30
  • Jakuza1
    #30
    Es hianyozni fog barkinek is ? :P
  • csimmasz
    #29
    Épp most toltam föl egy ősi eeepcre az x86 os androidot, mitmondjak hasít a vason.
    A alap linux helyett fölrakott xp bosszantóan lassú volt főleg hosszabb használat után így a tulaj megunta, gonoltam mielőtt visszarakom kipróbálom ezt is.
    Ha kicsit jobban rágyúrnának az appok kompatibilissé tételére komolyan mondom ütőképes alternativa lenne.

    Sajna az appok közt kevés a futo alkalmazás meg persze jobban előtérbe tehetnék a tapipad kezelést de szerintem hamar bele lehet jönni.

    Az apple a droiddal karölve akár el is nyomhatná a wint sokkal jobban is.
  • Ahoy
    #28
    Rengeteg reklámban megláttad a Metro felületet, és oppá' ott a cikk végén, hogy csak RT. Ez nem csak a megkülönböztetésről szól, hanem bosszantó is, azok számára is, akik utánanéznek alaposan. Főleg, hogy idekeveredett még a mobilos Windows is, ez volt a végső csapás.

    A hülyéktől meg mit vársz? Akik megvették a Samsung tabletjét, és visszavitték, hogy ez nem iPad, de ugyan úgy néz ki :D
  • asgh
    #27
    Saját szememmel láttam a Mediamarkt-ban:
    Apuka tapicskolja a WinRT-s tabletet, kérdi az eladót, hogy ez most miben más, mint az iPad, erre az eladó annyit mond, hogy "hát ezen windows fut". Sem ARM-ról, sem inkompatibilitásról nem beszélt. Ezek után, ha a csávó megveszi a gyereknek a tabletet, majd otthon derül ki, hogy nem megy fel rá a Photoshop, akkor viszi is vissza, hogy ő itt át lett baszva és nehéz nem igazat adni neki.
    Persze mindenre igaz, hogy körültekintően érdemes vásárolni, de ez nem menti a tájékoztatás hiányát, a félinformációkkal dobálózó, hozzá nem értő eladókat és a félrevezető márkanevet.
    A winRT eleve versenyhátrányból akart betörni a tablet piacra, ezért alapvetően a Microsoft érdeke lenne, hogy a felhasználók elégedettek legyenek vele és ne a vásárlók utánajárásán múljon, hogy használható terméket kapjanak.
  • Zombee
    #26
    Aki nem tudja a sima Windows 8-at az RT-től megkülönböztetni, annak az ARM sem mond semmit. Mint 10 éve, amikor annak is Pentium volt a gépében, akinek Celeron, vagy urambocsáss AMD processzor...
  • mousee
    #25
    Annyira azért nem kell félteni őket. Van pár cuccuk, ami azért egész közkedvelt termékeket visz, ilyen apróságokat mint pl az ipad, iphone, kismillió androidos eszköz, meg mégegyszer ennyi hálózati kütyü, amiben szintén ARM ketyeg.

    Az RT kényszertermék volt (arm-es táblán futó "modern" windows), akárcsak a windows 8 (tapicskolós kütyük piacán való megtelepedés), és ez meg is látszik rajtuk.
  • qrd0xQSt2rdvnu
    #24
    A m$ még egy kudarccal is képes betenni a piacnak: az ARM számára nem épp szerencsés a Windows RT kudarca.
  • cateran
    #23
    De nyilvan mobil operacios rendszerre fognak guglizni a leendo vasarlok....En pl almomban sem gondolnam, hogy letezik 1 annyira retardalt ceg, amelyik nem teszi kompatibilisse az asztali es mobil operacios rendszeret
  • ugh
    #22
    En eddig asz"ittem, hogy amcsi ceg a microsoft corp.
    Erre kiderul, hogy Windows RT.
  • Zombee
    #21
    Hozzátenném, a Windows-Windows RT nevek és rendszerek közti különbségek okozta bosszúságokat egy egyszerű Google kereséssel el lehet kerülni. Aki meg olyan hülye, hogy utána se néz, mit vesz, az kárhozzon arra, hogy RT-n nyomkod x86 kompatibilis telepítőket egy életen át.
  • kvp
    #20
    "Egyébként ez lehet, hogy a Linux-nak is jól jön, mert a szoftverfejlesztők ezen a ponton lehet, hogy olyan fejlesztői eszközökre és toolkit-ekre váltanak át, amelyek jobban támogatják a multiplatformos működést"

    A linux mar most if fut arm-on. Igen a desktop linux is. Pl. az eprespitere is van desktop debian es a c-s programokat nem zavarja, hogy x86-on vagy arm-on vannak. A multiplatformos megoldast egyebkent a (linux alapu) android is tamogatja, mivel lehet olyan binariosokat kesziteni, amik ugyanugy futnak arm-on mint x86-on, csak mas nativ shared object toltodik be az egyik es a masik platformon. Mivel az api-k azonosak, ezert a programozok a kulonbsegeket nem nagyon latjak. Mindez nativ c-re is igaz.

