Berta Sándor

Veséért iPad - börtönt kaptak a közreműködők

Kínában a vádlottak padjára került egy sebész és további hat személy, akik segítettek egy fiatal veséjének az eltávolításában. A tinédzser a szervért kapott pénzből vásárolt magának egy iPad2 és egy iPhone készüléket.

A vádlottaknak testi sértés miatt kellett bíróság elé állniuk. Az eljárást később két személy ellen beszüntették, mert kiderült, hogy csak nagyon kis mértékben volt bizonyítható a bűnösségük. A Shangai Daily cikke szerint a sebész tavaly áprilisban végezte el a műtétet, ezért a "jutalma" 3 év börtön, amelynek a végrehajtását öt esztendőre felfüggesztették. A vádlottak egyike, a szervkereskedő öt év letöltendő börtönt kapott, míg a többi három személynek 1-4 év közötti időre kell a rácsok mögé vonulnia.


A nyomozás során kiderült, hogy a 17 éves felhasználó egy chaten keresztül lépett kapcsolatba a csoport tagjaival, akik komoly összeget ígértek neki arra az esetre, ha felajánlja az egyik veséjét. Az operációra 2011. április 28-án került sor. A 17 éves középiskolás 22 000 jüant (3529 dollárt) kapott a veséjéért, amelyből többek között egy iPad2 és egy iPhone készüléket vásárolt. Egy idő után azonban nem érezte jól magát, a másik veséjével problémák voltak. Csak ekkor avatta be a részletekbe az édesanyját, aki végül értesítette a hatóságokat.


A bíróság döntése értelmében az elkövetőknek nem csak börtönbe kell vonulniuk, hanem összesen 1,47 millió jüanos (240 000 dolláros) kártérítést is kell fizetniük a fiúnak. Ebből a pénzből finanszírozhatja a további kezeléseket és az orvosi ellátását. Kínában jelenleg 1,5 millióan várnak valamilyen szervre, de nekik be kell érniük 10 000 legálisan felajánlott szervvel. Emiatt sokan inkább az illegális utat választják, miként vannak olyanok is, akik így akarnak némi pénzhez jutni.

Az már tavaly ismertté vált, hogy a kórház, ahol a beavatkozást végezték, hivatalosan nem végezhet veseátültetést. Az intézmény vezetői "mosták kezeiket", elhárították a felelősséget és tagadták, hogy közük lenne a műtéthez, mivel - mint állították - urológiai osztályuk egy Fucsien tartományban dolgozó üzletemberrel van szerződéses kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cat #24
  indiában olcsóbb.
 • TheCunami #23
  hoppa elrontottam japán jen és kínai jüan de 773 mátyás is édes kevés egy veseért
 • TheCunami #22
  valaki egyébként bevitte a fenti értékeket egy valuta váltóba
  22000 jen az kérem szépen 58000ft
  a 3529 usd pedig 773000ft
  úgy látszik nem csak a gyereknek de az sgnek is elgurult a gyógyszere
 • Vol Jin #21
  A fejét elnézve nem osztályelső. :-D
 • duke #20
  Beszaras, ha tenyleg karteritest kap. Az ilyen hulyet az ajpadjaval kene agyonverni, nem hogy meg addni neki negyed milliot.
 • csimmasz #19
  Szerintem én tudok neked segíteni!

  A tigrispiacon, nagyon kedves, nagyon rendes, jóravaló, rendszerint Arab forma fazonoknak vannak telóik, iPhone és Galaxi1-3 ig szerintem egy kis ártatlan gyermek prostitucióért simán adnak egyet, még a szerved is megmarad.

  A "kormosért" nem álnék jót, de sz*rni biztos lehet vele utánna is!
 • mousee #18
  Nem tudom, hogy samsung-ot elvállal-e, de a cikkben szerintem benne volt a keze a magyar kapcsolatú iDoki-nak is....
 • methodman #17
  Sziasztok, tudnátok légyszi segíteni?
  Egy megbízható orvost keresek, mert el szeretném adni az egyik tüdőmet! Nagyon tetszik a Galaxy S3 és meg szeretném vele lepni magam. Tudom, hogy hamarosan jön az S4, de ha majd cserélni szeretném akkor még mindig ott van a bal vesém, nem? Nem dohányzok sokat, max napi 15 szálat és a haverom szerint simán el leszek majd egy tüdővel is, csak lassabban kell szívjam a cigit, nehogy hirtelen megártson. Két éve "upgradeltem" utoljára egy HTC-re, akkor sajnos el kellett passzoljam a retinámat, viszont a látásom szerintem romlott azóta. Ezért is akarok egy nagy képernyős telót, mert azt jobban látom. Anyunak azt mondtam, mindez azért van, mert nem eszem meg a sárgarépát, amit ad. Segítségetek előre is köszönöm, alig várom hogy megint legyen egy boldog Karácsonyom!
 • Zoliz #16
  Aki ájPadot vesz egy vagyonért egy szegény országban azzal tényleg valami nem százas.
 • Palinko #15
  és még a hülyének kell kártérítést fizetniük. én elkoboztam volna a maradék pénzt az ipadet meg az iphont ott vertem volna előtte szét.