Berta Sándor

Miért veszítik el a cégek az innovációs erejüket?

Évekkel ezelőtt a Nokia volt a mobiltelefon szinonimája, hiszen a finn gyártó által piacra dobott modellek megbízhatóak, innovatívak és praktikusak voltak. Mégis bekövetkezett a fordulat.

1996-ban vált elérhetővé a Nokia 9000-es, az úgynevezett Communicator, amely gyakorlatilag az első üzleti okostelefon volt. A társaság előrelátó módon milliókat fektetett be a mobil hálózatokkal, az érintőképernyő-technológiákkal és a levelezőrendszerekkel kapcsolatos kutatásokba. Olyan telefonokat gondoltak ki, amelyeknél a telefonálás másodlagossá vált, előtérbe került az internetezés, a játékok, a helyhez kötött szolgáltatások és egyéb dolgok. 2007-ben a Nokiának még 40 százalékos piaci részesedése volt, de ekkor megjelent az iPhone és minden megváltozott. Tavaly a Nokia piaci részesedése 22 százalékra csökkent, míg a részvények ára a 2007. évi 40 dollárról 3 dollárra esett vissza. A kérdés: mi történt a Nokiával?


A finn cég már 2000 előtt "okostelefont" gyártott

Nos, sokan úgy vélik, hogy a finn társaság kiváló példája annak, hogy mi történik akkor, ha egy innovatív vállalat rossz utat választ és ezzel elveszíti mind az újítási potenciálját, mind pedig - ezzel párhuzamosan - a piacvezető pozícióját. Ehhez elegendő volt csupán néhány hibát elkövetniük a vezetőknek. Ilyen hiba lehetett az operációs rendszer kiválasztása, illetve a cégen belül a technikai részletekkel kapcsolatos bizonyos rossz döntések és prognózisok.

Volt ugyanakkor három olyan típushiba, ami általában megfigyelhető a hasonló utat bejáró piaci szereplőknél. Az első, hogy a piacvezető pozíció arrogánssá és lustává teheti őket. Aki azt hiszi, hogy nem kell félnie a konkurenseitől, mondván: "úgy is mi vagyunk a legjobbak", az a pusztulásába rohan. Az innovációra szükség van ahhoz, hogy az adott gyártó továbbra is az élbolyban maradjon. Az első pozícióban lévő cégnek ez mindig sokkal nehezebb, mint a közvetlen üldözőinek.

A második fő gond, ha a társaságok nem figyelnek oda a felhasználók visszajelzéseire. A Nokia eleinte teljesen lebecsülte az iPhone-t, mert nem tudta teljesíteni a belső töréstesztet. A probléma csak az volt, hogy a vásárlókat egyáltalán nem érdekelte, hogy az iPhone könnyen törik-e vagy sem. Mindenképpen ezt a terméket akarták megvásárolni. Azok a hónapok, amiket a Nokia itt elvesztegetett, döntőnek bizonyultak.

A harmadik fő pont pedig, hogy a piacvezető pozícióra törő és ott hosszú távon maradni akaró vállalatnak fel kell ismernie, hogy egy ötlete vagy eszköze megelőzte a korát. A Nokia már akkor okostelefonokat tervezett és készített, amikor a felhasználók ezekre a készülékekre még nem voltak felkészülve. Ugyan volt kereslet az okostelefonokra, de ez semmiképpen sem nevezhető vásárlói rohamnak. Így a menedzsment azt a döntést hozta, hogy újra a mobiltelefonok felé kell fordulni. Holott egyáltalán nem igaz, hogy az elképzelés rossz lett volna, csak rossz időpontban rukkolt elő vele a cég.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #27
    Az olcso androidos szvsz biztos buko. Kell a vas az ala a szar ala es 1 olcso telefonnal csak megutaltatnak:D Van 1 samu sg 2-esem, meg 1 lg optimus l3-asom es az utobbinal maga a rettenet az android. Samuval sem vagyok mar maradektalanul elegedett (enyhen szolva) de az lg-t legszivesebben atomjaira bontanam....(nem, az apple-t meg mindig tularazottnak tartom, csak eppen a samu is beallt szepen mogejuk:D meg ugy altalaban a felsokategorias okostelok, amiknek az ara nem igazan igazolt a szememben.)
  • narumon #26
    No látod ezzel egyetértek :D
  • caius marius #25
    Na jó, de csak finoman... Nincs több hülyesége mint az almásfonnak vagy bármelyik más rencernek...
    :)
  • narumon #24
    Én sem szeretem az androidot - szerintem is sok hülyesége van (jajj mit kapok én most majd ezért), de a Nokia az egy nagy cég és bőven beleférne, hogy egy olcsóbb telefont androiddal adjon. Mással nem nagyon tud mert a WP az licensz díjas azaz drágítja a telefont. A symbiantól meg menekülnek az emberek. A gond az, hogy ezt nem látják be. Azért tartanak itt pl.
  • Elemir #23
    Úgy úgy!

