40
 • narumon
  #40
  Látom vissza olvasnod azóta sem sikerült! Ha megnéznéd a 30-as hozzászólásomat akkor látnád miért írtam azt amit.
  A regisztráció ideje meg nem is tudom hogy jön ide, de megnézheted az enyémet is. Sőt psipnom is volt bibibiiiii
 • valaé valaé ná
  #39
  Nem, a net ilyen képmutató megmondóemberekkel van tele, mint te. Egyébként én itt vagyok az sg kezdetei óta ami több mint 10 éve volt. Az első ebookokat a Psion 5MX palmtopon olvastam, amikor másnak még netje sem volt. De azért oktass még, mester.
 • narumon
  #38
  Legalább vennéd a fáradtságot hogy visszaolvass!
  Az ilyen óvodásokkal van tele a net...
 • valaé valaé ná
  #37
  A MEK-ben van egy csomó ingyenes könyv. Azokat se töltöd le, csak azért mert nem kell fizetni érte ?
 • gothmog
  #36
  A magáncélú letöltés nem bűncselekmény. :) (tudom, mindig ezzel takarózunk) Főleg, mivel lentebb te is írtad, hogy ott van pl. a MEK ingyen és legálisan. Mindezt azután hogy felvetették, az e-könyv drága, amire valaki bedobta a torrentet, amire közölted, hogy az viszont lopás.
  És most nem fogok a Fahrenheit 451-ből idézni, mert magas labda. ;)
 • narumon
  #35
  "Te kifizetted a könyvtári könyveket, vagy nem olvastál könyvtári könyvet?"

  Utoljára kb 15 éve voltam könyvtárban mint írtam, és a válaszom az igen, hogy ritkán olvasok úgy könyvet ha nem fizetek érte. Érdekes csak a mi városunkban fizetős a könyvtár? Amúgy meg a könyveket meg szoktam venni, vagy elektronikus vagy nyomtatott változatban. Nagyon ritkán olvasok el olyat, amit "kalóz" úton szedtem le, és az is általában valmilyen külföldi könyv.
 • AgentKis
  #34
  "Azért ez ennyire nem tiszta ugyanis interneted valószínűleg anélkül is van."
  Ahogyan egyéb költsége is a könyvtárba járásnak (pl. utazás).
  "Hát velem ritkán esik meg ilyen hidd el."
  Te kifizetted a könyvtári könyveket, vagy nem olvastál könyvtári könyvet?
 • valaé valaé ná
  #33
  Miért viszek 30 kiló könyvet egy utazáshoz ? Mert megtehetem. :)
  Nem hiszem, hogy én lennék az egyedüli, aki hangulattól függően szereti kiválasztani, hogy mit olvas. Néha párhuzamosan is. Arról nem beszélve, hogy ami nem tetszik, ahelyett másikat tudok választani.
 • Nobuo
  #32
  A távolabbi jövőben az elektronikus könyv nem döntés kérdése lesz. És jól is lesz így. Hiányolni lehet, de környezetbarátabb, egyszerűbb, praktikusabb elektronikus formában.
 • Szefmester
  #31
  Ha a könyvtárban is lenne egy elektronikus könyv amit letölthetsz és X nap után nem megnyitható akkor azt kölcsönözné ki az ember. Az elektronikus könyvespolc meg egy kis dobozka pendrive, nem pedig egy 180x400as polc amin feleannyi könyv sincs mint egy 8GB-s pendriveon..
 • narumon
  #30
  "Én sem voltam már 2-3 éve, de még akkor nem volt fizetős a tagság, ellenben magas volt a büntetés a késésért. De legyen a tagsági 1000 Ft 1 évre.. egy év alatt kiolvasok 20-30 könyvet szal annyit mint most. Ha úgy vesszük akkor az e-readerem 29900Ft-os vételi ára nekem majd 30 év könyvtárhasználatot jelentene ha előre befizetném. "

  Én mondjuk 1 év alatt ennek a dupláját olvasom ki átlagosan, de a fő gond amit már írtam, hogy én azért hagytam abba a könyvtárba járást, mert nem volt nekem való könyv. Volt egy polcnyi SF és fantasy leginkább a régi klasszikus orosz és lengyel érából, és ennyi. 10 év múlva bemenve még mindig csak annyi volt talán ha 2 másik könyvet beszereztek mellé. Klasszikus irodalom meg ingyen elérhető MEK-ből több ezer.

