SG.hu

A magyarok fele használ még vezetékes telefont

A 14 éves és annál idősebb lakosság fele használ még vezetékes telefont, de kétharmaduk szerint a mobiltelefon tökéletesen helyettesíti azt - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A közlemény szerint az előfizetők csaknem 90 százalékának csak egy tévével és internettel közösen előfizethető, kedvező csomag miatt van vezetékes telefonja, és csak nyolcból egy háztartásban fizetnek elő külön erre a szolgáltatásra. Az előfizetők harmada sosem használja a vezetékes telefont, az ilyen háztartások tizedében pedig készülék sincs, csak előfizetésük van. Ezzel szemben a háztartások 94 százalékánál van mobiltelefon, és nagy többségükben - 71 százalékukban - vezetékes internet is - fűzték hozzá.

A vezetékes telefon túlélésében fontos szerepet játszanak a fogyasztói szokások, attitűdök. A különösen árérzékeny magyar előfizetők jelentős része azért használja ezt a szolgáltatást, mert kéznél van és nem jelent számára pluszköltséget. Ez jól látható a munkahelyi vonalas telefon használatában, amivel az emberek spórolhatnak a saját mobilkiadásaikon - tették hozzá, ismertetve: a dolgozó emberek húsz százaléka indít vezetékes hívást az otthonán kívül, míg a nyugdíjasoknak csak a 7 százaléka, a tanulóknak és más inaktívaknak pedig csupán 14 százaléka.

A kutatás eredménye szerint a vezetékes telefon fennmaradásának másik fő oka az életkorból fakadó megszokás, valamint a kor és az anyagi helyzet együttesen. A vezetékes telefont a legnagyobb arányban a magukat jómódúnak tartó idősek használják (69 százalék), a legkevésbé pedig az átlagos vagy rossz anyagi helyzetű fiatalok veszik igénybe (29 százalék), de még a jó körülmények között élő középkorúaknak is csak az 57 százaléka.

A kutatásban feltett állítások közül azzal értettek a legtöbben egyet, hogy a vezetékes telefonra az időseknek és a cégeknek van még szükségük. Ehhez képest jóval kevesebb pontot, 100-ból 71-et kapott az a vélemény, hogy azért van szükség a nyilvános vezetékes telefonra, hogy akinek nincs mobilja, segítséget tudjon hívni. Továbbá 50 pontot kapott az az állítás, hogy azért szükséges az otthoni vezetékes, mert a mobiltelefon drága lenne.

A vélekedést alátámasztja, hogy az időseknek csak a 45 százaléka szerint tudja teljesen helyettesíteni a mobiltelefon a vezetékest, szemben a fiatalok 75-78 százalékával. A vezetékes hívások lehetőségét is nagyobb arányban tartják hasznos szolgáltatásnak: az idősek 39 százaléka szerint ez sokaknak szükséges, míg ezt a fiatalabbak közül csak 17 százalék gondolja így - írták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #11
  Sokan azért használnak vonalas telefont, mert az internettel (vagy tévével) együtt kötelező.
 • Andrevv #10
  "a mobilnet is kepes lenne teljes mertekben kivaltani az otthoni vezetkes netet"
  Biztos vagy benne? Nekem a vezetékes net a gyakorlatban 900/900-al megy, házban lakom vidéken. Szerinted lesz mindenhol ilyen 5G ami a 24/7-ben ezt tudja?
 • kvp #9
  " Sőt az orvos is előbb faxol a gyógyszertárba, a valós recept meg megy postán, vagy a gyógyszertári emberke hozza el."

  Ez melyik orszagban van? Magyarorszagon ugyanis TB szam alapu felhos rendszerben van az osszes recept mar vagy ket eve, papiron mar csak recept emlekeztetot adnak az idoseknek akik kerik.

  "ott ahol dimbes dombos a terület és nincs térerő ott más választás nincs"

  Atjatszo adokkal megoldhato lenne, sok faluba vagy egy optika megy vagy egy mikrohullamu link es tobbnyire a templomtorony vagy a viztorony tetejen van az atjatszo ado. Ilyen helyeken mar a vezetekes telefont is sokszor egy fixre telepitett mobil bazisallomas adja. Olcso, mert csak a legutolso mobil toronytol kell elloni egy iranyitott mikros linket a faluban levo mindenhonnan lathato magas pontig. Ha egy cellaba befer, akkor nyertek is, ha nem, akkor a helyi tornyokhoz is mikros linkek kellenek. Az 5G miatt ujra elerhetove valo 450-es halozat raadasul 4x akkora teruletet tud lefedni fele akkora savszelessegen mint a 2/3G, tehat lassu de legalabb van halozatnak pont jo a falvakba es akkor a regi rezhuzalos halozat egy az egyben mehet a kukaba. (aramszunet eseten atlag 24 oraig van terero, utanna viszont mar segelyhivas sincs)
 • mustangdc3 #8
  ott ahol dimbes dombos a terület és nincs térerő ott más választás nincs
 • Gabbbbbbbbbbbb #7
  Milyen periferiat kellett volna vennie? A telekomos modemre kozvetlenul ra lehet kotni a 30 eves telefonkeszuleket.
 • IMYke2.0.0.0 #5
  Céges környezetben a vezetékes telefon létfontosságú alaptétel -- "jobb" esetben eleve mobilcéges hívószámot kap a vonal (voip). Nálunk Kőrjegyzőség ilyen már, miközben nekünk még analóg vezetékes is megmaradt (határvidék) --, olyan esetekben kapóra jön, amikor a mobil bedöglik.
  Mi eddig 2 mobil telefont használtunk csak el...
 • mumoka 2012 #4
  nagy előnye nem lehet cipelni & nem leszel függő tőle& nincs vírus bene.
  Utoljára szerkesztette: mumoka 2012, 2021.06.30. 10:04:02
 • kvp #3
  Pontosan. A kerdes, hogy hany olyan vezetekes elofizetes maradt, ami csak egy vezetekes elofizetes, semmilyen mas kapcsolt szolgaltatas nincs hozza? Mivel az analog vonalak mar joreszt megszuntek, ezert ezekkel egyutt a legtobb analog keszulek is megszunt.

  Minden mas ami jelenleg letezik, az mar csak dedikalt voip periferia, ha valaki jobban szeret telefonkeszuleket hasznalni headset vagy a szamitogep kihangositasa helyett. Jol mutatja a helyzetet, hogy a legtobb elofizeto nem is vett hozza periferiat, tehat a szolgaltatas csak papiron aktiv, de nincs mit megcsorgetni.

  Egyebkent a mobiltelefon tenyleg kivaltja a vezetkes telefont, mint ahogy a mobilnet is kepes lenne teljes mertekben kivaltani az otthoni vezetkes netet, ha olcsobb lenne. (a savszelesseg az 5G ota mar megvan, csak ugyebar draga)

  Ceges irodai kornyezetben, foleg tuzfal mogott ertelmesebb vezetekes lokalis halozatot es azon mukodo voip klienseket ("vezetekes" telefonokat) hasznalni. Az irodai halozatok pechje, hogy a legtobb ember az elmult masfel evben csak vpn-en talalkozott a ceges halozatokkal. (ahogy a mondas tartja: csak ket het, hogy ellapositsuk a gorbet :-D )
 • MerlinW #2
  Ja, mert a telefontársaságok csomagjai tartalmazzák majdnem minden esetben, akár kéred, akár nem.
  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.06.29. 13:48:20
 • gafzhu #1
  Nagyon hasznos egy vezetékes telefon, fel lehet hívni a mobilt, ha nem találja az ember :)