MTI

Az NMHH szerint szükséges az internetes tartalmak szűrése

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke szerint szükség van a biztonságos internetezéshez szükséges információk átadására a gyermekek számára, és a kritikus tartalmak kiszűrésére is. Az új médiatörvény is ezt a törekvést támogatja, hiszen a figyelemfelkeltő korhatárkarikák használata már az internetes tartalmak esetében is előírás.

Szalai Annamária a MediaSmart Hungary Oktatási Nonprofit Közhasznú Kft. szakmai rendezvényének megnyitásakor szerdán elmondta: a hatóság által működtetett Internethotline weboldalra - amelyen a káros tartalmak jelenthetők be - a tavaly szeptemberi indulás óta mintegy hatezer látogató érkezett, akik összesen 532 bejelentést tettek január végéig. Ezek alapján csaknem száz esetben konkrét és sikeres intézkedés történt - mondta. Az NMHH elnöke arról is beszámolt, hogy a hatóság hamarosan elindítja médiaértés-oktató központját, ahol öt helyszínen a többi közt a hirdetések és a keresőközpontok, vagy a web2-es alkalmazások működésével és veszélyeivel ismerkedhetnek meg a fiatalok.


Szalai Annamária az NMHH elnöke és Pálffy István, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának alelnöke

Az interneten a gyermekeket veszélyeztető tartalmakat sorolva Szalai Annamária a többi közt a zaklatást, a megtévesztő adatok, információk közzétételét és a fenyegetést említette. Felhívta a figyelmet az EU Kids Olnine felmérés tavalyi adataira is, amely szerint a gyermekek átlagosan 9 évesen ülnek le először az internet elé, a 9-16 évesek kétharmada pedig már rendszeresen netezik. A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon jelenleg mintegy egymillióan használnak okostelefont, közülük 112 ezer gyermek - hívta fel a figyelmet egy újabb veszélyre az elnök, hozzátéve: a közösségi oldalakat a fiatalok 86 százaléka használja.

Szalai Annamária a veszélyek között említette, hogy ha egy gyermek letölt egy játékprogramot, azzal együtt egy kémprogram is kerülhet a telefonjára, számítógépére, amely feltérképezi a használó e-mailjeit, SMS-eit. Ezzel kapcsolatban elmondta: már olyan ingyenes programok is letölthetők az internetről, amelyek kiszűrik ezeket a vírusokat. Arról is beszámolt, hogy az okostelefonok egy másik problémát is hoztak: a kéretlen adatforgalmat. Mint mondta: a hatóság egy rendelete értelmében tavaly november óta a szolgáltató nem számlázhatja ki annak a szolgáltatásnak a tarifáját, amelyet az előfizető nem rendelt meg.

Az NMHH elnöke előadásában megerősítette, hogy a hatóság számára kiemelten fontos a kiskorúak védelme a televíziós tartalmakkal kapcsolatban is. Mont mondta: az önkéntesen használható, hatéves gyermekek számára is nézhető műsorokat jelző gyermekbarát piktogramot elsőként a TV2 kezdte el használni, de már az MTV is alkalmazza a Csudaszombat című műsorában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • drsx #5
    Ezen tul a csecsemot az edesanyja csak akkor szoptathatja, ha elotte kitakarja a mellbimbojat es hatalmas piros tizennyolcas karikat fest magara!


  • tatish #4
    Minél jobban tiltanak valamit egy gyereknek, annál jobban meg akarja nézni, és sok gyerkőc azért így vagy úgy de megoldja hogy meg tudja nézni, főleg ha a szülő nem annyira tapasztalt.
    Ez is egy olyan dolog hogy ezt a szülőknek kellene "felügyelni", és nem egy "hivatalnak".
    Megint milliárdokat dobunk ki az ablakon :/
    mrzed001
  • mrzed001 #3
    Na, megszólalt Szalai "Umbridge" Annamária, és ömlik a hülyeség ki a száján.
    Lefordítom magyarra a hányását:
    1 bekezdés: cenzúrázni fogunk. Mi mondjuk meg mi a jó neked. A "gyerekek védelme" címszó alatt úgyis azt tüntetünk el, amit akarunk (pl politikai ellenfeleket ... khmmm ... meg a honlapjukat)

    2 bekezdés: alig 100 intézkedés egy év alatt? Egész országból? Álprobléma. De azért felfújjuk, mert ezt szajkózva még inkább uralhatjuk a webet. És amit uralunk, ahol bárkiről adatokat gyűjthetünk, ott azt teszünk amit akarunk. És azt teszünk el láb alól, akit akarunk.

    3 bekezdés: internetes zaklatás és fenyegetés? Úristen, mi lesz velem, ha valaki itt az sg-n megfenyeget, hogy megver? Semmi, mert úgysem tudja ki vagyok, meg hol lakok. Az a hülye meg meg is érdemli a pofont, aki facebooktól kezdve minden szarra kiírja még a címét is ... legalább tanul belőle a marhája.
    Az Umbridge-i diktatúrának érdeke, hogy mindened kitedd, zsarolható, beazonosítható legyél teljes baráti köröddel

    4 bekezdés: a "játékkal vírus települ" szlogent ugyebár ismerjük, és tudjuk kik és miért találták ki. Valójában nekem eddig még csak legálisan megvett játéktól került vírus a gépemre (meg egy spyware). Szóval tudjuk milyen lobbi pénzeli.

    5 bekezdés: a plazmások biztos áldják a karikás K anyucikáját. Értelme NULLA. A gyereket meg nevelni kell. A karikára meg úgyis tesz nagy ívbe. Meg persze 12-es karikával, főműsoridőben lehet ám egyes bulvárhíradókban premierplánéba is csöcsöket mutogatni ...
    Arra viszont jó ez nekünk, hogy hajnal 1-re száműzzünk olyan nem kívánatos és felkavaró, neadjisten gondolkodásra sarkalló sorozatokat, mint az Elnök Emberei, mert mi lenne a mi Nyálas Világon átnevelt és elhülyített kölkeinkkel, ha belenéznének, és rájönnének hogyan is b.sszuk át őket nap mint nap a palánkon ...
  • LoMAX #2
    Dluinet: teljes mértékben osztom a szavad!

    --
    "...a figyelmet az EU Kids Olnine felmérés tavalyi adataira is, amely szerint a gyermekek átlagosan 9..."
    Az "Olnine" elvan írva.
  • Dluinet #1
    Szerintem szükség van a politikusok szigorúbb ellenőrzésére, hogy nehogy az oligarchákat szolgálják ki.
    A politikusuk közmunkát végeznek, akkor közmunkabért kell kapniuk, persze órabérbe leosztva.