SG.hu

Hiányszakma a mérnök és az informatikus

Mérnököt, informatikai szakembert, könyvelőt kerestek leginkább a vállalatok az elmúlt fél évben, de sok volt a betöltetlen állás az ügyfélszolgálati, kereskedelmi területeken is. Válságban több gyakornokot alkalmaznak a cégek.

Egy álláskereső portál, a Profession.hu saját adatbázisában végzett felmérést arról, hogyan alakult a hiányszakmák kereslete és kínálata az elmúlt időszakban. "Ha nagyon egyszerűen akarjuk megfogni a hiányszakma lényegét, azt mondhatjuk, ezek azok a pozíciók, ahol az állást kínálók nem találnak elegendő megfelelően képzett munkaerőt. A statisztikáinkat figyelve azt tapasztaljuk, hogy évek óta a mérnöki, informatikai pénzügyi és értékesítési területeken van a legnagyobb hiány, a gyártást, termelést támogató mérnöki területeken a kínálat-sokszorosa a keresletnek." - fogalmaz Zsédely Krisztián, a Profession.hu kereskedelmi vezetője.

"Az elmúlt időszak statisztikái továbbra is erős, növekvő igényt jeleznek az it munkaerő iránt, miközben a pályázók száma kevés, és stagnál. Hasonló a helyzet a mérnöki pozíciók terén, itt a növekvő igény mellett a jelentkezők száma lassú emelekedést mutat, bár még így is rosszabb a helyzet, mint az it pozíciók esetében." Az elmúlt félévben a mérnöki, IT-fejlesztői, ügyfélszolgálati, értékesítői és könyvelői szakmák voltak a legkeresettebbek. Az év elején a listát még az informatikai-fejlesztői pozíciók vezették, helyüket februárban és márciusban az ügyfélszolgálati, később a különböző mérnöki állások vették át. Folyamatos volt a hiány jól képzett könyvelőkből is, az elmúlt fél évben szinte folyamatosan dobogós helyen szerepeltek.

A legtöbb mérnökre egyértelműen a gyártóiparban, termelésben lenne szükség. A mérnöki hiányszakmák toplistáját a minőségbiztosító mérnök vezeti, utánuk a tesztmérnök, a folyamatmérnök, majd a villamosmérnök következik. Az informatikában a programozók és a szoftverfejlesztők a legkeresettebbek, de IT támogatói és Java fejlesztői pozíciókba is egyre több jelentkezőt várnak. A pénzügyi szektorban könyvelőkből van a legnagyobb hiány, utánuk az alacsonyabb képzettségű pénzügyi munkatársakat, a tapasztalt kontrollereket és elemzőket keresik leginkább a cégek.

"A fent említett szakmákban dolgozóknak ez az időszak kifejezetten jó lehetőség arra, hogy új, akár a jelenleginél is izgalmasabb szakmai kihívás után nézzenek, kifejezetten jó kondíciókkal. Érdemes a hiányszakma képviselőinek - kiemelten az it és mérnök szakembereknek - 2-3 évente váltani és jobb kondíciókat kiharcolni." - tette hozzá Zsédely Krisztián.

Viszonylag új szereplő a listán a projektmenedzser és a projektvezető, ezek tavaly jelentek meg a hiányszakmák között, az év bizonyos hónapjaiban már az első tíz közé is felkúsztak. De nemcsak tapasztalt munkaerőre van igény. A felmérésből egyértelműen kiderül, hogy gyakornokra mindig, mindenhol szükség van, a pozíció folyamatosan ott van az első 25-ben. A magyarázat az lehet, hogy a cégek az alacsony kezdőbérrel felvett gyakornokból maguk nevelik ki a megfelelő munkaerőt, akinek látásmódja, munkakultúrája amúgy is könnyebben alakítható a cég elvárásai szerint. Sok helyen pedig egyszerűen a válság kényszeríti a munkaadót arra, hogy a tapasztaltabb, de drágább munkatársakat pályakezdőkkel pótolja.

A Profession.hu azt is megvizsgálta, melyek a munkaerőpiaci szempontból legdinamikusabban fejlődő szektorok ma Magyarországon. Az elmúlt egy évben a legtöbb állást a gyártás-termelésben kínálták: a Profession oldalán több mint 13 000 hirdetést adtak fel a vállalatok. Ezt az IT-telekommunikáció követi egyre növekvő munkaerő-kereslettel, ebben a kategóriában több mint 10 000 hirdetést regisztráltak egy év alatt. Folyamatosan erős a kereslet az ügyfélszolgálati, ügyfélkapcsolati és a pénzügyi-számviteli területeken. Növekedett a banki-biztosítási piac, a szállítás-logisztika felvevőképessége, és egyre nagyobb a munkaerőigény a szakmunkák területén is - leginkább raktárosokat és bolti eladókat várnak a cégek.

"Az online munkaerőpiacon szinte azonnal érzékelhetőek a szezonális hatások. A január-márciusi és szeptember-októberi időszakban mindig megnő az álláskeresők és kínálók száma, nyáron és télen kisebb az érdeklődés. Ennek az az oka, hogy az álláskeresők többsége meglévő munkahelye mellett keres jobb lehetőségeket." - tette hozzá Zsédely Krisztián. "A kínálati piac júniusban még a tavaszi hónapokhoz hasonlóan stabil, a július és augusztus azonban már visszafogottabb, hiszen jellemzően ekkor éri el a szabadságolás a tetőfokát. Augusztus végétől aztán újra élénk piacra számítunk, hiszen vélhetően az idén is a szeptember- novemberig tartó időszak lesz a tavaszi mellett a legintenzívebb."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morden #5
    Gazdinfo-s barátom több félévig tanulta a gazdasági statisztikát ( na nem programozás vagy akármi területtel összekapcsolva, hanem tollal számológéppel, papíron számolva) full értelmetlenül... a drága tanulási idő ilyenekre megy el ahelyett, hogy használható tudást kaptak volna.
  • stinkydiver73 #4
    Sok mérnök tanult évekig, hogy végül napi 8 órában kattintgasson a SAP-ba. Akinek tényleg kell mérnök ezeket könnyen elcsábíthatja. Látom, hogy tőlünk menekülnek a villamosmérnökök és a gépészek is.
  • hunwhite #3
    Hogy ez mennyire igaz!
    Ilyen "szakemberek" a lakásba sem jöhetnek, nem hogy a gépeim közelébe....
  • egyember1 #2
    semmikozod: mivel az oktatas (tanulas?) kritikan aluli es a cegeknek nincs penze es ideje kikepezni a munkavallalot, ezert marad az elvaras.
  • semmikozod #1
    Talán nem kéne mindenhol 5 éves szakmai tapasztalatot elvárni.