Berta Sándor

Kevesebb iPad-kijelzőt gyárt a Sharp

A japán cég szinte teljesen leállította az Apple iPad készülékeihez szállított 9,7 hüvelykes érintőképernyők gyártását. A döntésben komoly szerepe lehet az iPad mini sikerének.

A hírről a Reuters számolt be a céghez közel álló két forrásra hivatkozva. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a döntés azután született meg, hogy kiderült: a vásárlók körében jobban fogy az iPad mini, mint a sima iPad modell. A japán társaság ezt észlelve a Kameyama üzemben gyakorlatilag a minimális szintre csökkentette le a kijelzők gyártását. Azért nem állították le a termelést, mert a gyártósort nem akarták leállítani.


A középső, 7 collos méretre van a legnagyobb kereslet

Azt már tavaly év végén látni lehetett, hogy egyre kevesebb új 9,7 collos kijelzőre van szükség, az Apple ugyanis úgy döntött, hogy - az új modellek megrendelése helyett - először a meglévő raktárkészletet akarja kisöpörni. A hírt eddig sem a Sharp, sem az Apple illetékesei nem erősítették meg, igaz, nem is cáfolták. A hírügynökségnek nyilatkozó két forrás nem tudta megmondani, hogy sikerült-e eladni a raktáron lévő táblagépeket.

Az Apple a Sharp mellett az LG Display és a Samsung Display cégektől is vásárol kijelzőket. A két vállalat szintén nem kommentálta a kiszivárgott információkat. A Macquarie Research piackutatói ugyanakkor elmondták, hogy ebben a negyedévben 40 százalékkal csökkent az értékesített iPad modellek száma és csupán 8 milliót tesz ki, ugyanez az adat az előző negyedévben még 13 millió volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Vol Jin #19
  "A két vállalat szintén nem kommentálta a kiszivárgott információkat."

  Hogy a Sharp és a Samsung nem kommentálta, az érthető, hiszen a beszállítói szerződésben még titoktartási záradéknak sem kell lennie, hiszen a polgári törvények is védik az üzleti titkokat.

  Az viszont, hogy az Apple sem reagált, azt jelzi, hogy a tablet mára már nem az iPad-t jelenti, hanem a konkurensek egyre nagyobb szeletet kaparintanak meg maguknak a piacból. Tehát nem az van, hogy az iPad leveszi a piac 70%-t, a maradékon meg osztozik a száz másik gyártó, hanem azt, hogy akár két három gyártó is felsorakozik a menő kategóriába, együtt lefedik a 70%-t, és a maradékon osztoznak a dzsunkaművek ltd és társai tucatszámra.

  Ez törvényszerű folyamat.

  Amúgy csak érintőlegesen jegyzem meg, hogy milyen groteszk helyzet az, hogy a Samsung szállítja a kijelzőket az Applenek. Így nagyon fura legagyizni a konkurenciát...
 • M2 #18
  Szerintem csak annyi a történet, hogy jobban kannibalizálta a Mini a nagy iPad-et, mint amennyire számítottak. Így a raktárkészlet átbillent, amit ki kell korrigálni. Mindennapos eset - szokásosan felfújva.
 • Inquisitor #17
  Érdekes következtetés a kijelző gyártásának leállításából.
  Nem arról van szó, hogy a SHARP áttér az IGZO kijelzők tömeggyártására? Amikor 2012 nyarán bemutatták, már akkor arról volt szó, hogy jön Apple termékekben.
  Jelenleg meg még csak a saját telefon és tablet gépjükben mutattak be ilyet, szóval simán el tudom képzelni, hogy az Apple is olyat akar. Még is csak sokkal kisebb a fogyasztása.
 • M2 #16
  Amúgy nyáron jön majd három új Apple telefon:
  - az olcsó műanyag, 3.5" képernyővel, az lesz az iPhone Mini,
  - a nagyobb, műanyag 5" kijelzővel, az meg az iPhone Maxi,
  - csuklón hordható, színes alu házas, 1" kijelzővel, iPhone Micro.

  Az iPhone 5S is jön, további öt alapszín és négy metálos színű, feláras kivitelben.

  Az iPad Mini Retinás lesz, cserébe az iPad meg Super Retinás 4096x3072, így ugyanazt tudja, mint az új Apple iScreen tévékészülék (4096x2304).

  Ha lenne blogom, ezt megírhatnám, összevágnék hozzá 2 perc alatt egy képet és már vehetnék is át a hírügynökségek. :-)
 • Papichulo #15
  "mert ha te is magyar vagy, akkor logikad szerint te is gyakran e-celbol irsz hozzaszolast."

  Akkor ez nem jott be ;)

  Termeszetesen nem gondoltam azt, hogy minden magyar ember, minden hozzaszolasa ilyen megnyilvanulast takar, de sajnos elegge jellemzo erre a nemzetre... mindazonaltal orulok, hogy sikerult megfognod, mind a cikk, mind a hozzaszolas esszenciajat es igy relevansan tudtal reagalni ;)
 • Tetsuo #14
  Rasszista szovegedet idezem: szanalmas es tipikusan magyar karorvendesed.
  Ezert kerdeztem, mert ha te is magyar vagy, akkor logikad szerint te is gyakran e-celbol irsz hozzaszolast.
 • M2 #13
  Nálam willcox szövegei alapból csukva vannak.. Nálatok nem?

  Mert nem éri meg kinyitni! :-)
 • asgh #12
  iPad kijelzők megrendelésére vonatkozó másodkézből kapott pletykák alapján az Apple végét vizionálni, na az tényleg álmodozás.

  PS: Ha a mondandód végére odaböffentesz valami frappáns visszavágásnak szánt hülyeséget, az is reagálás. Gondoltam szólok.
 • Papichulo #11
  Reszben igen, miert? Tovabbiakban hogyan jon ez az Apple megrendeleseihez?
 • Tetsuo #10
  Te nem magyar vagy?