    A windows nt-bol is volt anno mips-es valtozat, tehat a windows 8-at is ki lehetne adni arm-ra. A visual studio pedig tud forditani olyan binarisokat, amik futnak x86-on es arm-on is, ezt mar a windows ce-s idokben is tudta, csak soha nem hasznaltak semmi ertelmesre. Tehat a microsoft ha akarna, akkor kiadhatna olyan win32-es programokat, amik mennek x86-on es arm-on is. Egyebkent a winrt alatt pont igy oldottak meg az office tamogatast.

    Mit csinalnak e helyett? Kiszedik a desktop-ot es a win32 kompatibilitast az uj windows-okbol, tehat onnantol csak az uj szaniter feluletre irt programok fognak menni x86-on is. Mondjuk ez megoldja a winrt es a winblue kozti inkompatibilitast, mert minden kod c#-ban irodik, ami meg ugyebar platform fuggetlen. Most a nativ tamogatas hianya, ami meg egyebkent az android-ban is megvan mar mas kerdes, de meglatjuk mi sul ki belole.

    Egyebkent szerintem hamarabb lesz az android-bol desktop-on hasznalt rendszer mint a desktop windows-bol rendes mobilos os, de lehet esetleg megis osszeszedik magukat a microsoft-nal.
  • skinnyman
    #19
    "A Windows Blue-n majd _rendesen_ menni fog minden x86 alkalmazás, akkor is ha ARM chip lesz alatta?"

    Biztosan nem.
  • chuky123
    #18
    Igazából ki sem kellett volna adni ez is MS egyik zsákutcája
  • sola
    #17
    Hát ennek nem tudom mi lesz az értelme. Az ARM-os programok attól még nem fognak futni az x86 on és vica-versa.

    Az ARM alá tett x86 emulátor pedig a jelenlegi ARM hardvert olyan mértékben lelassítaná (és az akkuidőt pedig úgy lenyomná), hogy totálisan versenyképtelenné tenné azt a felhasználók számára. Mondjuk az tény, hogy marketing szempontból jobb lenne, de a felhasználói élmény attól még szar lenne és a gépet jó eséllyel ugyanúgy visszaviszik néhány nap után a boltba.

    Az egybites user-ek ugyanis nyilván megveszik a gépet, majd megpróbálják rárakni a kedvenc (x86-os) programjaikat, amik döglassúan futnak majd + megeszik az akkuidőt. Még ha ki is írja nekik az oprendszer, hogy ez emulált és lassú, azt egyrészt nem fogják érteni és szépen csak felhúzzák magukat.

    Mondjuk abból a szempontból előnyös lenne, hogy hatalmas teljesítménynövelés kényszert tenne az ARM-os hardver fejlesztőkre és egyszerűsítené a szoftver fejlesztők dolgát, mivel az RT-s desktop limitációk megszűnnének.

    Egyébként ez lehet, hogy a Linux-nak is jól jön, mert a szoftverfejlesztők ezen a ponton lehet, hogy olyan fejlesztői eszközökre és toolkit-ekre váltanak át, amelyek jobban támogatják a multiplatformos működést (pl.: Qt, Java, Python...etc).
  • Armagedown
    #16
    Szerintem abban sem lesz emulátor a legacy alkalmazásokhoz !
  • Komolytalan
    #15
    A Windows Blue-n majd _rendesen_ menni fog minden x86 alkalmazás, akkor is ha ARM chip lesz alatta? Vagy az nem támogat ARM-ot? Esetleg egy Windows RT 2.0, amely szintén a vásárlók átb.szására épít?
  • lordmorden
    #14
    táblán láttam oylan op rendszert amin minden asztali cucc futott, win 7es volt. 8al is meg lehetett volna csinálni, ARM architektúrára is... csak akarni kellett volna...ez csak egy rossz ötlet volt... biztos részegek voltak...
  • ProgServ
    #13
    A MS-nak lövése sincs arról, mit kéne csinálni. Amikor az RT utáni rendszer ki fog jönni, már akkor elavult lesz.

    Az androidnak és IOS-nek vannak tabletekre kiforrott megoldásai fejlesztési szempontból, és a marketben is vannak igen nívós appok.

    Ezt a MS nem mondhatja el magáról. Bukdácsol, de régesrég évismétlés volna a mgfelelő megoldás, de a tanárok ezt nem engedik.

