MTI

Magyar múzeumok a Google globális virtuális múzeumában

Összesen negyven ország 151 intézményének 30 ezer műtárgyát találhatják meg az internetezők nagy felbontású digitalizált változatban a Google globális virtuális múzeumában; az ingyenes online platformon mostantól a budapesti Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria több mint 200 műkincse is elérhető.

Heal Edina, a Google Magyarország vezetője a projekt budapesti bemutatóján felidézte: négy évvel ezelőtt az internetes óriáscég néhány dolgozója szabadidejében kezdett dolgozni a művészeti programon. Mostantól nemcsak a megtekinthető műtárgyak mennyiségében, de interaktivitásban, funkciókban is jelentősen többet nyújt a googleartproject.com honlap - jelentette be. A látogató a 30 ezer műtárgy között ezentúl kereshet művész, korszak, gyűjtemény és földrajzi hely szerint, és azokból személyes gyűjteményeket állíthat össze, illetve oszthat meg; a Street View nézet segítségével 46 múzeumban virtuális lehet sétát tenni, illetve a videókonferencia szolgáltatásnak köszönhetően akár közösen is megcsodálni a műtárgyakat.

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár kiemelte: digitális forradalom zajlik a világban, ezért a magyar kulturális kormányzat egyik legfontosabb célkitűzése a nemzeti kultúrkincs digitalizációja. A Google művészeti projektje a Magyar Nemzeti Digitális Archívummal (MaNDA) együttműködve kedvező irányba változtathat Magyarország megítélésén - értékelt az államtitkár.


Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy a két magyar közgyűjtemény anyagából elérhető összesen 203 műtárgy jelentősen fokozhatja a magyar múzeumokra irányuló figyelmet és azok látogatottságát is. "A múzeumok legnagyobb titka az eredetivel való találkozás misztériuma" - emelte ki. Hozzátette: a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a virtuális bejárhatóság kimutathatóan növeli a gyűjtemények látogatószámát is. A Szépművészeti Európa egyik legkorszerűbb fotóműhelyével rendelkezik, így gyűjteménye immár hatezer darabját digitalizálta, ennek jelentős részét nagy felbontásban - árulta el Baán László. Beszámolója szerint a múzeum műkincsei több nagy virtuális közgyűjteményben elérhetők, a Google-lal való együttműködés azonban a világ legnagyobb keresőoldalának hatalmas látogatottságával várhatóan így is a Szépművészeti ismertségének komoly növekedését hozza.

Szücs György, az MNG megbízott főigazgatója a nagy felbontású digitalizálás további előnyeire hívta fel a figyelmet. Megjegyezte, hogy extrém nagyításokban a műtárgyak olyan részletei is felfedezhetők, amelyeket maga a művész sem láthatott. Ugyanakkor a googleartproject.com korszakok szerinti keresője - végre a külföldi közönség számára is nyilvánvaló módon - megfelelő kontextusba helyezi a magyar mestereket - mondta. A digitalizációt a múzeumpedagógia szempontjából is óriási fontosságúnak nevezte, hiszen ma már az ország több ezer oktatási intézménye rendelkezik digitális táblákkal. Szücs György és Baán László egyaránt elmondta, hogy a műtárgy-digitalizációs projekt további folytatását tervezik, mind a Google Art Projecthez hasonló virtuális gyűjtemények, mind saját honlapjaik tekintetében.

Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója kitért arra, hogy több ezer munkatárs bevonásával rövidesen megindul a magyar nemzeti kultúrkincs digitalizációs programja, így 2012 végére a MaNDÁ-n fellelhető virtuális képzőművészeti állomány elérheti a Google globális virtuális múzeumának műtárgyszámát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!