Berta Sándor

A bűnözőknek is hasznos lehet a szalámitaktika

A kiberbűnözés területén a nagy támadásokat felválthatja a számos kisebb, de egymással összefüggő akció - legalábbis ezt prognosztizálta a Varonis nevű cég első embere.

"Az üzleti partnerekről és a munkatársakról elérhető információk egy új és valós fenyegetést jelenthetnek a különböző szervezeteknek. Az adatbányászat területén megjelenő egyre kifinomultabb módszerek segíthetnek a támadóknak abban, hogy számos forrás és szalámitaktikával végrehajtott kis akciók segítségével létrehozzanak egy konkrét képet a célpontról. A világhálón sok információ elérhető és ezek csak arra várnak, hogy valaki visszaéljen velük. A legtöbb embert az védi meg, hogy senki sem kutat utánuk. Mindez azonban megváltozhat és a jövőben a nagyobb, ezáltal könnyebben felismerhető támadások a háttérbe szorulhatnak" - jelentette ki Yaki Faitelson, a Varonis vezetője.

További problémát jelenthet a vállalatok számára, hogy az IT- és a többi részleg közötti szakadék egyre inkább nő. A felhasználók az egyes technológiákat eltérő módon használják a magánéletben és a munkahelyükön. Az alkalmazottak nagy része viszont mind a saját, mind a céges eszközeiről csatlakozik az üzleti partnerek hálózatához, ezért a hagyományos infrastruktúráknak új kihívásoknak kell megfelelniük. Mindez több üzleti területen is következményekkel járhat és számos kérdés merülhet fel. Kinek a tulajdona a dolgozó otthoni számítógépén elkészített dokumentum? Amennyiben a munkatársak saját készülékeiken tárolnak üzleti leveleket, akkor a vállalatuk hozzáférhet-e ezekhez, törölheti-e a fájlokat, illetve átkutathatja-e a számítógépüket?

A cégeknek újra kell gondolniuk az adattárolási szokásaikat. Fontos, hogy egyértelművé tegyék: mely információkat kell megőrizni és mennyi ideig, mely fájlok törölhetők és miként lehet a dokumentumokat intelligens módon tárolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!