Gyurkity Péter

Nem engedi elszakadni partnereit a Google

Az Acer most tervezte bemutatni okostelefonját, amely egy alternatív platformra épült volna, ez azonban a Google nyomása miatt elmaradt. Az Android nyerésre áll, ezzel pedig a cég megengedheti magának az agresszív magatartást.

Egyszerre több forrás is beszámolt arról, hogy az Acer a kínai Alibaba Group által kifejlesztett Aliyun mobil operációs rendszert futtatná CloudMobile A800 jelzésű okostelefonján, amelynek bemutatójára csütörtökön kerítettek volna sort Sanghaj városában. Ezt végül lefújták, amit a két partner eltérő módon magyarázott, ebből indult ki végül a Google magatartásáról szóló vita.

Az Alibaba szerint ugyanis egyszerűen arról volt szó, hogy a Google megfenyegette OEM-partnerét. Ennek értelmében, amennyiben az Acer és a hozzá hasonló gyártók egy alternatív platform támogatásán gondolkodnak, ennek megvalósulása az Androiddal kapcsolatos együttműködés és licencmegállapodás azonnali visszavonását vonja maga után, vagyis a kísérletező kedvű cégek elvesztik a legnépszerűbb mobil platformhoz való hozzáférésüket. Az Acer ennél jóval visszafogottabb módon nyilatkozott az ügyben, szerintük a keresőcég mindössze aggodalmát fejezte ki a lépés miatt, ezért megbeszéléseket folytatnak, ám a készüléket továbbra is piacra szeretnék dobni.


Többen máris arra figyelmeztetnek, hogy a Microsoft hasonló magatartás miatt került bajba a kilencvenes években, mások viszont az IHS iSuppli friss előrejelzésére hivatkozva azzal érvelnek, hogy mivel az Android platform gyakorlatilag megnyerte a mobil szegmensért vívott háborút, a Google megteheti, hogy magához láncolja az OEM-gyártókat. Annál is inkább, mert az Android még idén átlépi az 1 milliárdos mérföldkövet, az Apple pedig ezt csak valamikor 2015 táján ismételheti meg.

A Google nem nyilatkozott az ügyben, ám többek szerint nem kell sokat várni a folytatásra - már amennyiben beigazolódik, hogy valóban fenyegetésről volt szó az Acer esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caius marius #23
    Valaki a minap emlegette, hogy a zeppl fanok sose nem járnak trollkodni a guglis hírekhez...
  • sanyicks #22
    más dolog a kettő ;) az epl-nek csak szabadalmai vannak, ötletei és fejlesztései nem, itt pedig mindenestől lenyúlnának egy kész cuccot, nem is leutánozva, hanem úgy egészben.
  • hurkaur #21
    Lehetetlen. A google jo ceg, az android meg tokeletes mer linux!!!!! kocsog epul meg az m$!!!
  • asgh #20
    http://www.sg.hu/cikkek/91714/masolas_kontra_innovacio

    Az sg.hu-ra mutató linket nem jeleníti meg az sg.hu (?)
  • asgh #19
    Azért érdemes utánaolvasni, hogy 2 hete hogyan vélekedtek erről a kérdésről a Google fanok:

    [URL=http://www.sg.hu/cikkek/91714/masolas_kontra_innovacio]

  • SanMaster #18
    Mocskos kínai tolvajok! Mindent ellopnak!

    Helyes Google, a nyakukra kell lépni!
  • lmisi #17
    "Szoval annyi az osszes vad az Aliyun ellen, hogy warez van az app store-jukban?"
    Ez már önmagában is ultragáz és Kínában sem jár érte taps.
    A még nagyobb gáz az hogy az összes fontos gugli soft-on kívül, a népszerübb androidos (ios) játékok is fent vannak a fejlesztők tudta és beleegyezése nélkül esetleg más néven.
  • asgh #16
    Nekem erősen kettős mércének tűnik, hogy ha a Google a piaci erőfölényével nyomást gyakorol egy gyártóra (akármilyen okból), akkor az rendben van, ha más, akkor tök mindegy miért, az csak egy pénzéhes troll lehet, aki gátolja a fejlődést.
  • Yv@n #15
    "Milyen elonyt jelent ez a tagsag?"
    Nemtudom, gondolom bedobják a gondolatokat a közösbe, és vállalják, hogy nem kúrják egymást seggbe jogászcsapatilag az így bedobott ötletek használatáért. :)

    Maga az alap android ugye szabadon forkolható, szóval abba nem nagyon lehet beleakadni google oldalról, de ismerve a kici óccó kínai dolgokat lehet simán beletolnak olyan komponenseket, amit nem kéne.
    Azt írják, hogy android alapú, kompatibilis vele, de ugye ezt ki tudja mennyire igaz.
    Nyilván G irányába kettősen szar a történet. Egyrészt elesnek a reklám bevételtől, másrészt ha a külvilág felé az jön át, hogy ez egy "android alapú" rendszer, aztán a taknyolt mivolta miatt vagy mennek rajta az appok, vagy nem, akkor az az android-re nyomja rá a bélyegét, nem a kínai szarra.
  • Papichulo #14
    "Az Amazon nem tag?"

    Erre a kerdesre kozben megtalaltam a valaszt. NEM tag. http://www.openhandsetalliance.com/oha_members.html