erre utal az, hogy csak azzal fizethetsz, amin a sátán neve szerepel.

    Mondom, a szöveg tele van olyan jelképekkel, amit az akkori korban bárki beazonosított volna.

    Olyan, mintha valaki 56-ban azt mondta volna, hogy a sátán medve képében rohanja le a világot. Mindenki értette akkor és ma is, hogy a ruszkikról van szó. Vagy mint most az muzulmán imámok sátánozzák le Amerikát.
  • samuzsolt #18
    komoly, a fényképet a nő saját magáról csinálta a jobb kezében tartott géppel xDD
  • sanyicks #17
    6,5 M magas. Az szép.
  • ugh #16
    A tranzakcios illetek sem veletlen.
    Eltuntetik a kp-t majd bevezetik az tr. illeteket akkor iszonyu balhe lett volna.
    De ha bevezeted az illeteket ugy, hogy van mas lehetoseg es ki tudod kerulni (kp),majd megszunteted idovel a masik lehetoseget, akkor senki nem fog mar pattogni.
    Szepen sunyizni...
    Ha itt is bevezetik ezt az leso dolgom lesz 900 w-on megmikrozni.
    Az majd lerendezi.
  • ugh #15
    Az az erdekes hogy az iylen jellegu technologiakat soha sem magukon tesztelik a "nyugatiak".
    Lasd anno a mobilt.
    Nem veletlen, hogy fele annyiba kerult itt, mint mondjuk az usaban.
    Sokkal csorobbak voltunk (es vagyunk), megis kb 3* annyi volt az egy fore eso telok szama.
    Itt teszteltek a kulonbozo hatasait meg, hogy "mire jo meg a telefonalason kivul".
  • The Seer #14
    Az ötlet jó, de nem ebben az országban... Itt egy baromi nagy baromság.
  • Richard Donkies #13
  • Tetsuo #12
    "Kicsit" komolyabb az annál. ;) Nagyon feluletes vagy ezen a téren. Valójában a hited az oka. Abban hiszel, hogy minden aminek koze van a vallásokhoz, baromság.
    Te ezt a hited kevered ossze a tudással...