Berta Sándor

Tovább gyűrűzik az Apple adattárolási botránya

Az Apple nem csak az Egyesült Államokban, hanem Németországban is a bírálatok kereszttüzébe került, miután az ígéretével ellentétes adattárolási és -gyűjtési gyakorlatot valósított meg.

A német kormány már tavaly úgy érezte, hogy problémát okozhat az Apple adatgyűjtése ezért Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszter tájékoztatást kért a tengerentúli vállalat adatgyűjtési gyakorlatáról. A tájékoztatást meg is kapta, az Apple egyik lobbistája válaszolt neki. A politikus az elmúlt hetekben kirobbant botrány miatt azonban úgy érzi, hogy az óriáscég korábban hamisan tájékoztatta a minisztériumát. "Már egy évvel ezelőtt is azt sürgettem, hogy legyen átláthatóbb az Apple személyes adatok tárolására vonatkozó gyakorlata" - nyilatkozta a politikus.

Claire Thwaites, az Apple lobbistája a 2010. július 29-i keltezésű levelében arról biztosította a német igazságügyi minisztériumot, hogy - különösen a tartózkodási helyekre vonatkozó információkat - csak kifejezetten a felhasználók beleegyezésével fogják eltárolni. A SPIEGEL Online által idézett levélben ez szerepel: "Ha egy az Apple vagy egy másik fejlesztő által kifejlesztett szoftver hozzá akar férni egy készülék tartózkodási helyzetére vonatkozó adathoz, akkor ahhoz előbb meg kell szereznie a felhasználó beleegyezését. A beleegyezésre utaló kérést egy felbukkanó reklámablakban kell megjeleníteni." Sabine Leutheusser-Schnarrenberger szerint most ismertté vált, hogy közel sem ez volt a helyzet.

Mint ismeretes, április végén két külsős szakértő fedezte fel azt az iOS 4 operációs rendszer belsejében megbúvó fájlt, amely rögzíti a felhasználók pontos tartózkodási helyét, nyomon követve ezzel a vásárlókat. A konszern csak egy héttel később reagált a bírálatokra és igyekezett megnyugtatni az embereket. Az Apple azt állította: nem igaz, hogy a felhasználók tartózkodási helyére vonatkozó információkat tárolnának el, hanem egy egyszerű szoftverproblémáról van szó.Nos, a német minisztérium nem elégedett meg ezzel a magyarázattal, hanem további konkrét lépéseket követel a társaságtól.

"Ha az Apple azt mondta, hogy az adattárolás egy szoftverhiba miatt valósulhatott meg, akkor most közölnie kell azt is, hogy miként akarja a jövőben az ilyen hibákat kivédeni. A vállalatnak bepillantást kell engednie az adatgyűjtési gyakorlatába. Ez az eset ismét megmutatta, hogy mennyire fontos a személyes adatok védelme, akár a magán cégekkel szemben is. Az Apple-nek most bizonyítania kell és a Steve Jobs által hangoztatott nyitottságot ideje lenne meg is valósítania" - tette hozzá a szaktárca vezetője.

Az Apple egyébként globálisan már 2008 óta gyűjt adatokat az iPhone készülékei segítségével és ezek felhasználásával már ki is építette a saját adatbázisát. Az információkat tavaly április óta az iPhone egyik funkciójának továbbfejlesztésére használja. Ezt Bruce Sewell, az Apple jogásza is elismerte egy tavaly július 12-i képviselőházi meghallgatáson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #9
    Hmm... Ha a napi sajtót olvasod akkor láthatod, hogy ez egy létező védekezési forma. S itt nem csak az iskolai vérengzőkre gondolok, egészen éérdekes helyzetekben képesek orvosi mentességet szerezni.
  • sanyicks #8
    Ezt valami bandaháborús gyilkosságért letartóztatott arcnak el kéne sütni: "csak véletlenül nyomtam a fejéhez a pisztolyt és húztam meg a ravaszt, pillanatnyi elmebaj (szoftverhiba) volt" :DD
  • sanyicks #7
    Ezzel együtt még minden más is ugyanannyival olcsóbb... és akkor ott tartunk ahonnan elindultunk ;) Tehát igaz.
  • egynyári üröm #6
    jajmár, egy durvább este után akár hasznos is lehet, hogy évekre visszamenőleg expert a telefon a hollétemből :S
  • JuronValor #5
    Ott minden minimum fele annyiba kerül, ha nem harmadába.
    Így a megállapítás végül is még mindíg igaz.
  • Inquisitor #4
    Lol, egyszerű szoftverhiba? Bakker még másik Apple eszköz szinkronizálásakor oda és vissza is menti magát az adatbázis számítógépre/iPod-iPhone-iPadra, és ez csak szoftveres hiba?

    Bigjoe, azt ugye tudod, hogy Észak Amerikában felébe kerülnek a cuccaik, mint itthon?
  • bigjoe #3
    Hogy lehet ilyen gusztustalanul mohó egy cég??!! Nem elég, hogy brutálisan túl vannak árazva a termékeik és az Itunes-en keresztül is húzogatják a delikvenseket..
    Még az adatainkat is eladják....
  • Szefmester #2
    "információkat - csak kifejezetten a felhasználók beleegyezésével fogják eltárolni."

    Ez kb így fog kinézni:
    A: Beleegyezik?
    V: Nem!
    A: Akkor nem kap készüléket és nem lesz trendi.
    V: De nekem muszály annak lennem!
    A: Akkor egyezzen bele!
    V: De csak mert olyan szépen kérte.
  • Rotyoka #1
    bízzuk banánra az adatainkat!