Berta Sándor

Qualcomm - fontosabb az LTE-támogatás a két plusz magnál

Az ARM System-on-Chipjeit (SoC) gyártó konszern előnyben részesíti a kétmagos rendszereket a négymagosokkal szemben. Ennek oka, hogy az előbbiek rendelkeznek LTE-támogatással.

Tim McDonough, a Qualcomm marketingügyekért felelős alelnöke a Cnet amerikai IT-oldalnak nyilatkozott és kiemelte: az idén számos négymagos ARM-chipet dobnak majd piacra, de ezek a jelenlegi kétmagos termékeknél sokkal kevésbé fontosak a számukra. A Qualcomm a Snapdragon S4-ben a Cortex-A15 architektúrát használja, míg az Nvidia Tegra 3-ba a négymagos Cortex-A9 került. Ugyanakkor az előbbi beépített két A15-ös mag a teljesítményét tekintve képes felülmúlni az utóbbiban lévő négy A9-es magot.

Számos készülékgyártó, például a HTC úgy döntött, hogy egyes készülékeibe a kétmagos ARM-chipeket építi be. (Az USA-ban ebbe a kategóriába tartozik a HTC One X.) A teljesítménybeli különbség mellett ennek van egy másik ok is. Az Egyesült Államokban fontos az LTE-támogatás és a kétmagos System-on-Chipek kínálnak ilyet, míg Európába a Tegra 3-ra épülő okostelefonokat szállítja ki a cég, ezekben viszont nincs LTE-támogatás.

Az ARM már tavaly tavaly ősszel rámutatott, hogy a Tegra 3 mellé is lehetne integrálni LTE-modemet, azonban ha ez megtörténne, úgy megváltozna a teljes konstrukció hűtése, ami viszont kihatna a maximális üzemidőre. A Qualcomm mindenesetre nem tulajdonított túl nagy jelentőséget ennek és ezt bizonyítja, hogy az idei év második felében elérhető lesz a Snapdragon S4 négymagos változata is, ami mellé egy külön LTE-chipet is elhelyeznek. Az S4-ből jelenleg több mint 150 változat érhető el, a megrendelők többsége azonban az LTE-támogatással rendelkező kétmagos konstrukciókat választja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!