Gyurkity Péter

Befutottak a Firefox OS fejlesztői telefonok

A korábbi ígéretnek megfelelően elérhetővé váltak a Firefox OS iránt érdeklődő külső fejlesztőknek szánt okostelefonok, amelyek átlagos hardverrel, ám nagyon is kedvező áron láttak napvilágot.

Januárban mi is írtunk a Mozilla bejelentéséről, amelyben egyszerre két fejlesztői telefon megjelenését ígérték, akkor még ismeretlen áron, ám részletesen kifejtve azok hardveres összetételét. Most mindkét példány elérhetővé vált a spanyol Geeksphone oldalán, így ezeket a saját alkalmazásokat fejleszteni kívánó felhasználók maguk is beszerezhetik.

A Keon névre hallgató változat a belépő szinten érkezik, 3,5 hüvelykes HVGA (320 x 480 pixel) kijelzővel, multitouch támogatással, amihez egy 1 GHz-es Qualcomm Snapdragon S1 chip, 512 MB RAM, 4 GB-os belső tároló, 3 megapixeles hátoldali kamera, microSD, WiFi, Bluetooth 2.1 EDR, FM rádió, GPS, valamint microUSB támogatás, HSPA 3G elérés, illetve egy 1580 mAh-s akkumulátor járul. A Peak már valamivel izmosabb, hiszen itt a listán 4,3 hüvelykes qHD (540 x 960 pixel) érintőképernyő, 1,2 GHz-es ikermagos Qualcomm Snapdragon S4 processzor, egy 8 megapixeles hátoldali kamera, egy 2 megapixeles elülső kamera, valamint a már említett további jellemzők találhatók, egy 1800 mAh-s akkumulátor kíséretében.


Az igazi meglepetést a készülékek ára jelenti, bár azt már szintén korábban jelezték, hogy kedvező ajánlatot szeretnének a felhasználók elé tenni. A Keon mindössze 119 dollárt kóstál, míg az erősebb Peak ára 194 dollár, így valóban nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk - természetesen egyik változat sincs szolgáltatóhoz kötve. A Geeksphone hajlandó minden kontinensre postázni az okostelefonokat, online forgalmazóról lévén szó az árra persze rájön még a szállítási költség.

Azt már szintén tudjuk, hogy júniustól egyszerre négy országban válnak elérhetővé a végfelhasználóknak szánt fejlesztések, ezek Európában és Dél-Amerikában bukkannak majd fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Armagedown #7
    Szerintem nagyobb sikere lesz ennek mint a WPnak !
  • SanMaster #6
    Out of stock.... ha ennyiért nyomják ezeket a független telókat, garantált siker lesz!
  • galocza #5
    ahhoz meg madzag kell. tegnap is láttam dolgozni a kábelégető kisiparosokat.
  • Major #4
    Tudod te is, hogy mi marad

    http://img04.aprod.hu/images_aprodhu/834291_1_644x461_kagylos-telefon-dombovar.jpg
  • Dodo55 #3
    Hm. A HW alapján szerintem simán lehet majd rajtuk Androidot is futtatni :)
    Sőt, ha jól tudom vannak már egy ideje BTG romok Androidos telefonokra is (hogy mennyire használhatók passz), illetve tudtommal a két OS sem áll túl távol egymástól.
  • galocza #2
    itt a szimpátia dönt majd. úgyis majdnem mindenki marad a droidnál, de magamból kiindulva: droid nem, alma nem, csempe nem. akkor meg mi marad? ha le kellene cserélnem 4+ éves, öreg telefonomat (szerencsére nem kell), ilyesmire rá tudnám magam beszélni, még akkor is, ha kicsit butább, vagy kevesebb app van rá.
  • balintk #1
    Eléggé hasonlít a HTC és Oppoi dizájnhoz.