SG.hu

Neten is beadhatók az új hírközlési létesítmények tervei

Interneten is beadhatók az elektronikus hírközlési építmények tervei a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósághoz.

Novembertől nem muszáj nyomtatnia és postára mennie az építtetőnek, ha olyan elektronikus hírközlési építményt kíván nyilvántartásba vetetni az NMHH-nál, amelyhez nem kell építési vagy bontási engedély: helyette a terveket az interneten is beküldheti a hatósághoz az elektronikus űrlap kitöltésével. A lehetőség bevezetése egyfelől újabb lépés a gyorsabb és kényelmesebb ügyintézéshez, másfelől előkészület a hírközlési hálózatok térinformatikai alapú országos nyilvántartó rendszere, a Hír-Közmű fejlesztésében.

Az elektronikus hírközlési építmények előzetes és utólagos nyilvántartásának kérésekor leggyakrabban oszlopokon vagy alagutakban futó új vezetékek regisztrálását kezdeményezik. A hatóság honlapján elérhető, kitöltött e-űrlaphoz csatolható tervdokumentumokat excel, pdf, illetve a rajzi mellékletek, így különösen a tervrajzok esetében georeferált pdf formátumban várja a hatóság, az építtető, tervező ugyanakkor továbbra is választhatja a dokumentumok papíros benyújtását.

A hatóság szerint, bár a bevezetett e-űrlap tovább egyszerűsíti az elektronikus hírközlési építményekkel összefüggő ügyintézést, az ilyen építmények hatósági ügyintézésének egésze ezzel még nem vált teljesen elektronizálttá: az esetleges hiánypótlási felhívást és a döntést egyelőre továbbra is papíron küldi ki az NMHH. Az e-ügyintézés az NMHH-nál több ügytípusban is elérhető, az elektronikus hírközlési szolgáltatók például szolgáltatásaikat és általános szerződési feltételeiket szintén online rendszerben tudják beküldeni. Egyes postai szolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségüket is így teljesítik, de külön e-űrlapon nyújtható be panasz a kéretlen e-mailekben érkező spamekről, illetve az igénybe vehető online felület a postai panaszok bejelentésére is.

Az engedélyezési tervek átfogó elektronikus nyilvántartásának kialakítása fontos alapját képezi majd a hatóság elektronikus hírközlési hálózatok és infrastruktúrák térinformatikai alapú országos nyilvántartó rendszerének, a fejlesztés alatt álló Hír-Közműnek. A többéves projekt megvalósításával a hatóság a piac pontosabb ismeretével eredményesen támogathatja a hírközlési és médiapiac fejlődését, és a teljesebb piaci információk alapján hatékonyabb szabályozási és versenyélénkítési döntéseket hozhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!