SG.hu

Javíthatja a távközlési szolgáltatásokat a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségei álltak az idei Távközlési Világnaphoz kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri rendezvényen előadást tartott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) több vezetője is. Az eseményen adták át a Dr. Magyari Endre-díjat, amit idén Csorba Imre László és Farkas Zoltán hírközlési szakemberek vehettek át - közölte az NMHH.

A győri Széchenyi István Egyetem minden évben hírközlési konferenciát rendez a Távközlés Világnapjához kapcsolódóan, megemlékezve a Nemzetközi Távközlési Egyesület 1865. május 17-ei alapításáról. A tizennegyedik alkalommal megrendezett esemény idei témája a mesterséges intelligencia és annak távközlési alkalmazásai voltak.

A konferencián beszédet mondott Lapsánszky András, az NMHH elnökhelyettese, aki kiemelte: az óriásplatformok által generált globális verseny és megnövekedett adatigény, illetve ezekkel összefüggésben a műholdas távközlés előretörése jelentik a hatóság fő kihívásait. Ahogy a kérdések átnyúlnak az országhatárokon, úgy az ezekre adott válaszokhoz is elkerülhetetlen a nemzetközi együttműködés. Az elnökhelyettes a magyar távközlés sikereként említette a 3G hálózatok kivezetését, amelyek újabb erőforrásokat szabadítanak fel az újgenerációs hálózatok fejlesztéséhez.

A konferencián Bartolits István, az NMHH Technológiaelemző főosztályának vezetője elmondta: a távközlési rendszerek fejlődésével egyre összetettebb hálózatok jönnek létre, ez pedig jelentősen növeli a hibabehatárolás, a hibaelhárítás költségeit is. A mesterséges intelligencia távközlési alkalmazásai választ adhatnak ezekre a problémákra, és a megnövekedett ügyfélforgalom kezelésében is új megoldásokat jelenhetnek - ez pedig jelentősen csökkentheti majd a szolgáltatáskiesések számát és hosszát is.


A konferencián 2015 óta minden évben kiosztják a Dr. Magyari Endre-díjakat. Az elismerést az NMHH elnöke alapította a hírközlési piac területén végzett kiemelkedő munka elismerésére. Idén a két emlékérmet Csorba Imre László, a hatóság korábbi munkatársa és Farkas Zoltán, az NMHH miskolci hatósági irodájának vezetője vehette át. Farkas Zoltán több mint 30 éve dolgozik a hatóságnál. Fontos szerepet vállalt az NMHH több informatikai rendszerének fejlesztésében, köztük az elektronikus hírközlés-nyilvántartást és -engedélyezést megvalósító Hír-Közmű projektben is.

Csorba Imre László négy évtizeden át dolgozott a távközlési iparágban, ebből húsz évet az NMHH jogelődjénél. Ezalatt az idő alatt számos szakmai publikációja jelent meg, több szakkönyv megírásában közreműködött. Munkásságával nagyban hozzájárult a magyar hírközlési piac szabályozásának fejlesztéséhez - olvasható az NMHH közleményében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!