MTI

Elhunyt Steve Jobs

Az Apple nem közölte a halál okát. Jobs 1976-ban a nevelőszülei szilícium-völgyi garázsában Steve Wozniakkal együtt alapította meg azt a céget, amelynek értéke a tőzsdén egy rövid időre túlszárnyalta az Exxon Mobil olajóriást is. Barack Obama, Bill Gates, Michael Dell és Mark Zuckerberg is megrendülten nyilatkozott.

"Mély szomorúsággal közöljük, hogy Steve Jobs ma eltávozott" - hangzik a cég közleménye. Jobs, aki 1976-ban a nevelőszülei szilícium-völgyi garázsában Steve Wozniakkal együtt alapította meg azt a céget, amelynek 2011 nyarán már nagyobb likvid tartalékai voltak, mint az Egyesült Államok kincstárának és értéke a tőzsdén egy rövid időre túlszárnyalta a legnagyobb amerikai céget, az Exxon Mobil olajóriást is.

A mobil számítástechnika forradalmának egyik kirobbantója, a személyi számítógép koncepciójának és a programüzenetekről az egérkattintásra való áttérés egyik úttörője 56 éves volt. Steve Jobs hasnyálmirigyrákkal folytatott elhúzódó küzdelme miatt idén januárban ismét betegszabadságra ment és augusztusban engedte át végleg a világ legnagyobb technológiai cégének irányítását az őt a kezelések alatt helyettesítő Tim Cooknak. Cook éppen egy nappal Jobs halála előtt mutatta be a iPhone-család legújabb tagját, a 4S-t. Az Apple ma világszerte 300 márkaüzlete van, s a több, mint 275 millió iPod-ot, 100 millió iPhone-t és 25 millió iPad-et adott el világszerte. "Steve Jobs a modern kapitalizmus történetének egyik legnagyobb újítója. Intuíciója az évek folyamán fenomenális volt" - írta a vezérigazgató poszttól való visszavonulásakor a The New York Times.


"Igazán elszomorított, amikor tudomást szereztem Steve Jobs haláláról" - nyilatkozta Bill Gates, a Microsoft társalapítója. "Steve és én csaknem 30 éve találkoztunk először, és az életünk több mint felében kollégák, vetélytársak és barátok voltunk. A világ ritkán lát olyan embert, aki olyan mély hatást gyakorolt volna rá, mint Steve, aminek következményeit sok elkövetkező nemzedék érezni fogja. Számunkra, akik abban a szerencsében részesülhettünk, hogy együtt dolgozhattunk vele ez egy őrülten nagy megtiszteltetés volt. Roppantul hiányolni fogom Steve-et" - mondta Gates

"Steve Jobs nagyszerű barát és megbízható tanácsadó volt" - jelentette ki Bob Iger, a Walt Disney vezérigazgatója. "Öröksége messze túlmutat majd az általa kifejlesztett termékeken és felépített vállalkozásokon. (Örökségének letéteményesei) az általa megihletett embermilliók, az általa megváltoztatott életek és az általa meghatározott kultúra lesznek." Iger szerint Jobs eredetisége, valamint a kreativitással és fantáziával áthatott elméje egy korszakot határozott meg. "Minden elért eredménye ellenére úgy érzi az ember, hogy csak most volt beindulófélben" - mondta a Disney vezére.

"A világ ma elveszített egy látnoki képességekkel rendelkező vezetőt, a technológiaipar elveszített egy ikonikus legendát én pedig elvesztettem egy barátot és egy társalapítót" - jelentette ki Michael Dell, a Dell társalapító-vezérigazgatója. "Steve Jobs örökségére emlékezni fognak az elkövetkező nemzedékek."

"Nagyszerű ember volt, hihetetlen eredményekkel és csodálatos éleselméjűséggel" - fogalmazott Larry Page, a Google alapító-vezérigazgatója. "Mindig úgy tűnt, hogy képes nagyon kevés szóval elmondani, hogy mire kellett volna gondolnod, mielőtt arra gondoltál volna. Mindenek felett a felhasználói élményre összpontosított és mindig is inspirációt jelentett a számomra."

"Steve, köszönöm, hogy a mentorom és a barátom voltál. Köszönöm, hogy megmutattad, hogy amit felépítesz, az megváltoztathatja a világot" - mondta Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatója.

