Spencer

Elektronikus szőnyeg az Infineontól

Az Infineon egy olyan új, úgynevezett elektronikus textíliát jelentett be, mely hamarosan szerves részét képezheti az épületek biztonsági, karbantartási, valamint légkondicionálást irányító rendszereinek.

Az egyik legnagyobb német chipgyártóként jegyzett cég munkatársai által bemutatott speciális textília az elektromosságot vezető szálakkal van behálózva, ezenkívül pedig számtalan chippel és LED-del (Light Emitting Diode) van felvértezve.

Amennyiben egy adott épületben kifeszítik a padlóra az ezen újfajta szövetből készített szőnyegeket, majd ezeket áram alá helyezik és rácsatlakoztatják egy megfelelő számítógépes rendszerre, a szőnyeg összes chipje "feléled", és készen áll arra, hogy különböző információkat küldjön a központba. A szövetbe ágyazott chipek egymással kommunikálva egy nagyméretű, öntanuló és önszervező hálózatot alakítanak ki, mely hálózat összes tagja egy különleges szoftveres algoritmus révén képes meghatározni saját pozícióját - nyilatkozta a bejelentés kapcsán a chipgyártó cég egyik munkatársa.


Az Infineon szerint az elektronikus textília felhasználási köre lényegében végtelen. A speciális szövetből készített szőnyegeket múzeumokban például arra lehet felhasználni, hogy a látogatóknak megmutassák a helyes haladási irányt, mégpedig oly módon, hogy a megfelelő pozícióban elhelyezkedő LED-ek fényt bocsátanak ki magukból. A különleges elektronikus szőnyegekbe helyezett nyomásérzékelők alkalmasak lehetnek betörésvédelmi rendszerek kiegészítésére, ugyanis amennyiben egy betörő rálép a szőnyegre, az intelligens módon azonnal érzékeli azt, és riasztani kezd. Az Infineon szőnyegeit ezenkívül akár hőmérséklet szenzorokkal is el lehet látni, ily módon azok tűzesetekben is jó szolgálatot teljesíthetnek, miközben LED-jeik révén a már említett módon a vészkijárat felé vezető legrövidebb utat jeleznék a menekülőknek.

Az Infineon képviselői elmondták, hogy semmi problémát sem jelent, ha az elektronikus szövet egyes chipjei tönkremennek, ugyanis az intelligens hálózatba szervezett chipek képesek hibás társaik detektálására és azok automatikus módon történő helyettesítésére. Werner Weber, a cég technológiai fejlesztésekkel foglalkozó részlegének igazgatója elmondta, hogy a speciális textília egyelőre csak prototípus, kereskedelmi forgalomban történő megjelenésére még éveket kell várnunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Benedekco #4
    eldobom az agyamat és bevonulok a lipótba