Berta Sándor

Búcsút int az IRC-nek a Mozilla

A szervezet még mindig IRC-csatornákat használ, de ez a közeljövőben változni fog.

Mike Hoye, a Mozilla munkatársa azt írta, hogy jelenleg is alternatív kommunikációs platformot keresnek, mert az IRC sajnos "rosszul öregedett meg" és emiatt kénytelenek lesznek hátat fordítani a fő kommunikációs megoldásként használt szolgáltatásnak. A tervek között szerepel az IRC.mozilla.org kiváltása is, de konkrét ütemterv még egyik esetben sem létezik, így még azt sem lehet tudni, hogy ezen a területen mikor kerülhet sor az első lépésekre. De az nagyon is valószínűnek tűnik, hogy a változtatás még az idén megvalósul.

Hoye többek között rámutatott, hogy számos kollégájának megterhelő az IRC-t alkalmazni. Különösen a fiatal szakemberek számára jelent problémát, hogy a szolgáltatás optikailag nem versenyképes és kevés funkcióval rendelkezik, ezért le van maradva az alternatív megoldások mögött. A szervereken napi szinten valósulnak meg visszaélések és zaklatások. Ezért is döntöttek úgy, hogy a munkatársaiknak, legyenek azok dolgozók, önkéntes segítők, partnerek és más fejlesztők, nem kínálhatnak egy olyan környezetet, amelyről nem állapítható meg, hogy egészséges, biztonságos és produktív.

A váltással kapcsolatos döntés többek között azért született meg, mert az IRC nem frissül és számos iskolai, főiskolai vagy vállalati hálózatból sem lehet hozzáférni. E hiányosságokat az sem ellensúlyozza, hogy az IRC-csatornákhoz a korszerű böngészőkből is hozzá lehet férni és számos önálló kliens létezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • HyBrIDNyLA #8
  Hey! Hát, a diszlokációs elméleteddel, nem igazán értek egyet... az igazi csúcspontja az 1996-2001 évek közötti időkre volt tehető a magyaországi IRC használatnak. Pont a dial-in-es korszak kezdetén. A hostokból kiderült, h mindenhonnan özönlöttek az emberek. Jött mindenki, dial-in, broadband-os, sulinetes. Emlékszem pont #magyar-on állandó is volt a +b a *.sulinet.hu domain-re az érkezők szellemi szintje nem ütötte meg a kívánt preferenciákat. Emlékszem, rengetegen jöttek egyetemi hostokról, az ország minden tájáról.
  Aztán szépen lassan elhódították a usereket a chat.hu és egyéb ingyenes csevegő oldalak, meg ugye akkor kezdte a szárnyait bontogatni az MSN messenger, ami aztán végérvényesen döfött egyet az utánpótlást illetően. (látod, ha most azt mondod valakinek, h messenger, egyből a facebook messengerre asszociál, pedig nem, volt az MSN messenger, ami legalább ekkora népszerűségnek örvendett). Ezt követően már csak az igazi kemény mag maradt, akik többek között még ma is fent vannak, legalább is a klienseik mindenképpen. Csodálatos korszak volt, 1000X jobb volt, mint a mostani évek. Az emberek ismerkedni akartak, nyitottak voltak, randiztak - meg sem tudom számolni hány csajjal randiztam onnan -, volt téma, voltak szuper beszélgetések, összejövetelek, összefoglalva volt élet. Igazi mérföldkő volt az 1996-2001 (5 év) az IRC életében.
 • KM103 #7
  Bocs de nemjól tudod. Van olyan irc ami regisztrációs és név jelszó párossal kapod a nick-nevedet. Továbbá irc-t bárki üzemeltethet zártkörűen is.
  Nem muszály egy akármilyen cégnek az irc.elte.hu-n csevegnie. Csinálhat saját szervert is magának....
  így hirtelen gyorsan:
  https://freenode.net/kb/answer/registration
 • kékherceg #6
  Szerintem nem bonyi volt nekik, hanem gagyi.
 • Cat #5
  Én sajnálom hogy elmúlt az a korszak, az internet elérhetőségi gátja miatt teljesen más volt akkor a közösség. (Szűk budapesti réteg volt csak rajta.)
 • kvp #4
  Az IRC egy elosztott halozatot hasznal, aminek egyik elonye, hogy nincs kozponti iranyitas es felugyelo ceg/szervezet. Hatranya, hogy nem tartalmaz semmilyen hasznalhato azonositasi lehetoseget, tehat mindenki annak mondja magat akinek akarja, meg a szerverek is. Ez szervezett kollaboraciora csak akkor lenne alkalmas ha az interneten mindenki tisztesseges es oszinte lenne. Kb. mintha a ceges megbeszeleseket egy olyan utcai rendezvenyen tartanak, ahol mindenkin egyforma alarc van, amire filctollal rairta a becenevet.

  A gond ott van, hogy nincs mas fuggetlen, elosztott rendszer, tehat mindenkeppen vagy valamilyen ceges megoldast kell valasztaniuk vagy maguknak mukodtetniuk egy centralizalt es biztonsagos rendszert, ami lehetoleg megfelel a sajat szabadszoftver elveiknek is. Nem lesz konnyu.
 • KM103 #3
  "....rámutatott, hogy számos kollégájának megterhelő az IRC-t alkalmazni. Különösen a fiatal szakemberek számára jelent problémát,..."

  Tehát az okos alkalmazkodik a hülyéhez. Jól értem?
  A huszonéves friss egyetemistáknak "bonyi" az IRC... nevetséges.
 • HyBrIDNyLA #2
  irc.bme.hu, irc.elte.hu, irc.sote.hu..., #magyar..., hjaj, be szép idők is voltak azok! 1996-... *** JohnDoe ([email protected]) has joined #.... /mode #channel +v nickname (: (: (:
 • Schwarz #1
  Az IRC-t legalább lehetett használni betárcsázós hálózattal is :D