Alex

A telefonadó miatt árat emel a Vodafone

A cég július 1-jétől tarifamódosításra kényszerül. A vállalat megemeli a havidíjat egy fix összeggel, a feltöltőkártyásoknál a perc és sms díjak is nőnek.

A szolgáltató közleménye szerint meg kell osztania a fogyasztókkal az új telefonadó terhét. Az ÁSZF-ben (Általános Szerződési Feltételekben) a mai napon tették közzé a változásokat. Az emelés előfizetéses ügyfeleknél havonta egy fix összegben jelentkezik, de egyetlen esetben sem haladja meg a fizetendő adó maximumát. A feltöltő-kártyás ügyfelek esetében a tarifa-módosítás percenkénti és sms-enkénti mértéke is kevesebb a törvényben meghatározott nettó 2 forintnál. Ugyanakkor a változások egyetlen esetben sem érintik a bónusz perceket, üzeneteket, és az egymás közötti ingyenes beszélgetéseket, valamint a speciális Vodafone díjcsomagok által kínált egyéb ingyenes kedvezményeket sem.

A lakossági előfizetői tarifáknál sávos lesz a havidíj-változás, azaz arányosan a díjcsomagokban foglalt percek mennyiségét veszi alapul, vagyis a csomagokban foglalt percek mennyiségétől függően emelkedik, de egyetlen esetben sem haladja meg a nettó 700 Ft-ot. A kisvállalati ügyfelek esetében SIM kártyánként fix kiegészítő havi előfizetési díjat vezetnek be, de ennek mértéke a havonta nettó 1250 Ft-ot egyik tarifacsomagnál sem fogja meghaladni. Az egymás közötti ingyenes beszélgetéseknél nem lesz változás. A feltöltőkártyás ügyfelek esetében, annak speciális, előre fizetett jellege és jellemzően havidíj mentessége miatt a fenti elvrendszertől eltérő megoldásra kényszerül a mobilszolgáltató és magasabb percdíjakat vezet be, de az emelés mértéke nem éri el a nettó 2 Ft-ot, és nem vonatkozik a jutalom percekre és smsekre.


Kiemelik, hogy az újabb súlyos terhet ezúttal már nem tudják egyedül vállalni, többek között azért sem, mert a válságadóval ellentétben itt nem ideiglenes adóról van szó. Miután a telefonadó mechanizmusa és alkalmazása is rendkívül bonyolult, a Vodafone bevezetőben ismertetett egyszerűbb megoldást alkalmazza. Amennyiben a Parlament megszavazza a telefonadó adómaximumára vonatkozó 6 hónapos átmeneti (december 31-ig tartó) enyhítő javaslatát, úgy a társaság ennek megfelelően július elsejétől ezt az átmeneti kedvezményt az ügyfelei számára is elérhetővé teszi.

Az ügyfeleknek mától 15 napjuk van arra, hogy a hűség szerződésektől - ingyen - elálljanak. Diego Massidda, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója szerint éves szinten 8-10 milliárd forintra becsülhető az új adó hatása -, amennyiben az adó nem gyakorol különösebb hatást a forgalomra -, ami egy pár milliárddal meghaladja azt az összeget, amit a cég jelenleg ágazati külön adóként fizet. Egyelőre nem mondható meg, hogy az új adónak milyen hatása lesz a forgalomra, de elképzelhető, hogy ez mérséklődik, aminek következtében a büdzsébe befizethető áfa mértéke is csökkenhet.

