HENT hírlevél

Hiányolják a jogvédelmet az Androidból

A hatékony jogvédelmi lehetőségek hiányának problematikájára mutat rá egy, az Android rendszereken futó alkalmazásokat vizsgáló tanulmány.

Az International Data Corporation (IDC) adatai szerint több mint 400 millió aktivált Android készülék működik világszerte. Csak ez év elején 100 millió Androidos okostelefont adtak el, ami 145 százalékos növekedést jelent a 2011-es év azonos időszakához képest. A Protection Technology Research (PTR) szerint ezek a számok komoly kihívást jelentenek az alkalmazásfejlesztőknek, hiszen nem csupán a legális, de az illegális piac növekedését is jelentik. A PTR kutatása ugyanis arra mutat rá, a jogvédelem hiánya miatt jelentős a kalózkodás kockázata a fejlesztők számára. A szakértői vizsgálat során megkérdezett fejlesztők 55 százaléka jelezte is, aggódik a jogsértések káros hatásai miatt.

Az Infosecurity Magazine által idézett PTR szerint a probléma egyik forrása, hogy az Apple operációs rendszerével szemben az Android engedi a más forrásból származó alkalmazások letöltését. Az Apple esetében ehhez a készülék szoftverét fel kell törni, az Android esetében viszont beállítási kérdés csupán, hogy a felhasználó csak a Play kínálatából vagy máshonnan is tölt-e le appokat. Ez a különbség viszont nagyban hozzájárul a kalózfájlok terjesztésének megkönnyítéséhez.

A PTR szerint az alkalmazások digitális jogkezelésének egységesítésére lenne szükség, olyan átfogó megoldásra, amely a mobiltartalmak szerzői jogi jogosultjainak, a szoftverfejlesztőknek, a kiadóknak és a terjesztőknek a jogait rendezné, ily módon elősegítve a rendezettebb terjesztési modellek kialakulását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #6
    Nagy igazságot írtál.



  • Macccy #5
    Hát ... A szoftvereket meg kell fizetni, ez van. Akár a dühös madarak 8 -at, akár a barbie ház designer játékot akarjátok játszani, azzal valaki(k)nek sok munkája volt!
    Evvan
  • sanyicks #4
    szerintem már van ilyen a telefonokon, csak matrica nélkül, de az árban már benne van, hiszen a telefonokban van memória.
  • mrlujoak #3
    Jaj, dehogy a jogvédelmet, a tengernyi pénzt hiányolják... Nem elég a sarc a memóriakártyák után, még több kell amit csak ki lehet facsarni az emberekből jogvédelem címszóval...
  • M2 #2
    Nem baj, majd a telefonokra is rakunk ezer forintos matricát "MINDENKI BŰNÖZŐ" felirattal és akkor a Jeszenszky Zsoltikának sem kell félnie az éhezéstől.
  • Frosty01 #1
    köcsög jogvédők. a levegőért is kéne lassan jogdíjat fizetnünk szerintem! ;>