Berta Sándor

India is kiberháborúra készül

Az egykori hidegháborús fegyverkezés lassan megismétlődik a kibertérben is. Az Egyesült Államok, Oroszország és Kína mögött India sem akar lemaradni.

A The Times of India szerint az indiai kormány a jövőben szigorúbban lép fel a vélt vagy valós internetes fenyegetésekkel szemben. A kabinet igyekszik minden eshetőségre felkészülni. Az egyik intézkedés egy új kormányprogram kidolgozása a nemzeti kritikus infrastruktúrák védelmének javítására, emellett két állami hivatal is felhatalmazást kap arra, hogy a jövőben online akciókat hajtson végre más államok ellen.

Az újságnak névtelenséget kérő informátorok számoltak be az elképzelésekről. Az Indiai Nemzetbiztonsági Tanács lehetővé akarja tenni a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) és a Nemzeti Technikai Kutatószervezet (NTRO) számára, hogy a jövőben bármikor hackertámadásokat hajtsanak végre más országok ellen. Az NTRO és a Hírszerző Iroda (IB) lennének felelősek a kormányzati IT-rendszerek védelméért. Döntés született arról is, hogy minden indiai titkosszolgálat felhatalmazást kapna online kémkedésre.

A program kidolgozására az elmúlt években bűnözők, politikai aktivisták és más államok által végrehajtott DDoS-támadásai és kémkedési kísérletei alapján számítani lehetett, várható volt, hogy India lépni fog. A kormány egyik tagja kifejtette, hogy meg fognak torolni minden, akár véletlenül elkövetett Stuxnet-fertőzést is, amennyiben az bármelyik indiai infrastruktúra ellen irányul. A program részeként növelnék a kritikus infrastruktúrák védelmét, kiépítenék és felszerelnék az internetes vészhelyzeteknél használható Computer Emergency Response Teams (CERT) csapatokat. Ez utóbbiak új jogosítványokat is kapnának a közeljövőben. Eldőlt az is, hogy az egyes kategóriákba tartozó kritikus infrastruktúrák védelmére és felügyeletére külön részlegeket hoznak létre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!