Berta Sándor

Szigorú feltételek mellett adná ki Svédország a WikiLeaks alapítóját

A svéd kormány egyik tagja igyekezett eloszlatni Julian Assange aggodalmait, egyelőre kérdéses azonban, hogy a politikusnak sikerült-e meggyőznie a férfit.

A WikiLeaks alapítója meg van győződve arról, hogy ha a brit hatóságok kiadják Svédországnak, akkor az ottani pertől függetlenül előbb vagy utóbb az USA-ban köthet ki, ahol akár kémtevékenységért vagy annak elősegítéséért állíthatják bíróság elé és halálra ítélhetik. Assange néhány nappal ezelőtt kapott politikai menedékjogot Ecuadortól.

Cecilia Riddselius, a svéd igazságügyi minisztérium büntetőjogi ügyekért és nemzetközi együttműködésekért felelős igazgatóhelyettese elmondta, hogy Assange kiadatása nagyon szigorú feltételek mellett valósulhatna csak meg. Az egyik ilyen feltétel lenne, hogy az amerikai kormánynak garantálnia kellene azt, hogy a férfit semmilyen körülmények között sem végzik ki.


"Soha nem fogunk olyan személyt kiadni az Egyesült Államoknak, akit a halálbüntetés veszélye fenyeget" - jelentette ki Riddselius. A kérdésfelvetés egyelőre elméleti, ugyanis az Egyesült Államok hivatalosan eddig sem Nagy-Britanniától, sem Svédországtól nem kérte a WikLeaks alapítójának kiadatását. A svéd politikus megerősítette, hogy az amerikai kabinettől hozzájuk semmilyen megkeresés nem érkezett ebben az ügyben.

Riddselius hozzátette: a svéd jog kimondja, hogy kizárólag olyan személy adható ki más államnak, akit olyan bűncselekmények elkövetésével gyanúsítanak, aminek a büntetési tétele Svédországban is legalább egy év börtön. A svéd ügyészség Assange esetében ezt a tételt is vizsgálná, a kiadatási kérvényt az államügyészség terjesztené elő és a végső szót az alkotmánybíróság mondaná ki. Azonban, ha az alkotmánybíróság el is fogadja az előterjesztést, a kormány még mindig megvétózhatja a döntést. Ezenkívül Svédországot az Európai Unió Alapjogi Chartája is kötelezi arra, hogy ne adjon ki senkit olyan államnak, ahol halálbüntetéssel sújthatják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #13
    nem végzik ki, csak egész véletlenül a börtönudvaron "megkéseli" valaki egy fogkeféből átalakított bökővel

    egyébként tényleg hasonlít NPH-re egy kicsit
  • sanyicks #12
    az usában és hasonló látszatdemokráciában ez nem probléma, meg tudják vádolni valamivel, és el is ítélik.
  • Bannedusermail #11
    De se nem amerikai állampolgár, se nem amerikai területen követett el bármit is. Szerintem ezért bujtottak fel ellene egy libát, hogy perelje be erőszakért, mert az amerikai kormányzatnak nincs jogi eszköze fellépni ellene azért, amiért korholnak rá.
  • Egerwin #10
    Csak szerintem hasonlít Barneyra? :D
  • thrawnguru #9
  • attes #8
    Kaphat simán 400 évet USA-ban.
    Nem kell halálra ítélni.
  • Molnibalage #7
    Tomcat már milliókat kaszált azzal, hogy elbukták az ellene indított rágalmazási pereket. Ennyit arról, hogy "nem büntetik". Az egyik ügyében hamis tanúzás miatt asszem felfüggesztettet kapott az egyik droid. Pedig ez abszurdisztán. Képzeld el, hogy más kultúrabb országokban akkor miket lehet bukni egy ilyen perben...
  • Zoliz #6
    Ne hidd el! Besározták. Engem is besároztak családon belüli erőszakkal, ami nem igaz. A bíroságokon lehet hazudni, csak igazolni is kell, addig csak megalázásról beszélünk, amire nincs bűntetőjogi tétel és bárki megteheti. Rágalmazásnak hívják, de igazából sehol se bűntetendő ezért csinálják, nem kívánatos személyek ellen.
  • Bannedusermail #5
    Svédországban, ha jól tudom nemi erőszak ellene a vád. Talán még igaz is lehet, hiszen a forradalmár világmegváltó emberek ritkán kiegyensúlyozottak, gyakran homályosítja el őket a küldetéstudat... Vagy kreáltak egy ügyet, hogy fogást találjanak rajta.

    De egy alapvető kérdés felmerül bennem. Nem úgy van az, hogy az amerikai joghatály csak az amerikai állampolgárokra vagy az amerikai felségterületeken bűnt elkövetőkre terjed ki? Assange az ausztrál, és semmilyen bűncselekményt nem követett el amerikai határokon belül. Akkor mi a faszról beszélnek itt?
  • ppista #4
    Csak ha ló legel a sírján.