MTI

ezárult a Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekt első szakasza

A Nemzeti Távközlési Gerinchálózat felállásával 2012 végén lezárult a kormányzati informatika konszolidációjára elindított Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekt első szakasza - ismertette Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért felelős államtitkára.

A Nemzeti Távközlési Gerinchálózat létrehozásával 2012-től önálló állami hálózaton keresztül kommunikálnak a közigazgatási intézmények. Az állam infokommunikációs kiadásai éves szinten összességében elérték a 25 milliárd forintot, az új modell eredményeként viszont jelenleg alig haladják meg a 15 milliárd forintot - tette hozzá. A Nemzeti Távközlési Gerinchálózat révén az állami intézményrendszer részére állami tulajdonú társaságok biztosítják az elektronikus hírközlési szolgáltatásokat. Ehhez az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a 2012. március 1-jén elindult MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt. biztosítja a gerinchálózatot. A kormányzati felhasználók részére a szolgáltatást a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) nyújtja.


Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára (középen), balra Szabó Zoltán Attila, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) vezérigazgatója, jobbra pedig Téren Róbert Ferenc, az MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója

Vályi-Nagy Vilmos elmondta, hogy az infokommunikációs stratégia egyik kiemelt eleme az állami tulajdonban lévő hálózatok összekapcsolása, egységes állami szolgáltatás létrehozása volt. A korábban független, és nagyrészt kihasználatlan állami hálózatok integrálásával kiszolgálják a teljes közigazgatási szférát, valamint az oktatási szférát. A fejlesztés első szakasza lezárult, a hálózat hibamentesen működik.

A következő szakaszban szeretnének újabb intézményi köröket bekapcsolni a hálózatba, így a frissen alakult járási hivatalokat, az egészségügyi intézményeket, illetve az önkormányzati intézményeket is teljes körben - mondta el az államtitkár. A fejlesztés teljes megvalósítása, illetve lezárása még 2-2,5 évet vesz igénybe. A következő időszakban a projekt nagy részéhez a forrásokat európai uniós finanszírozással kívánják biztosítani, és továbbra is állami szolgáltatók igénybevételével, a NISZ Zrt. és az MVM NET Zrt. részvételével kívánják a hálózatot üzemeltetni, illetve fejleszteni - közölte Vályi-Nagy Vilmos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!