SG.hu

Nagyszabású infrastrukturális fejlesztést tervez az NMHH

Többfunkciós műszaki épületre írt ki építési tervpályázatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A 10200 négyzetméter alapterületű épület két legjelentősebb eleme egy új mérőkamra több kisebb méretű mérőlaboratóriummal, valamint egy biztonságos adat- és szerverközpont. A nyílt közbeszerzésű tervpályázat a Magyar Építész Kamara honlapján olvasható.

Az NMHH szándéka szerint a jelenlegi 20 éves infrastruktúra elöregedése okán építendő új laboratórium, valamint az irodai helyiségekből kialakított szerverszobák korszerű és biztonságos kiváltásai a további felelős, a technológiai változásokkal lépést tartó és nagy adattárolási kapacitást igényelő hírközlés-felügyeleti és frekvenciagazdálkodási döntés-előkészítő tevékenységnek. Az új mérőlaboratóriumoknak és egy TIER3-as minősítésű adatközpontnak a hatóság jelenlegi Visegrádi utcai telephelye ad majd otthont.

Egy épületen belül, amelynek bruttó alapterülete cca. 10 ezer négyzetméter, helyet kapnak a tervek szerint irodák, raktárak, parkolók, számítógéptermek, tárgyalók és egy nagyobb helyiség is a nemzetközi és belföldi koordinációs értekezletek, workshopok és konferenciák számára. Az érvényes építési engedélyek megszerzése után előreláthatóan 2019-ben kezdődnek meg a munkálatok, az átadás-átvétel pedig 2021 elején várható.

A jelenlegi Visegrádi utcai laboratórium 20 évvel ezelőtti kialakítása és a technológiai fejlődés mára indokolttá tette jövőjének újragondolását. A képességek bővülését, a jelen és a jövő több éves (akár tíz-húsz éves) távlatát is figyelembe véve, az új hírközlési technológiák bevezetése, a frekvenciahatárok kibővülése, a megnövekedett rádiós szolgáltatások és eszközhasználatok következtében egyre fontosabb EMC követelmények ellenőrzési kötelezettsége teszi szükségessé. Az elektromágneses sugárzás adására és vételére alkalmas elektronikus berendezések működési jellemzőinek (rádiótechnikai) és elektromágneses összeférhetőségének (EMC) vizsgálata csak speciálisan kialakított mérőhelyen végezhető.

A vonatkozó EMC-szabványok szerint a sugárzott vizsgálatok végrehajtására használható mérőhellyel szembeni alapvető követelmény, hogy mérete képes legyen magába foglalni a vizsgált berendezést, és speciális kialakítása és bevonata képes legyen semleges mérési teret adni. A most létrehozandó nagy méretű kamra megépítésének célja, hogy az NMHH megőrizhesse a laboratórium nemzetközi akkreditációját, részt vehessen laborközi összehasonlító mérésekben és a nemzetközi mérésügyi kampányok során azonos megbízhatóságú és azonos pontosságú mérési eredményeket tudjon biztosítani.

Az új adatközpont alkalmas lesz az NMHH által üzemeltetett, a kritikus infrastruktúrák védelméről szóló törvény hatálya alá eső rendszerek és a kiemelkedően magas szolgáltatási szintek megfelelő minőségű kiszolgálására. Az új, életciklusban minimum 25-30 évre számítható adatközpont által biztosítottak lesznek egyrészt a megfelelő üzemeltetési körülmények, másrészt a meglévő szűkös informatikai kapacitás bővítése. Az építési beruházás becsült költsége nettó 3,6 milliárd forint. Az épület tervezőjének kiválasztására a Magyar Építész Kamarával közös tervpályázatot hirdetett az NMHH.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!