Berta Sándor

A hűtőszekrény, mint biztonsági kockázat

Miután már a nyomtatók, a szívritmus-szabályzók vagy éppen a háztartási berendezések is rendelkeznek IP-címmel, így ezek az eszközök a közeljövőben akár az internetes támadók célpontjaivá is válhatnak.

Napjainkban egyre több készülék csatlakozik az internetre, s mindez komoly kihívást jelent az IT-biztonsági szoftverek fejlesztőinek. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a felhasználók lebecsülik a kockázatokat és egész egyszerűen nem hiszik el, hogy idővel egy nyomtató is az online támadások célpontjává válhat. "A legtöbb vállalat ugyan nagyon sokat tesz az IT-biztonságért, de a részlegeiken elhelyezett nyomtatókat már nem védik a támadásoktól, holott ezek az eszközök ugyanúgy csatlakoznak a világhálóhoz és saját IP-címük is van. Éppen ezért, aki meg akarja szerezni a céges adatokat, annak elég csak feltörni a nyomtatószervert. Az IT-biztonságnak nagyon sok terméket magában kell foglalnia" - jelentette ki Hans-Peter Bauer, a McAfee európai vezetője.

A felhasználók joggal várják el, hogy a mobil szolgáltatások és készülékek védelmi szintje ugyanolyan magas legyen, mint a nem hordozható eszközöké. Ez az egyik legfontosabb jövőbeli feladat és kihívás. Jelenleg 1,5 milliárd különböző termék csatlakozik az internethez, ugyanakkor öt év múlva ez a szám elérheti az 50 milliárdot. Éppen ezért fontos Bauer szerint, hogy a megfelelő megoldások kidolgozásán felül erősítsék az emberekben a biztonság fontosságát.

"Mi azonban mindig csak annyira tudjuk biztonságossá tenni az adott készülékeket, amennyire a gyártók ezt lehetővé teszik" - hangsúlyozta a szakember. A MacAfee európai vezetője végül leszögezte: az Apple iOS egy zárt rendszer, míg az Android nyílt. Ugyanakkor a nyitottságnak egyaránt van előnye és hátránya, hiszen azok számára is nyílt, akik jóra törekednek és azoknak is, akik rosszban sántikálnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • crick3t #52
    Google a barátod ;)

    https://www.google.com/search?q=hotel+mini+bar+sensor&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a

    Ha szeretnéd írd utána azt is hogy London...
  • usersg #51
    Tényleg... ez az okoshűtő el is mehetne megkeresni a tejrevalót, mielőtt megrendeli a netről. :)
  • usersg #50
    "Azt el is felejtettem írni, hogy van kamerás hűtő ami kamerával figyeli hogy mi van benne."

    Én meg kinyitom az ajtaját, és látom hogy mi van benne. :D

    "Sőt még olyan is ami rendel neked tejet netről, ha elfogyott vagy lejárt a szavatossága! :)"

    És meg is issza helyettem, vagy azt azért csinálhatom én is? :)
  • willcox #49
    "Mifelénk még az emberek okosak. Képesek pl maguk megállapítani mi van a hűtőben." - ebben ne legyél olyan biztos. Van az itt hozzászólók között nem is egy, aki nem tartja magát olyan okosnak, mert szerinte hatalmas szükség van az okos hűtőre. :)
  • willcox #48
    1. Mint írtam, sok szállodában jártam már (sok országban), és jellemzően 5 csillagosokban (már ha egyáltalán van lövésed arról, hogy ez mit jelent).
    2. "Én azért tudom biztosan hogy van ilyen, mert van rokonom, aki szállodában olyan helyen dolgozik ahol ilyen rendszer van." - hagyjuk a handabandázást. Talán kérdezd meg a rokonodat, hogy melyek szállodában dolgozik, ahol állítólag van ilyen, és írd be ide. A londoni, ezt a rendszert használó szállodákat is felsorolhatnád, hiszen állításod szerint a többsége ilyen.
    3. Ha a minibárban a kupak nem sértetlen, akkor akár tele is lehet az üveg, csengetni kell (látszik, hogy csak hallomásból ismered a minibárt, és azt is rosszul).
    4-5. Látod, még ha lenne is ilyen, akkor sem ér szart sem.
  • usersg #47
    Mennyi fölösleges vacak. Mi a jó francnak legyen a hűtő az internetre kötve? Megnézem mi van otthon, elmegyek megveszem ami kell. A sütő minek legyen? Semmi értelme. Ott a számítógép, és kész. Nem kellenek okos biztbaszok. Mifelénk még az emberek okosak. Képesek pl maguk megállapítani mi van a hűtőben. :D
  • Komolytalan #46
    Te meg mi a tök vagy - hol tanítják a magyart?
  • finizlik #45
    Szerintem nem hülyeség az "okos" hűtő.. De a kommenteken röhögni tudok. Ha fejlődik a világ az a baj ha nem meg az. De persze azért baj a fejlődés mert magyar vagy és kurva csóró és így csak a sírás marad neked mint utolsó szórakozás.
  • crick3t #44
    "Az az érzésem, hogy túl sok scifit néztél, vagy csak magadtól fantáziálsz ostobaságokat." :D

    Az az érzésem hogy barlangban élsz és sose jártál még jobb szállodában. Én azért tudom biztosan hogy van ilyen, mert van rokonom, aki szállodában olyan helyen dolgozik ahol ilyen rendszer van.

    Amiről biztosan tudok, hogy a londoni 5 csillagos szállodák többsége ilyen, de gondolom ebből hogy a nyugati puccosabb szállodákra is jelmező.

    A szobalányos ellenőrzéssel az a baj hogy egyes vendégeknek szokása kiinni a minibárt majd visszatölteni a sarki boltból...

    Persze a nyomás érzékelős sem működik tökéletesen, volt aki csak kinyitotta végig túrta hogy mi van benne, másnap meg kamillázott a számlán. (no ekkor megy fel a szobalány megnézni hogy kinek van igaza)

    És olyan is volt hogy valaki hűtőnek használta a minibárt és kipakolt belőle mindent. Mondjuk az utóbbi nem a rendszer hibája. :)
  • Komolytalan #43
    Egy cimborám akkor vett notebookot, amikor a WoW indult, játékra. Igaz ez nem 15 éve volt, de azért azt vegyük már észre, hogy ami az okos hűtőhöz kellene, az nem ugyanott tart, mint a notebook 15 éve. RFID, QR/BAR kód olvasók voltak 10 éve is, és bár tény, hogy fejlődtek, meg akár olcsóbbak is lettek az elmúlt 10 évben, de ezt bármilyen hurrá-optimistán extrapoláljuk is évtizedek kellenek ahhoz, hogy olyan filléres alkatrészekké váljanak, amiket érdemes rárakni egy hűtőre úgy, hogy pár 100 USD-vel tudjuk emiatt csak olcsóbban adni. Mikor fogja tudni szerinted egy 1000Ft-os vonalkód olvasó azt, hogy 30-40 centire elhúzod előtte a kaját (persze címkével felé fordítva), és 99%-os hatékonysággal lecsippantja a kódot? Most mondjuk 200eFt egy ilyen eszköz. Mikor lesz belőle 1000Ft? Jövőre? Ugyan már... 2100-ban? Az meg már kit érdekel?
    És akkor még nem beszéltünk arról, hogy kinek van vonalkódot termékhez rendelő adatbázisa (pláne úgy, hogy a kimért termékeknek is van egyedi vonalkódjuk, de csak adott áruházon belül egyedi), meg még az egész kütyüben nincs wifi, processzor, nem bírja a hideget/hőingadozást, stb.