Beck György, a társaság elnöke pedig azt mondta el, hogy az ágazati különadó és az új adó együttesen éves szinten az iparág számára száz milliárd forintos terhet jelent. A mobil távközlési társaság arra számított, hogy a három éves időszak leteltével, idén kivezetve az ágazati adót, a cég fellégezhet, és még lendületesebben folytathatja beruházásait is. Jelenleg több mint egy tucat nagy informatikai fejlesztésre kényszerül a társaság azért, hogy követni tudja a jogszabályváltozásokat. Beck György megígérte, hogy a cég a jelen helyzetben is tovább viszi a fejlesztéseket. Egy kérdésre válaszolva elmondta, már most is tapasztalnak némi forgalom-visszaesést, ami a gazdasági helyzet miatt következett be. Hozzátette, a forgalom visszaesésén belül a jövőben nehéz lesz elkülöníteni, hogy abból mennyi írtható az új adó számlájára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vscotina #60
    Én nem értem ezt a fajta hozzáállást.Azt mondja a Vodafon, hogy csak részben hárítja át a telefonadót az előfizetőkre, akkor miért emeli a kártyások perc-és SMS díját 2,5 Forinttal július 1-től. Ez még annál is több, mint amit a kormány bejelentett. MIÉRT????? Tisztelt Vodafon????? Biztosan le fogok szokni a telefonálásról, és a Vodafonról is.
  • caius marius #59
    Ott a pont :)
    "muszáj"

  • Bannedusermail #58
    Na, a sok fidesznyik büdösbogár a szolgáltatót tartja felelősnek a 2Ft/perc adó miatt.

    Üzenem a fidesznyik büdösbogaraknak:

    Vagy fizesd és mond azt, hogy rendjén van ez, ezt legalább mindenki fizeti, míg egyébb adókat ott csalnak el, ahol tudnak. Vagy, ha nagyon bassza a csőröd ez az adónem, akkor azt fikázd érte, aki kitalálta, bevezette.
  • Narxis #57
    Ez valami siralmas baszki. :D Mindenáron ráerőszakolt egy jelentéstartalmat. Az véletlen se fordulhatott elő, hogy a piros és a fekete a divatban "összeillik". Régen a porondmesterek is így öltözködtek. Elképesztő, hogy egyesek mennyire szeretnének hinni valami világméretű összeesküvésben, szinte már nem is különböznek azoktól akik vallásosak.
  • sanyicks #56
    "ha meg a többi szolgáltató is áthárít, fejükre olvasni a kartelltörvényt és beszedni a dupláját!" nézd már meg a mostani áraikat! Egyértelmű hogy kartelleznek, hosszú évek óta. Mégsem vizsgálja senki. Valszeg az illetékes szerv megkapja részét és nem kutakodnak.
  • Tau Tang Wou #55
    Vodafone
  • Nonix #54
    Jezusom, ekkora baromsagot is reg lattam, pedig 9gag megedzette az agyamat :DDD
  • Gifos #53
    Az üzenet
  • robertone #52
    Voda? Ki az a barom, aki eddig is beszopta a hazugságaikat? De aki igen, annak most itt a lehetőség a szolgáltatóváltásra, ha meg a többi szolgáltató is áthárít, fejükre olvasni a kartelltörvényt és beszedni a dupláját!

    Nem azért fizetünk adót, hogy ők az extraprofitjukból még ránk hárítgassanak, ha úri jókedvük úgy tartja! Szemétládák, menjenek csődbe, vagy takarodjanak máshova extraprofitért, ha itt büdös nekik adót fizetni belőle, lesz a helyükre 12 aki beéri a sokkal is a rengeteg helyett..
  • Nonix #51
    Amugy tenyleg eleg felelmetes ami ebben az orszagban megy. Lehet pesszimista vagyok, de szerintem elertunk egy olyan pontra ahonnan mar nincs visszaut. Aki tud az elmegy kulfoldre, aki marad annak vagy van jo munkahelye vagy megy a lecsoba. Es oszinten sajnalom hogy ide jutottunk, sajnalom a magyar embereket.
    Nem tudok ugy vegig menni a Blahalujza teren hogy valaki ne kerjen tolem egy kis aprot. Koszonom, de en nem varom ki mig ide jutok.
    Meg fiatal vagyok elottem az elet, inkabb dolgozom egy angliai hotelben takaritokent 2000 forintos oraberert, mint hogy itt haljak ehen grafikuskent.
    Sajnos nem olyan csaladba szulettem ahol vannak kapcsolatok. Nem is folytatom az agymenesem, mert orakon at tudnek irni, de minek...