Berta Sándor

SMS-ben is használható lesz a Wikipédia

A következő hónapokban új szolgáltatást indít az online lexikon, így immár rövid szöveges üzenetekben is hozzá lehet majd férni a meglévő tartalmakhoz és információkhoz.

Az ajánlat indoka, hogy a fejlődő országokban internetelérés vagy okostelefon nélkül élő emberek is hozzáférhessenek a Wikipédián tárolt anyagokhoz. Az SMS-szolgáltatás elindítását a Knight Foundation 600 000 dollárral támogatja. A felhasználók at őket érdeklő információkat - címszavak segítségével - rövid szöveges üzenetben kérhetik és a válaszokat is ugyanilyen formában kapják meg alig néhány másodpercen belül. A hosszú távú cél szerint a jelenleg interneteléréssel, illetve okostelefonnal nem rendelkező személyek is a Wikipédia rendszeres látogatóivá válhatnak, és ezáltal megkönnyítik számukra a különböző információkhoz való szabad hozzáférést.


A fejlődő országok, illetve régiók - például Dél-Amerika, Afrika és Ázsia - komoly célközönséget jelenthetnek az online lexikon számára. Miután az új szolgáltatás ingyenes, így komoly esély van arra, hogy a Wikipédia látogatóinak száma a következő években tovább növekedhet. A Wikimedia Foundation már korábban életre hívta a Wikipédia Zerót, melynek keretében együttműködnek a mobil szolgáltatókkal azért, hogy a fejlődő államokban és régiókban könnyebbé tegyék az okostelefon-tulajdonosok számára a Wikipédiához való mobil hozzáférést. A Wikipédia Zerót jelenleg már 31 különböző országban összesen 230 millióan érhetik el. Januárban még egy szerződést kötöttek, így a kooperációban újabb öt állam vehet részt, s az ajánlathoz hozzáférő mobil felhasználók száma további 100 millióval növekedhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!