Berta Sándor

Biztonságosabb jelszavakat választanak az 55 évesnél idősebbek

A Cambridge-i Egyetem egyik kutatója megvizsgálta, hogy mennyire biztonságos jelszavakat használnak az internetezők. Kiderült, hogy a fiatalok általában kevésbé biztonságos jelszavakat választanak.

Joseph Bonneau a Yahoo felhasználóinak összesen 70 millió jelszavát tanulmányozta. Bár adatvédelmi okokból az azonosítókhoz közvetlenül nem, csak az úgynevezett Hash-értékekhez férhetett hozzá, azért így is számos megállapítást tett. A legérdekesebb, hogy az idősebb felhasználók jóval biztonságosabb jelszavakat használnak, mint a fiatalok. Az 55 évesnél idősebb személyek azonosítói általában kétszer olyan biztonságosak, mint a 25 évesnél fiatalabbaké. Ennek oka, hogy az idős emberek gyakran véletlenszerűen választanak jelszót.

Bonneau munkája egyedülálló abból a szempontból, hogy nem csak a jelszóerősséget elemezte, hanem a különböző demográfiai csoportok jelszóképzési szokásait is összehasonlította egymással. A legmegbízhatóbb jelszavakat a németek és a koreaiak választják, ugyanakkor az indonéz internetezők kódjai finoman szólva sem nevezhetők kellően összetettnek. Elmondható, hogy egy átlagos jelszó 10 bites, mindez azt jelenti, hogy körülbelül ezer kísérletre lenne szükség ahhoz, hogy valaki feltörhesse a kódot. Megfigyelhető továbbá, hogy sokan a jelszavukba integrálják a hitelkártyájuk számát, így az azonosító még bonyolultabb lesz.


Egy április felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 48 százaléka mindössze 5 fontért eladná illetékteleneknek a jelszavát. Így nem csoda, hogy a személyes adatainkra, többek között a felhasználónevünkre és jelszavunkra vadászó személyek és csoportok nagyon könnyen hozzájutnak az illetéktelen hozzáférést lehetővé tévő információkhoz. A felhasználók mellett a webfejlesztők és -adminisztrátorok is gyakran hibáznak, mert még az olyan alapvető biztonsági lépéseket sem teszik meg, mint az alapértelmezett felhasználói név és jelszó lecserélése. Vagyis hiába biztonságos egy jelszó, továbbra is az ember a gyenge láncszem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #5
    ..szerintem nem tudják/akarják megválltoztatni azt amit regisztrációkor kaptak, ez a nagy titok....
  • MacropusRufus #4
    és ugye mivele paranoiásabbak ezért eléggé nehéz lesz őket olyan helyre irányítani ahhol a loggert telepíteni lehet.
    Egy észrevétel: a keyloggernek teljesen mindegy milyen komoly jelszavat használsz... :o
  • Zoliz #3
    Ritka fontos felfedezés, amit még egy hülye is tud, hogy az öregek ráérnek hosszú jelszavakat bepötyögni, míg a fiatalok sietnek..

    Gondolom ezért a felvedezésért nem kap Nobel-díjat a "professzor"
  • Tau Tang Wou #2
    Mert minden utasítást szó szerint betartanak. :)
  • who am I 7 #1
    öregebbek paranoiasabbak, ez normális.Bár, ha tudnák, h a keyloggernek pl tök mind1..lehet hogy nem fél perces, cetlire leírt jelszavakat találnának ki :D