22
  • Komolytalan
    #22
    Nem, ez kurvára nem ilyen egyszerű, csak a te buksidban működik így. Ha neked van egy céged Törökbálinton bejegyezve, és az Szegeden folytat tevékenységet (mittomén: ott is van 1 gyára), akkor bizony köteles megosztani a helyi adót is a tevékenységének arányában (amely mértékének megállapítására vannak direktívák), különben a NAV feltolja a s.ggébe az esernyőt, és kihúzza kinyitva. Az hogy EU szinten ilyen hatóság, mint a NAV nem létezik nem jelenti azt, hogy szabályozás se létezne, és nem jelenti azt, hogy ne lehetne a megfelelő hatóságot létrehozni, és mivel a szabály már létezik, így - látszólag visszamenőlegesen - megbüntetni a gazdasági bűnözőket, legyen az Apple, Google, vagy Amazon. Akár börtönt is kaphatnak a vezetőik, minden további nélkül, mivel különösen nagy értékű, bűnszervezetben elkövetett bűncselekményt követtek el.
  • narumon
    #21
    Egyébként erről a kérdésről ajánlom elolvasni Kiyosaki ide vonatkozó könyveit (a gazdagok összeeskövése, fejleszd pénzügyi iq-dat, stb). Pont erről szól, hogy az átlagember azt a fáradtságot nem veszi, hogy utána nézzen a legális lehetőségeinek - pedig a nagyoknak mindig van kihagyva néhány lyuk - ez így van mióta van pénz, és valószínűleg így is marad. Mivel a törvényeket ők hozzák. Ezek azonban nem csak általuk kihasználható hanem mások által is, csak utána kell nézni. Ha nyomásra becsukják ezt a kaput mint amiről most beszélünk akkor nyitnak egy újat máshol amiről megint nem tud az átlagember évtizedekig. Amikor majd kiderül akkor a felháborodásra jól bezárják törvényekkel és nyitnak egy másikat. Ez így fog menni amíg világ a világ.
  • narumon
    #20
    Ez a link pont azt írja le amiről én is beszéltem.
  • narumon
    #19
    Node ezt honnan vesszük? Mármint hogy hol termelte azt most csak a hasadra ütötted. Ha az Amazon.com-ról rendelsz akkor bizony annak semmi köze Magyarországhoz még ha Magyarországról rendelet sem. Ha meg luxamburgba van bejegyezve akkor oda van. Teszem azt, ha van egy szlovák céged és Magyarországra neten rendelnek tőled az után bizony nem kell itthon adóznia a cégnek hiszen semmi köze Magyarországhoz. Ez ilyen egyszerű.
  • hurkaur
    #18
    Ami azt illeti nem: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2245412/Microsoft-avoids-paying-159MILLION-corporation-tax-EVERY-YEAR-using-Luxembourg-tax-loophole.html?ito=feeds-newsxml
  • Komolytalan
    #17
    Nem luxemburgban adta el a termékeit, hanem mondjuk Németországban, meg Nagy Britanniában, meg Franciaországban. Eleve: van az amazonnak luxemburgi oldala? Mert német pl. van. Az miért is adózik Luxemburgban?
  • Komolytalan
    #16
    Nem jogszerű. Csak éppen nem nyomoznak utána. Ahol a pénzt megtermeled, ott kell adózni. Ez adózásban alapszabály, megszegte - lehet bírságolni. A bírság mértéke pedig simán lehet a tízszerese is az elcsalt adónak - ahogy az szándékos adócsalás esetén lenni szokott.
