Berta Sándor

Lopott iPad és iPhone készülékek nyomában

New Yorkban növekvő problémát jelent, hogy egyre több táblagépet és okostelefont lopnak el, ezért egy külön rendőri egységet hoztak létre a megtalálásukra. Bekapcsolás után az eszközök helye beazonosítható.

A csapat tagjai a nyomozások során - a minél sikeresebb munka érdekében - szorosan együtt fognak működni az Apple munkatársaival. A rendőrök és a szakemberek először mindig az úgynevezett IMEI-számot (International Mobile Station Equipment Identity) vizsgálják meg, ami egy 15 jegyű sorozatszám, amellyel az adott okostelefonokat és táblákat lehet azonosítani. Ideális esetben a NYPD megkapja a tulajdonostól az ellopott termék IMEI számát és azt egyezteti az Apple rendszerében lévő adatokkal, majd a kaliforniai vállalat igyekszik felderíteni az adott modell pontos helyét. "Megpróbáljuk megtalálni az Apple modelljeit ellopó személyeket és a készülékeket visszajuttatni az eredeti tulajdonosoknak" - nyilatkozta Paul Browne, a New York-i rendőrség szóvivője.

Az IMEI-számok nem az internetszolgáltatókhoz kötődnek, hanem a termékekhez, így ha azt bekapcsolják, akkor azonnal meg lehet állapítani az eszköz pontos helyét. Az azonosításnak ez a módja nem újdonság, technikailag egyszerű és évek óta csinálják, és még akkor is végrehajtható, ha az eszközzel szolgáltatót váltanak. A testület máris elkönyvelhette az első sikereket. A New York Post tudósítása szerint az Apple segítségével sikerült ráakadni egy olyan férfi nyomára, aki az eltulajdonított iPad tábla PC-ket értékesítette. Általában az összes ellopott eszköz 74 százalékát sikerül New Yorkban, illetve a város környékén megtalálni. Volt, ami a Dominikai Köztársaságig jutott; a NYPD nyomozóinak sikerült az ország fővárosában, Santo Domingóban megtalálniuk egy ellopott táblagépet. A lopott masinák jórésze használtan kerül eladásra, vevőik nem is tudják, hogy keresi azokat a rendőrség.

Az iparág saját, a lopott eszközöket tartalmazó adatbázisa novemberig biztosan nem készül el. Az eltulajdonított okostelefonok és táblák felderítésében hatékony segítséget jelenthet a NYPD honlapján is bemutatott Find My IPhone nevű alkalmazás, amely ingyenesen tölthető le az iTunes rendszeréből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!