  "Szóval a könyvtárban még nem is azt olvasok amit szeretnék hanem ami van,"

  Hát nem ezt írtam én is?

  "míg a torrent nevű könyvtárban mindíg ott van a könyv jóformán, és folyamatosan bővül, 0-24ig elérhető, könnyen kereshető cím, szerző szerint.. több nyelv könyvei is ott vannak. Ha véletlen törlődik a könyv akkor nem kell büntetést fizetnem azért mintha a könyv elveszett vagy kicsit elfáradt volna egy esősebb napon..."

  Ezt én értem, de azért elég sokat meg lehet venni elektronikusan vagy papír alapon. Nekem mondjuk van olyan könyvem ami itt van a polcon de ki sem nyitottam mert tableten olvastam el torrentről. Persze attól még fizettem érte.
 • narumon
  #29
  "A torrenthez is elő kell fizetni, csak másik szolgáltatónál. Internetet kell venned, könyvtárjegy helyett, x száz helyett, x ezer Ft-ért."

  Azért ez ennyire nem tiszta ugyanis interneted valószínűleg anélkül is van.

  "Az eredmény pedig ugyanaz, anélkül olvasol el egy könyvet, hogy megvennéd."

  Hát velem ritkán esik meg ilyen hidd el.
 • theCREATOR
  #28
  Micsoda meglátások
 • Szefmester
  #27
  Én sem voltam már 2-3 éve, de még akkor nem volt fizetős a tagság, ellenben magas volt a büntetés a késésért. De legyen a tagsági 1000 Ft 1 évre.. egy év alatt kiolvasok 20-30 könyvet szal annyit mint most. Ha úgy vesszük akkor az e-readerem 29900Ft-os vételi ára nekem majd 30 év könyvtárhasználatot jelentene ha előre befizetném.

  Még nincs egy éve hogy megvettem. Elolvastam rajta a Galaxis útikalauz 5 részét, a Vampire klánregények 13 részét, és most a káosz ciklust John Caldwelltől... ezek közül 3 v. 4 volt meg a könyvtárban és persze hogy nem az első részek. Szóval a könyvtárban még nem is azt olvasok amit szeretnék hanem ami van, és ha van egy könyv ami sikeres és folyton kikölcsönzik, akkor csupán a szerencsén múlik hogy én is el tudom e olvasni, míg a torrent nevű könyvtárban mindíg ott van a könyv jóformán, és folyamatosan bővül, 0-24ig elérhető, könnyen kereshető cím, szerző szerint.. több nyelv könyvei is ott vannak. Ha véletlen törlődik a könyv akkor nem kell büntetést fizetnem azért mintha a könyv elveszett vagy kicsit elfáradt volna egy esősebb napon...
 • Grusalak
  #26
  A könyvek igényességére csak egy példa a "könyv életútjára":
  Elkészül az elektronikus példány. Ezt értékesítik elektronikusan és továbbküldik a nyomdába, és ott kinyomtatják... Azaz az elektronikus és papír alapú ugyanolyan helyesírási hibákat fog tartalmazni.


  Egy meglévő papír alapú könyv utólagos digitalizálása során pedig ha rossz minőségű munka készül, az nem az elektronikus könyv, hanem a digitalizálást készítő munkájának a hibája.
 • AgentKis
  #25
  A torrenthez is elő kell fizetni, csak másik szolgáltatónál. Internetet kell venned, könyvtárjegy helyett, x száz helyett, x ezer Ft-ért. Az eredmény pedig ugyanaz, anélkül olvasol el egy könyvet, hogy megvennéd. Kvázi "kölcsönkéred". A könyvet elolvasni nem bűn, de a szövegét felhasználni anyagi haszon szerzésre, vagy forrásmegjelöléstől mentesen idézni (mint a smitpalli) nem szabad.
 • Ersiman
  #24
  Ne viccelj már! Komolyan azt hiszed hogy azért jelenik meg annyi igénytelen könyv nyomtatásban mert közben megjelentek a kütyük is? Sokkal inkább azért mert valóban mindent kiadnak amiből pénzt remélnek, és elsősorban az emberi munkán spórolnak, így egy-egy könyv nem lát se szerkesztőt, se korrektort esetleg. Így nem csoda, ha tartalmilag, formailag sok a gyenge kiadvány.Ehhez képest eleve szinte semmi nem jelenik meg (hivatalosan) e-book formátumban a kiadók hezitálása vagy jogi akadályok miatt.
  És valóban kényelmesebb e-könyv olvasón olvasni gyakran mint hagyományos formában, nem feltétlenül a könyvek súlya miatt. :) Nyilván a legtöbb ember nem olvas párhuzamosan 10 könyvet, de azt az egyet amit igen azt már kényelmesebben e-könyv olvasón teszi, ha van rá lehetősége. Amúgy meg nyilván ugyanazt a stílust olvassa továbbra is, ami megfelel az ízlésének, érdeklődési körének, legyen az magas vagy kevésbé magas kultúra. A hordozó eszköz ebbe igen kevéssé szól bele. :)
 • Garou
  #23
  Szerinted aki eddig szépirodalmat olvasott, az most vesz egy e-book readert és nekiáll legalja könyveket feltölteni rá? :)