    Revolúcióra van szükség náluk, az egész kóceráj újragondolására és új innovatív ötletekre, azonnali merész reakcióra! Mert így bele fognak halni.
  • Ahoy
    #12
    Vicces is lett volna, minden alkalmazást portolni ARM-ra... Igencsak rossz döntés lett volna tőlük.
  • Ahoy
    #11
    Fakk, rohadt SG... mindig beszopom a hülye videó beszúróval. Ezt szándékoztam linkelni:
  • Ahoy
    #10
    Windows RT úgy volt halott ahogyan az meg volt írva... Párszor én is beszoptam, hogy a cikkekben/reklámokban egy Windows csempés felület volt, mondom dejó végre egy x86-os cucc, erre RT-s volt. Nagyon sokan akik rüszüegér szintjén vannak az informatikával, fogalmuk sincs mi az az x86, vagy ARM. Nekik csak PC, Windows, Android, Ipad, ezek a kifejezések mondanak valamit...

    Másrészről akik meg konkrétan ARM-os tabletet akartak venni, azok miért vettek volna RT-st, ha az Android/iOS sokkal kiforrottabb, jobban támogatott milliónyi appal.

    Aminek jövője van, azok az alacsony fogyasztású/passzív hűtésű x86 rendszerek. Ma raktam fel a legális win8-at és nekem kellemes csalódás PC-n. Jobban hasít mint a Win 7, nekem a felülete is tetszik. Tableten meg még jobb lesz használni.
    Erre várok már ezer éve:


    Remélem hamar kijön, és emberi áron lesz. 1:1-ben ezzel a dizájnnal jöhet, már cserélem is rá a laptopomat.
  • kvp
    #9
    Ha lett volna egy kis eszuk, akkor kiadnak windows rt-re egy x86 emulatort. Lassan, de ment volna rajta minden szoftver. Ezzel parhuzamosan pedig minden windows 7-es es 8-as alkalmazasnal kotelezove tehettek volna, hogy legyen belole nativ arm-os valtozat kozos telepitocsomagban. Igy egy ido utan minden uj program ment volna mindket rendszeren.

    ps: Persze lehet eleg lett volna rairni windows rt helyett, hogy windows phone for tablets es akkor mindenki erti mirol van szo, mert valojaban a windows rt a windows phone-windows mobile-windows ce vonal tavoli leszarmazottja. Mondjuk szoftver ekkor sem irna ra szinte senki sem, de legalabb nem lett volna kavarodas.
  • Motoroj
    #8
    Windowsnak Windows az is.
  • torreadorz
    #7
    Erre vonatkozott hogy rosszul van elnevezve :)
    Már csak azért is mert a runtime alapvetően nem jelent semmit szóval az rt kb ugyanaz mint hogy vista vagy xp, ebből következően a felhasználók csak a windows előtétet nézik és értik. Márpedig az jelen esetben félrevezető.
    A windows rt-nek valami teljesen más nevet kellet volna adni amiben nincsen benne a windows szó. Persze értem én hogy pont a windows márkanévvel akarták eladni csak hát ilyen az amikor a fagyi visszanyal.
  • AdamBast
    #6
    na jó de egy magyar hol szűri le az RT-ből hogy runtime?
    még kint is problémát okoz, látod
  • torreadorz
    #5
    A programozásban van egy olyan alapelv, hogyha egy függvény után kommentet kell irnod hogy az a függvény mit csinál, akkor az a függvény nagy valószinüséggel rosszul van elnevezve.

    Ugyanez portolható a terméknevekre is. Ha egy terméknévből a fogyasztó nem tud ráasszociálni hogy mi az a termék, sőt ami mégroszabb valami másra asszociál, akkor az a termék rosszul van elnevezve.
  • Narxis
    #4
    Végre egy értelmes döntés.
  • Yv@n
    #3
    "Ennyit kellett volna a boltok polcaira kiírni a két gép mellé:

    Windows RT : ARM architektúra, asztali..."
    Azok, akik számára a jelenlegi helyzet megtévesztő volt, ebben a mondatban kb az ARM szóig jutottak volna, mielőtt feladják az értelmezését.
  • skinnyman
    #2
    Nem lesz nagy kar erte...
  • Darth Sith
    #1
    "Az IT-lap szerint a lépés hátterében az állhat, hogy a Windows 8, illetve a Windows RT nevek megtévesztették a fogyasztókat, akik nem igazán tudtak különbséget tenni a két kiadás között."
    Ennyit kellett volna a boltok polcaira kiírni a két gép mellé:

    Windows RT : ARM architektúra, asztali alkalmazások nem futnak rajta, csak azok kivételek, melyeknek elkészült a winRT verziója, melynek rövid listája itt és itt látható...
    Windows 8 : x86 architektúra, a klasszikus asztali verzió, minden alkalmazás tökéletesen fut rajta.

    Nem hiszem, hogy ez bonyolult lett volna. A M$ kiadhatott volna egy ilyen pár soros hivatalos lapot, amit minden boltnak elküldenek akik forgalmaznak winRT gépet, hogy tegyék ki mellé és máris minden egyértelmű.