MTI

Negyedik mobilcéget szeretne látni az NMHH

Új piaci szereplők belépésének és új szolgáltatások megjelenésének versenyélénkítő szerepe van a nemzeti mobiltávközlési piacokon - hangsúlyozta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hírközlési elnökhelyettese csütörtökön, egy bécsi értekezleten.

Mátrai Gábor közölte: egységesen ez az álláspont fogalmazódott meg különböző, a workshopon részt vevő közép- és kelet-európai szabályozó hatóságok részéről. Az osztrák RTR és az NMHH közös szervezésében megtartott konzultáción a szlovák, a cseh, a szlovén, a román, valamint az osztrák és a magyar hatóság képviseltette magát. A tanácskozáson a felek áttekintették a szélessávú mobilinternet szolgáltatásra is alkalmas frekvenciák elosztásával kapcsolatos eddigi tapasztalatokat és a jövőbeli terveket.

Az NMHH a meglévő frekvenciakészletek minél hatékonyabb hasznosítását tervezi - fogalmazott Mátrai Gábor. Kifejtette: a lehető legrövidebb időn belül úgy akarják értékesíteni a frekvenciakészleteket, hogy a verseny élénkítését előtérbe helyezve, az infrastruktúra fejlesztésével egy időben új területekre is eljuthassanak a szolgáltatások. Emellett olyan értékesítési feltételrendszert szeretnének kialakítani, amelynek keretében a magyarországi piacra is beléphet új szereplő.

"Követendőnek és rokonszenvesnek tartjuk azokat a példákat, amelyek új piaci szereplők belépésével élénkítik a versenyt, az infrastruktúrafejlesztést és ezáltal a gazdaság fejlődését" - jelentette ki az elnökhelyettes. Követendő példaként említette, hogy miután a korábbi négy ausztriai szolgáltatóból kettő fuzionált, az osztrák szabályozó hatóság úgy döntött, úgy értékesíti a rendelkezésre álló frekvenciákat, hogy lehetőséget ad egy új szereplő belépésére.

Az osztrák piacon lezajlott fúziót követően a szabályozó hatóság fontos feladata, hogy odafigyeljen arra, hogy ne emelkedjenek a fogyasztói árak, és ne csökkenjen a szolgáltatások minősége - mondta Georg Serentschy, az RTR postai és távközlési szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója. Serentschy úgy vélekedett: ennek biztosításához a legfontosabb szempont, hogy "élő verseny" legyen a piacon, a frekvenciák igazságos, hatékony elosztása valósuljon meg, és hatékony versenyfelügyelet működjön. A piacon tevékenykedő vállalatok közötti verseny a legfontosabb feltétele annak, hogy az ország gazdasága és az érintett cégek a legjobban profitáljanak - tette hozzá.

Mátrai Gábor elmondta: az NMHH még nem kapta kézhez a Kúria írásbeli határozatát, amellyel a bíróság hatályon kívül helyezte a 900 megahertzes frekvenciára lefolytatott tavalyi árverés eredményét. "Az írásbeli ítélet alapján tudjuk eldönteni, hogy az abban szereplő frekvenciakészlettel mit kezdünk. (...) Olyan frekvencia, amely mobiltelefon-szolgáltatásokra, szélessávú mobilinternet szolgáltatásokra alkalmas, ezért nem a polcon kell tartani, hanem piaci szereplőknek kiosztani, hogy minél inkább hasznosuljon, és minél inkább szolgálja a versenyt és a fogyasztói érdekeket" - fogalmazott az NMHH hírközlési elnökhelyettese.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!