  Elárulom néha könnyebb a klasszikusokat is így beszerezni. Pl a Moby Dick-et két helyen se találtam, neten meg fent volt.
 • narumon
  #22
  Őszintén megmondom nem voltam évek óta, leginkább azért mert nagyon kevés engem érdeklő mű érhető el nálunk a könyvtárban. Akkor még úgy működött, hogy olvasójegyet kellett venni x száz forint, és ezzel tudsz könyvet is kivinni. Most máshogy működnek már?
 • paraszgyerek
  #21
  Kedves opeca,

  Azért ez az általánosítás kicsit túlzó.
  Én pl jelenleg épp a Monte Cristo grófját olvasom. Megvan könyvben is anyukáméknál, de nekem így kényelmesebb.

  Nyilván nem kötelező ez sem, de attól hogy valaki használ ilyen kütyüt, attól nem lesz feltétlen "fészbúk-zombi".

  Az hogy a digitalizáció több értéktelen művet hoz létre, szintén vitatom - nyomtatva is kiadtak rengeteg értéktelen baromságot.

  Üdv,
  PGY

 • Szefmester
  #20
  Könyvtárban mikor jártál utoljára? Vagy magát az intézményt és annak a működését sem ismered, mert akkor lehet hogy van némi bepótolni valód.
 • Landro
  #19
  Teljesen igazad van. Az elmúlt 3 évben, amióta elterjedt a Kindle, én is szörnyülködve nézem, hogy milyen igénytelen könyveket adnak csak ki. Bezzeg azt megelőzően bementem egy könyvesboltba és csupa remekművet láthattam. Ez természetesen főleg a magyar kiadókra igaz, akik egymással versengve adnak ki elektronikus formátumú könyveket.
 • narumon
  #18
  Én meg pl el sem tudom képzelni, hogy könyvek nélkül menjek bármilyen hosszab útra, akár még nyaralásra sem. Nem vagyunk egyformák.
 • opeca
  #17
  Mégis miért vinnél 30 kiló könyvet egy utazáshoz?
  A kütyühasználók mindig ráfognak mindent erre az utazás témára.

  Nektek az utazás az tkp. arra való, hogy bebizonyítsátok magatoknak, mekkora bizniszt csináltatok az éppen aktuális kütyütökkel.

  Én ha elmegyek utazni, akkor az nem arra való, hogy 2500 oldalt elolvassak, ugyanúgy nem arra való, hogy az egész utazás alatt a f@ðzbukon lógjak.
 • valaé valaé ná
  #16
  Ez egy ordas baromság. A papíralapú kiadás színvonala is a béka feneke alá került, még csak nem is mostanában. Az ebook csak egy eszköz, hogy ne kelljen képernyőn kifolyatni a szemed, ha nem akarod, valamint ne kelljen 30 kiló könyvet magaddal vinni utazáshoz.
 • opeca
  #15
  Az e-book ugyanazt teszi a társadalommal mint a f@szbook és társai. Igénytelenség hoz csak.

  Ugyebár régen azért a kiadók nagyon megfontolták, hogy milyen műveket adnak ki, és bár azért voltak hibák dögivel, de az esetek többségében azért az igényesebb művek láttak napvilágot.

