SG.hu

Minden adathoz hozzájuthat az új magyar titkosszolgálat

Súlyos alkotmányos aggályokat vet fel az a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) néven létrehozandó új nemzetbiztonsági szolgálat alakítása az adatvédelmi biztos szerint.



A NIBEK néven létrehozandó saját operatív munkát nem végző, központi értékelő-elemző szervezet létrehozásáról szóló törvénytervezetet a belügyminiszter november 20-án nyújtotta be az Országgyűléshez. A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvénytervezet az adatvédelmi biztosnak megküldött változatában a NIBEK-re, mint új nemzetbiztonsági szolgálatra vonatkozó rendelkezés nem szerepelt. Jóri András adatvédelmi biztos szerint a NIBEK számára biztosított adatkezelési felhatalmazás alkotmányos aggályokat vet fel, így az adatvédelmi biztos az ügyet soron kívül vizsgálja, s véleményét megküldi az országgyűlési képviselőknek; illetőleg ha ez nem vezet eredményre, az Alkotmánybírósághoz fordul majd.

A Belügyminisztérium (BM) a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központtal kapcsolatban a múlt héten ellenzéki kritikákra reagálva hangsúlyozta: a NIBEK átlátható, hatékony munkát fog végezni, hozzájárulva Magyarország nemzetbiztonságának és közbiztonságának megóvásához. A Jobbik és az LMP tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a NIBEK az országban fellelhető minden adatállományhoz - általában közvetlen elektronikus adatkapcsolat révén - külső közreműködés nélkül, akadálytalanul hozzáférhetne majd.

A BM közleménye szerint a korszerű technikák felhasználásával a NIBEK egységesíti a nemzetbiztonsági és rendészeti szervek adatkezelését, gyorsítja az adatelemzéseket, és fontos feladata lesz, hogy kiszűrje az együttműködő szervek működésbeli párhuzamosságait. Mint írták, a központ jogszerű működését az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ellenőrzési joga biztosítja, illetve az, hogy a szerv titkos információgyűjtést nem végezhet, adatokkal nem élhet vissza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #11
    http://kuruc.info/r/6/88852/
    Erdekes.
  • szombi #10
    Majd akkor örülj amikor a proxy szolgáltatód megcsinálja azt, amit a HideMyAss tett az ügyfeleivel.
    Csak idő kérdése, és megtörténik, amint megszorongatják a megfelelő farkakat.
    A TOR-EXIT-eket is majd lekapcsolják ha rájukszáll a fél világrendőrség aztán nem látogathatsz terrorista meg pedofil oldalakat...

    Már régóta meg akartam kérdezni! Csajod az van?
  • Papichulo #9
    Vidam egy eleted lehet... :)
  • Jagello #8
    Az összes regisztrációmat más proxy-n keresztül csinálom, mindenhova más proxyval lépek be, de leginkább mobilról wlan-on (és plusz TOR-ról) , mindenhova más kamu névvel regisztrálok és mindenhova más , de jó hosszú kacifántos kódot adok meg, 600 tűzfal és proxy mögött ülök, még mobilomon is proxyfikálva van az összes alkalmazásom , csak nyílt forráskódú programokat használok és nem bízom semmilyen zárt forráskódú szoftverben sem, de ha te ezek után tudod, hogy ki vagyok "mester" ígérem a továbbiakban meghúzom magam.
  • mrzed001 #7
    Hja, az el is felejtettem, hogy a cikk szerint online kapcsolódhatnak a különböző adatbázisokhoz és kérdezhetnek le belőle ... na ez gáz.
    Egy megfelelően (el)írt select-el bármely szerver, bármely adatbázist padlóra lehet küldeni, de legalábbis igen lelassítani a többi szál kiszolgálását.
    Szóval akár viccesnek is lehetne gondolni, ha pl a pesti körzetben minden adóhivatalban fél órán át homokóráznának a programok, mert a "túlképzett" rendőr épp cross join (keresztszorzat)-ba kötne két nagyméretű táblát (mert a hülyét hülyék képezték, hogy csak-a-Where-be ... )
  • bottika #6
    kiwi vagyok milyen képzést kap az, aki "minden" adatot elemez. Ha csak egy kis szervezet, pl a rendőrség összes adatainak a tipusához ért valaki, már az se semmi.. de aki érti az összes KSH, BÁH, BV, rendőr, VÁM, KBH, akárhol tárolt ÖSSZES adatról hogy az mi a szösz, és mivel lehet összehasonlitani meg értékelni... az kb 20.000 évet tanul előtte?
    Párhuzamosságok kikerülése. Gondolom az eredeti adatforrásokat nem semmisitik meg, tehát ezzel aztán pláne mindent megdupláznak, nem?
    Hozzáférés.. milyen nemzetbiztonsági ellenőrzésen kell átesnie azoknak, akik minden adathoz hozzáférhetnek? akik az őket ellenőrzők összes adatain ott röhöghetnek majd?
    A mindenbe vajon beletartoznak a mobil infók is? torony adatok, hiváslisták, banki forgalmazások, földhivatal infók, minden? Láttátok az Egle Eye c. filmet?
    :) ott a film kezdetétől számitva 90 perc alatt kinyirják ezt a mindent látó rendszert. Ha a se hall - se lát az Dömötör volt, akkor ennek rötömöD lesz a neve? :)
  • Narxis #5
    Még hülye is mert ha van egy személyi vagy lakcímkártyája vagy jogosítványa vagy tanulói azonosítója vagy adókártyája akkor már is benne van egy adatbázisban amiben nyilvántartják. Személyije biztos van mert anélkül max. hajléktalan lehet az ember, innentől kezdve meg tök mindegy, hogy torozik vagy sem. Ha akarják úgyis megfigyelik.
  • Teppik Amon #4
    és honnan tudod hogy tort nem ŐK csinálták, csinálják? Csak magadban bízhatsz.
  • Jagello #3
    És vajon ki nem sz*rja telibe hogy miről vitatkoznak ezek a NIBEK meg a MOSZAT meg az akármekkora fejű és orrú cimboráik amíg én és a hekker tenorista kollegáim a TOR és egyéb rommá titkosított csatornákon kommunikálunk???
  • Vorpal #2
    "A Jobbik és az LMP tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a NIBEK az országban fellelhető minden adatállományhoz - általában közvetlen elektronikus adatkapcsolat révén - külső közreműködés nélkül, akadálytalanul hozzáférhetne majd."

    remélem tudjuk, hogy nem az iwiwrő van szó, hanem az állam által tárolt adatokról.