    ZTE... sok buta csaj veszi azt a szennyet, mert azt mondta neki a haverja, hogy androidosat vegyen... és használhatatlanok...
  • Elemir #22
    Az android egy szörnyű út. Annyi idegesítő hülyesége van, hogy én kifejezetten utálom. A Nokia százszor felhasználó barátabb egy átlag usernek.

    Nokiának az lenne a legrosszabb, ha Androidra váltana, sőt az Androidnak is ez lenne a legrosszabb...

    Én nem tudok rosszat mondani a Nokiára. Most is N8-am van, továbbra is elégedett vagyok vele!

    Mindenki volt fent és lent és lesz is, vagy meghal. Win sem lesz örökké ezt jól jegyezzétek meg!
  • narumon #21
    Szerintem a Nokia ott bassza inkább el, hogy nem tudja kommunikálni, hogy mit is akar. (vagy méginkább ő maga sem tudja). Ezért nincs megszólított célcsoport. Azért én jobban nézegetem a telefonokat mint egy átlagember és még én sem tudnám megmondani valakinek, hogy miért vegyen Nokiát. Egyetlen dolgot tudok kapásból mondani Pureview. Semmi mást. Akkor mit tudhat egy átlag ember.
    Ráadásul mindig bejelentenek egy telefont amit utána fél évig nem is lehet kapni, mire megjelenik már mindenki elfelejtette. Mellé még csinálnak összevissza számozással összevissza modelleket, szerintem a Nokián belül is csak szakértők tudják, hogy melyik micsoda.

    Az én receptem a Nokiának:
    - dobják ki az összes mostani modellt.
    - jelentsenek be 3 típust egy olcsó androidos telefont, 1 közepes WP-t és egy drága WP-t. A 3 között legyen jelentős anyaghasználati és árkülönbség. Az olcsó az legyen recsegős műanyag egy éppenhogy elmegy hardverrel olyan kínai módra de adják baziolcsón, a középső legyen egy jó minőségű telefon, jó hardverrel pureview-val, designos csomagolásban, és elérhető extra kiegészítőkkel. A legnagyobb meg tudja ugyanazt mint a közepes, csak extrém magas felbontású fényképezővel amolyan Noki módra, legyen fémkeretes, magnéziumos, titános amit akarnak csak ne műanyag, legyen 0.2"-al nagyobb mint a közepes, gyárilag adjanak hozzá valami spéci kiegészítőt (kurvajó fülest, vagy ha már fotós akkor rárakható optikát vagy mittomén), és adják 200e forintért.
    Meg is oldódna az összes gondjuk.
  • narumon #20
    Én még egyetlen apple telefon reklámot sem láttam, de biztos igazad van. Szerintem a Nokiát sem azért veszik mert nincs reklámja.
  • NEXUS6 #19
    A Nokia neve azért még mindíg jól cseng. Vehetnének az emberek buta csingcsáng telót, de inkább Nokiát vesznek. Ez azért jelent valamit. Azonban ez a piac le fog szűkülni valószínűleg a töredékére. Ahogy egyre olcsóbbak lesznek az okos telók alkatrészei, gyakorlatilag meg fog szűnni a butateló. Persze lehet abban bízni, hogy akkor ha megtehetik az emberek Nokia WP okostelót vesznek, de miért tennék?

    A Lumia sorozat technikai szinten egy-egy paraméterben kiemelkedőt tud hozni, adott árért jobb mint egy Androidos okosteló, vagy éppen az Apple aktuális terméke.
    Ha nem veszik annak ellenére, hogy egy brand, hogy jó technikailag, hogy jó árban van, arra az összes tényezőt kizárva sajnos egyetlen magyarázat marad: a WP!!!

    Az M$-sel, hogy milyen szerződést kötöttek az nagyjából látszik az eddigi üzleti tevékenységükből, gyakorlatilag a WP-t kell eröltetniük, amiért az M$ ad némi pénzügyi, és technikai támogatást. Bár emellett többször felmerült akár a Nokia felvásárlása is. Csak sajnos az M$ nem egy hardver orientált cég, megfektetnék a Nokiát 1 év alatt, nem értenek ehhez (lásd még Surface). Nekem úgy tűnik a szerződés ugyan roppant előnyös, csak nem szolgálja a cég hosszútávú érdekeit.
  • Gabesz84 #18
    Kérlek magyarázd el, miért lenne jobb az android?
    Azért mert úgy a Nokia is beállna a többi kínai tucattermék gyártó közé?
    Ha lenne droidos telójuk, miért venném a Nokiát, miért nem ugyanúgy a ZTE-t feleannyiért?

    Gondolom a Nokia vezetésénél okosabb emberek ülnek, mint te vagy én, de legalábbis jobban rálátnak a cég ügyeire. Valamint MS-el sem hiszem hogy hátrányos szerződést kötöttek volna. Lásd: nokia maps a bing maps alatt, és hasonlók.