  Ma meg mi van, az alacsony költségek miatt minden szar szemetet kiadnak és a poén, hogy a fillér árak mellett ezt jó sokan meg is veszik, maximum konstatálja a 15. oldalnál, hogy ez egy rakás szemét.
 • Darth Sith
  #14
  ez mind szép és jó, csak amíg itthon továbbra is az a trend, hogy kiadják papiron, addig e-könyv formában nem a könyvek 90%-át...nem is értem, hogy ez miért van így, hiszen ha elküldik gyártásra, gondolom digitális formában teszik meg. a kiadónál digitális formában van az eredeti, digitálisan írták meg nem írógéppel... miből állna kiadni még ebookként is? vagy nem akarnak egyszerre két piacon is keresni az adott művel? sokkal több bevétel folyna be, ha két piacon vannak jelen ugyanazzal...
 • narumon
  #13
  Minden nincs. A lopással meg azért nem hencegnék a helyedben.
 • Alien_AM
  #12
  Dragabb? Torrenten minden fenn van magyarul, ingyen, azonnal :D
 • Thrawn
  #11
  +1
 • paraszgyerek
  #10
  Erről hallottam egy beszélgetést - egy frappáns párhuzamnként azt hozták elő, hogy a kézzel írt/másolt kódexek iniciáléit is eltörölte a könyvnyomtatás, akkor bizonyára sokan azt hiányolták... pedig tényleg szép tud lenni egy szépen megpingált iniciálé is.
 • Rage47
  #9
  Kindle3 rulz:)
 • Szefmester
  #8
  A tudás mindenkié... elmész a könyvtárba megnézel egy könyvet majd torrenten leszeded, ha pedig elolvastad törlöd is. Így pont olyan mintha könyvtárból kölcsönözted volna ki. Sőt ha nem olvasod ki időre akkor is törölnöd kell. :D
 • RecoPhile
  #7
  Csak az a gáz, hogy legtöbb még így is drágább vagy egy árban vannak nyomtatott példányokkal. :(((

  amazon bár mondjuk ez csak egy példa és vannak tényleg olyan könyvek amik olcsóbbak de akkor is... :((
 • DjDano
  #6
  Tuti hogy az e-könyv a jövő, de a könyv illatát és fizikai lapozhatóságát számomra semmi nem pótolhatja... Ugyanígy vagyok az újságokkal.
 • gothmog
  #5
  Már várom mikor döbben rá az arisjus (vagy valamelyik társszervezete) hogy itten folyamatos borzalmas jogsértések zajlanak, amik évente többszázmilliárdos (!!!4!négy!) kárt okoznak a könyvkiadóknak. Mindez azért, mert aljas módon ingyen olvasunk.
  Úgyhogy most minden eddigi hozzászóló kezdje el szégyellni magát. Én is.
  Na megyek, olvasom tovább King Végítéletét...
 • Garou
  #4
  Nekem is minden egyes fillért megért, amit kértek érte (Kindle). Minden nap olvasok valamit, 1-2 óra busz-vonathoz ideális. A nyomtatott könyv lenne persze a legjobb, de sokszor nehezen fért be pl az edzőcuccom meg a kaja mellé. A másik része meg ugye az innen-onnan letölthető kvázi végtelen mennyiségű könyv...

  Nekem még az is bejön, hogy nem világít a képernyő, ezért se váltanék olvasási célra mondjuk telóra vagy tabletre.
 • BoneHeart
  #3
  Volt mikor egy egész trilógiát olvastam el egy hónap alatt. Ez havi 12-15ezer forintomba kerülne ha rendes könyvből venném meg.
 • Szefmester
  #2
  Régebben is olvastam ha volt mit, és volt rá időm, de mióta tavaly megvettem azóta többet olvastam mint előtte 5 év alatt, a vonaton naponta 1,5-2 órát olvashatok naponta így falom a könyveket. :D És persze sokat számít a helytakarékosság is, és az hogy nem kell gyakran töltenem az aksiját. A telefon kicsi lenne és úútálnám ha 1-2 naponta töltenem kéne emiatt, a PC-n a monitoron nem szeretek olvasni, szóval...
 • shenmuedc #1
  Hát igen. Mondjuk én régen is sokat olvastam. De mióta megvan ez az izé, állandóan előkapom egy kicsit. (nem,nem azt kapom elő)