Napi Online

A részletekre várnak az online szerencsejáték-piac szereplői

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy az online sportfogadás lényegében kimaradt a magyar szabályozásból − mondta Thomas Tzokas, a bwin.party digital entertainment kelet-európai igazgatója. A fogadási csalások felkutatásában folyamatosan kapcsolatban állnak a nyomozó szervekkel, mivel a hitelesség alapkövetelmény ebben az iparágban.

Miként vélekedik az online szerencsejáték és sportfogadás szabályozási környezetéről?
− Azt hiszem, a szabályozók kissé megkéstek a szabályozással. Az internetes szerencsejátékok túl gyorsan fejlődtek és szétfeszítették az addigi kereteket. A szabályozási környezet újragondolásával mindenképp egyetértünk, tekintve hogy a jelenlegi széttöredezett rendszerhez rendkívül nehéz az alkalmazkodás. Emiatt üdvözöljük az uniós szintű szabályozást, ám azzal is tisztában kell lenni, hogy az ott megfogalmazott előírásokon túl lényegében mindegyik tagállam megpróbál új, azon túlmutató saját szabályozást alkotni.

Magyarország is lépett. Ön szerint hogy sikerült a szabályozás?
− Rendkívül fontos volt a terület szabályainak újragondolása, s azt kell mondanom, hogy a magyarországi szerencsejáték-szabályozás jó irányban indult el, ám rendkívül sok kérdés is adódik, emiatt nem lehetünk maradéktalanul elégedettek.

Mit tart fő előnyének?
− Azt, hogy a magyar szabályozás is a tényleges pénzáramlásra helyezi a hangsúlyt és nem a francia mintát követi, ahol a rendszerben benn lévő pénzek mindenkori felhasználása az adó mértéke. Ha valaki egy eurót húsz pókerpartiban forgat meg, attól nem lesz abból az egy euróból több − méltánytalan tehát arra az adót kivetni.

Ennek biztosítása ugyanakkor csak úgy lehetséges, ha az adóhatóság valóban ellenőrizni tudja az itthoni fogadásokat − ezért merült fel az igény, hogy hazai szerveren fussanak ezek az adatok.
− Erre azt szoktam mondani, hogy a bwin-nek van a második legnagyobb szervere a Pentagon után. Azt gondolom, nem az a megoldás, ha fizikai alapon akarják ellenőrizni a szervert − abban természetesen teljes partnerséget ajánlunk, hogy a magyar hatóságok minden adathoz hozzáférhessenek. A technika azonosíthatóvá teszi, hogy honnan jön az ügyfél − ha a befizetés nem ad erre egyértelmű választ, a játékos bejelentkező ip-címe lehet "árulkodó".

Mennyire nehezíti meg a dolgukat, hogy számos terület részletszabályozása még hátravan?
− Azt gondolom, hogy túl gyors volt a törvényhozás, a januári induláshoz szükséges szabályozások hiánya pedig bizonytalanságot kelt a piacon. A megfelelő részletszabályok nélkül ugyanis hiába örülhetünk annak például, hogy a pókert egyértelműen szabályozza a törvény, ha más területek esetében − mint például az internetes kaszinójátékoknál − több a kérdés. A legnagyobb gondot talán az jelenti, hogy az online sportfogadás lényegében kimaradt a jogszabályból.

Sokan ezt az állami monopóliummal hozzák összefüggésbe. Erről mit gondol?
− Realisztikusnak kell lennünk. Nem várhatunk gyors változást még akkor sem, ha az élet már számos területen bebizonyította, hogy a beruházásokat fogja vissza a rossz szabályozás. Véleményem szerint az offline területen van helye a monopóliumoknak, ám az online esetében nem. Látni kell, hogy eltérő termékekről beszélünk. Az online szerencsejátékok nem a milliós nyereségekre vannak kitalálva, mint a lottó − mi nem is azt hirdetjük, hogy álmokat akarunk valóra váltani. A szabályozóknak azt kellene megérteniük, hogy ezt a két területet nem lehet egyetlen törvényben szabályozni. Említette a sportfogadást. Mennyiben érzi felelősnek a szektort a fogadási csalások felfutásában?
− Gondoljon csak bele, hogy − a sportszerűségen esett komoly csorbán túl − kit ért a legnagyobb veszteség a csalások nyomán. A játék szervezőit, azaz minket.

Ehhez képest nem hallani túl gyakran, hogy valamely szervezőcég feljelentése alapján buknának le csoportok...
− Folyamatos a kapcsolatunk a nyomozó szervekkel, ám nem vagyunk rendőrök: nem tudjuk például feltárni az ezen csoportok tagjai közötti szövevényes kapcsolatokat. Csak olyan esetben lépünk, amikor egyértelmű bizonyítékaink vannak. Attól pedig, hogy nem "kiabálunk", higgye el, rendkívül komoly erőkkel dolgozunk ezen a területen is, hiszen a hitelesség alapkövetelmény ebben az iparágban.

Sokak szerint azzal például, hogy részeredményekre is lehet fogadni, megkönnyítik a csalók dolgát − nem kell a meccs végeredményét befolyásolni, ha az is fizet, hogy az első tíz percben lesz-e két szöglet.
− A fő feladatunk védeni az ügyfeleinket, ám ezzel közel azonos fontossággal esik a latba, hogy ki is kell szolgálnunk az ő igényeiket. Márpedig az igény hihetetlen mértékben nő a real-time sportfogadások iránt, nem zárkózhatunk el a tömegek kiszolgálásától, mert egy kisebbségtől félünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!