MTI

Nemzetközi tiltatkozás egy holland honlap miatt

Elhatárolódást kértek kelet-közép-európai országok Hágától a vendégmunkásokra tett panaszokat közlő holland honlap miatt.

Nyílt levélben fejezte ki aggodalmát tíz kelet-közép-európai EU-tagállam hollandiai nagykövete egy holland honlap miatt, amelyet a Geert Wilders vezette szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) azért hozott létre, hogy az országban dolgozó közép- és kelet-európai vendégmunkásokkal kapcsolatos panaszoknak adjon helyet. A misszióvezetők elhatárolódást kértek a hágai kormánytól - közölte a Külügyminisztérium. Mint kifejtették, az NRC Handelsblad vezető holland napilap internetes oldalán kedden közzétett levélben Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia nagykövete hangsúlyozza, hogy bár az érintett honlap, a Meldpunt Midden en Oost Europeannen egy politikai párt kezdeményezése, "egyértelműen diszkriminatív és megalázó" a külföldön munkát vállalóknak.

A tárca ismertetése szerint a nyílt levél kiemeli, hogy Hollandia gazdasági növekedéséhez jelentősen hozzájárulnak a kelet-közép-európai tagállamokból érkező munkavállalók, akik "nem a holland állampolgárok elől veszik el a munkát". A misszióvezetők hangsúlyozzák, hogy a munkaerő szabad mozgása az EU egyik legfontosabb pillére - akárcsak az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad áramlása -, és ezekből a közös vívmányokból Hollandia is profitált az utóbbi időszakban. A dokumentumban kijelentik: az érintett tagállamok hatóságai és külképviseletei a holland hatóságokkal együtt azon dolgoznak, hogy közös megoldást találjanak a munkaerő-vándorlással kapcsolatos kihívásokra az Európai Unió és Hollandia intézményes keretein belül.

A nagykövetek levelükben arra kérik a holland társadalmat és a politikai vezetést - "amelyről a tíz kelet-közép-európai országban az utóbbi évtizedekben a nyitottság és a tolerancia képe alakult ki" -, hogy határolódjon el a honlaptól és "a mögötte meghúzódó rosszindulatú kezdeményezéstől" - írták a közleményben. A tárca közölte: a nyílt levelet aláíró nagyköveteket pénteken fogadja Uri Rosenthal holland külügyminiszter.

Viviane Reding jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős biztos hétfői nyilatkozatában elítélte az iszlámellenességéről hírhedt holland Szabadságpárt kezdeményezésére létrejött honlapot, hangsúlyozva, hogy a weblap működtetése szembemegy az unión belüli szabad mozgást és munkavállalást garantáló elvekkel. A honlap a biztos szerint nyíltan intoleranciára szólít. Elítélte a honlap működtetését az Európai Parlament több frakciója is. A holland kormány viszont egyelőre nem kommentálta a kezdeményezést.

Hollandiában becslések szerint mintegy 250-300 ezer kelet- és közép-európai bevándorló él, többségük a 2004-és illetve 2007-es EU-bővítés után érkezett az országba. Az ország valóban keresett célpont a külföldi munkavállalóknál, ugyanakkor sok, ott munkát kapó közép- és kelet-európai polgár arról panaszkodik, hogy munkaadói vagy anyaországából származó munkaszervezői becsapják, és nem tesznek eleget a közösen megállapodott feltételeknek. A PVV párt mindössze hat éve alakult, de máris drámaian nőtt a támogatottsága. Vezetőjének, Geert Wildersnek tavaly fajgyűlölő érzelmek szítása és faji megkülönböztetés miatt bíróság elé kellett állnia a Koránt bíráló filmjével kapcsolatban. Megnyerte a pert, egyúttal növelte támogatóinak számát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Ez egesz Europaban problema, foleg ugy, hogy Azsia elszipkazza a gyartast.
    A multikulti meg alapbol nem mukodik.