SG.hu

Könnyebben hozzáférhetők lesznek a közadatok

A jelenleg nyilvántartott közadatok rendszerének átláthatóvá és a piac számára is hozzáférhetővé tételén dolgozik az állam.

A cél az, hogy az állampolgárok szélesebb köre hozzáférjen ezekhez az adatnyilvántartásokhoz, továbbá megteremtsék annak lehetőségét, hogy a piaci felhasználás számára értékesíthetőek legyenek ezek a nyilvántartások. A közadatok rendszere ma nem átlátható, nem egyértelmű, hogy az adófizetők által befizetett adóforintok hogyan jelennek meg a közadat vagyonban. A közpénzből inanszírozott nyilvántartásokat azonban hozzáférhetővé kell tenni az állampolgárok számára. Az adatok újrahasznosításának egyik leggyakoribb formája ma a különféle térkép alapú szolgáltatások, azaz a GPS használata, de pl. a jogszabályok is az állam által hozzáférhető közadatnak minősülnek.

A közadatok újrahasznosításáról szóló törvényt tavaly fogadta el az országgyűlés, de ahhoz, hogy a jogi környezet, valamint a jogszabályok alapján vezetett állami nyilvántartások alkalmasak legyenek az ott tárolt adatok másodlagos célú felhasználására, szükség van a jelenleg használt állami nyilvántartások feltérképezésére és javaslat kialakítására az adatvagyon későbbi hasznosíthatóságának módjára, illetve az ehhez kapcsolódó - hatásvizsgálatokkal alátámasztott - jogszabályi környezet felülvizsgálatára. Mindez uniós irányelvek alapján történik.

A kijelölt célokat a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 80 millió forintnyi európai uniós forrásból az ÁROP-1.2.17-2012-2012-0001 számú, az „Adatok, információk szolgáltatásával kapcsolatos jogszabályok felülvizsgálata” című pályázata alapján az Államreform Operatív Program keretében valósítja meg, 2013. augusztus 31-ig. A projekt eredményeként lehetővé válik az állampolgárok és a gazdasági szereplők számára a közpénzből finanszírozott adatvagyonhoz való hozzáférés és azok újrahasznosításának a lehetősége.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!