  • Komolytalan
    #15
    Ez azért nagyon nem így működik. Az országok versenye az olyan, mintha leállítanád a 100 méterre Usain Bolt mellé a 6 éves kisgyereket, meg a járókeretes nénikét. Van amelyik ország szerencsés volt - ő nyilván alacsonyabb adókulcsot engedhet meg magának. Van amelyik kevésbé - mondjuk háború folyt a területén, vagy éppen kommenizmus, esetleg nincs annyi természeti erőforrása - az nyilván több és más típusú adót kell hogy beszedjen. De ettől még rohadtul alapszabály az adózásban az, hogy ahol a pénzt termeljük, ott kell adózni. Ez igaz településre (helyi adó), de országra is. És aki ezt megszegi, az adót csal. Én kissé szkeptikus vagyok abban, hogy ez legális lenne, mivel ha tőlem megkérdezi a NAV, hogy mégis mi a f.szom az a 3 számítógép számla, mikor csak 2-en dolgozunk 1 cégben, és magyarázkodnom kell sokat, hogy ebből 1 szerverként van használva, akkor tán a kuglit meg az almát is meg lehetne kérdezni, hogy mégis hogy van az, hogy a saját maga által alapított, 100%-ban tulajdonolt leánycégének fizet jogdíjként, milliárdokat. Szóval én ezt abszolúte nem nevezném sem élet, sem jogszerűnek. Persze Offshore Péter és társai (Deloitte) meg a hasonló "adóoptimalizáló" bűnszervezetek komoly mennyiséget rendeltek Nokia telefonokból, hogy legyen sok-sok dobozuk. Tán az se véletlen, hogy ez a top-adócsaló-szakértő anno a magyar vámosok parancsnoka is volt - gondolom ez idő alatt elintézte, hogy olyanok maradjanak ott, akik nem nyomoznak a mocsokságai nyomán. Talán érdemes volna szétnézni, hogy a többi EU-s országban nincs-e ilyen trend, hogy az lesz a pénzügyminiszter, aki előtte meg utána az erő sötét oldalán volt/lesz érdekelt.
  • narumon
    #14
    Ha jól értem a cikket akkor ez pont az eu-nak jó. Amerikai adózás helyett luxemburgban adóznak. Ezzel mi a gond?
  • hurkaur
    #13
    Ertem en, hogy jogszeru es ez a ceg szemszogebol is elvart a profit miatt, de ettol ez meg az eu-nak nem jo. :)
  • narumon
    #12
    Igen de itt nem erről van szó. Egyszerűen országok közötti versenyről. Annyiból jogos, hogy ha egy cégnek nonstop versenyhelyzetben kell élnie akkor miért ne választaná a kedvezőbb megoldást? Azért 44% és 6% között elég nagy a különbség.
  • hurkaur
    #11
    Aha, koszi, akkor ezt jol beneztem. :)
    Mellesleg faszkorbacsot az osszes ado alol kibuvo cegnek, elvegre is tolunk lopnak.
  • Cat #10
    "Amikor Barack Obama elnök egyszer megemlítette, hogy a Kajmán Szigeteken létezik egy Ugland House nevű épület, ahova 12 000 vállalat van bejegyezve, Anthony Travers, a kajmáni Pénzügyi Felügyelet elnöke a következővel válaszolt: Delaware fővárosában, Wilmingtonban, az Orange Street 1209 alatt 217 000 vállalat van bejegyezve."

    http://pogiblog.postr.hu/offshore
  • Komolytalan
    #9
    Engem is megöl a kíváncsiság, hogy a Bermudákon milyen istenadta tehetségek élhetnek, akiknek szegény google kénytelen volt 9.8 milliárd USD-t jogdíj címén átutalni.
  • Komolytalan
    #8
    Ezek a multik éves szinten 1000 milliárd eur-t "takarítanak meg", legalábbis a portfolio szerint. Nem tudom átérzed-e, hogy ez mekkora szám: ez kb 200 db Nimitz osztályú repülőgép hordozó ára. Most tegyük fel, hogy 1 nagyságrenddel mellé vitt a becslés: akkor is 20 db repülőgép hordozó, vagy 400 db 4-es metró. Szerinted ezt a pénzt, ami hiányzik a költségvetésből ki fogja megfizetni? Talán csak nem te, meg én?
  • Yv@n
    #7
    Asszem az előző cikkben apple-nél benne volt a g.

    Ha nem az is érthető, és valószínűleg két héten belül várható, elvégre be kell osztani a botrányt, nem termelik elég gyorsan a nagy cégek, hogy a hírportáloknak legyen miről írni. :D
  • hurkaur
    #6
    Remelhetoleg a googlerol is jon a cikk, mert ok is ugyanezt csinaljak.
  • RecoPhile
    #5
    Ez az ára a politikai/jogi korrupciónak.
  • Garfield
    #4
    Majd megveszek a kíváncsiságtól, hogy egy, a hardvergyártásban nem igazán jeleskedő ország esetében hogyan oldható meg az, hogy a hardverért kifizetett pénz az országban maradjon.
  • Nos
    #3
    Azt hiszem nem értetted meg teljesen a cikket.
  • fergusonpapa
    #2
    fizess akkor sokkal többet..
  • cloud.strife
    #1
    Ezért nem szeretek az apple.hu-n vásárolni. Jobban örülök ha az országban marad a pénzem.