MTI

EP felszólítás a holland kormánynak egy honlap elítélésére

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön kézfelemeléssel megszavazta azt a határozatot, amelyben felszólították a holland kormányt, hogy ítélje el a Holland Szabadságpárt (PVV) uszító honlapját a közép- és kelet-európai uniós polgárok elleni diszkrimináció hirdetése miatt.

Geert Wilders radikálisan jobboldali pártja nemrég az interneten keresztül felszólította Hollandia lakosságát, hogy egy erre a célra létrehozott honlapon jelentse a kelet-európai bevándorlók által elkövetett törvénysértéseket, illetve az általuk okozott érdeksérelmeket. A Szabadságpárt nem tagja ugyan a holland kormánynak, ám külső támogatása nélkül a jobboldali liberális Mark Rutte kabinetje nem rendelkezik többséggel a parlamentben. A kötelező erővel nem bíró EP-határozat szerint nem csupán a holland hatóságoknak kellene megszólalniuk, hanem az EU-tagországok kormányainak is el kellene ítélniük "az uniós munkavállalók jogainak aláásását".

Az állásfoglalásban sajnálattal állapították meg: az elmúlt években érzékelhetően csökkent a holland kormány európai integrációs elkötelezettsége. Ez - jegyezték meg - megmutatkozott a belső határokon való ellenőrzést kiiktató schengeni övezet bővítésének kérdésében is. A hollandok e tekintetben Románia és Bulgária schengeni csatlakozását akadályozzák. Az Európai Parlament leszögezte: a 2004-ben, illetve 2007-ben EU-taggá vált államok munkavállaló polgárai kedvező hatást gyakoroltak az uniós országok gazdaságára, jelentős mértékben hozzájárultak a gazdasági növekedéshez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!