"Nagyon különleges ember volt, és nem jutott volna el oda, ahova jutott, ha mindig mindenki szerette volna. Azért jutott el oda, ahová, mert víziója és célja volt. Könnyű megpróbálni mindenki kedvében járni, de ő kitartott az elvei mellett" - emlékezett Jobsra Carol Bartz, a Yahoo és az Autodesk volt vezérigazgatója.

"Steve a legjobb dolog, amit az iparunk valaha is kitermelt, nem hiszem, hogy bárki is elér még annyit, amennyit ő tudott" - nyilatkozott Marc Andreessen, a Netscape társalapítója és kockázatitőke-befektető.

"A világ elveszített egy látnokot. És aligha lehet nagyobb elismerése Steve sikerének, mint az, hogy sokan a világon egy olyan készülék segítségével értesültek a haláláról, amelyet ő talált fel" - hangzottak Barack Obama amerikai elnök megemlékező sorai.


Steve Jobs 1955. február 24-én született a kaliforniai Cupertinóban, az Apple leendő fellegvárában. Már gyerekkorában nagyon érdekelte az elektronika. Tizenéves korában felhívta Willam Hewlettet, a Hewlett-Packard elnökét, hogy számítógép-alkatrészeket kérjen tőle egy iskolai projekt számára. Sikerrel járt. Jobs lemorzsolódott a főiskolából, majd buddhistává lett, amikor az Atari videójáték-fejlesztői állását elhagyva, nem ritkán bódító szereknek hódolva, bejárta Indiát. A szabálytalan életút a szokványostól eltérő gondolkodásmódban mutatkozott meg. Jobs a HP-nál barátkozott össze Steve Wozniakkal, akivel előbb a komputerkedvelők klubjába járt, majd még két emberrel kibővítve a kört, megalapította az Apple Computer Incorporatedet.

Az 1978-ban garázsban összetákolt Apple I-nek sem billentyűzete, sem képernyője nem volt, és a vásárlóknak maguknak kellett volna azt összeszerelniük. Az Apple II azonban már a következő év nyugati parti komputervásárának slágere lett. A Machintosh 1984-ben került a piacra. A gép jól fogyott, de Jobs maximalista volt és 1986-ban a cégen belüli konfliktusok miatt az Apple elhagyására kényszerült. Megalapította a NeXT Computert, amelynek drága munkaállomásai sohasem váltották be a megálmodójuk által hozzájuk fűzött reményt. Nagyobb sikerrel járt azonban a Pixar Animation Studios megvásárlásával, amely később a Némó nyomában animációs filmmel és a Toy Sory sorozattal hódította meg a világot.

A NeXTet végül 1996-ban az Apple vásárolta fel, s Jobs egy éven belül megint a cég élére került. 2001-ben mutatta be a iPod zenelejátszót, amivel kezdetét vette a cég szédítő felemlekedése. A fekete garbós guru bemutatóinak sorozata bombasikerekkel folytatódott, 2003-ban az iTunes, 2007-ben az iPhone 2008-ban az App Store majd 2010-ben az iPad debütálásával. Jobs először 2004-ben jelentette alkalmazottjainak, hogy rákos, és 2009-ben titokban májátültetésen esett át. Az Apple alapítója együttműködött az első hivatalos életrajzának megírásában, amely a tervek szerint novemberben jelenik meg a Simon & Schuster kiadó gondozásában.

Jobs 2005-ben a Stanford Egyetemen elmondott beszédében elárulta, hogy kreativitásának motiválója a halandóság tudata volt. "A tudat, hogy hamarosan halott leszek a legfontosabb eszköz, amellyel csak találkoztam, amely segít meghozni az élet nagy döntéseit. Mert csaknem minden - minden külső várakozás, minden büszkeség, minden megszégyenüléstől és bukástól való félelem - ezek a dolgok szertefoszlanak a halál színe előtt csak azt hagyva meg, ami igazán fontos. Annak tudata, hogy meg fogsz halni az egyik általam ismert legjobb módja annak, hogy kikerüljük azt a csapdát, hogy az gondoljuk: van vesztenivalónk. Mert már meztelen vagy. És nincs rá ok, hogy ne a szívedet kövesd" - mondta Steve Jobs.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Fehercsoki #4
  Hogy állnak most az Apple részvények?:D
 • FoodLFG #80
  Azért hihetetlen, hogy senki nem teszi szóvá ezt a gusztustalan, szemellenzős seggnyalást, amit itt a hírben szereplő különböző ismert, "nagy" emberek sikeresen produkáltak.

  Különösen obama volt nevetséges, ezt a hányadék, amerikai túlzó stílust tanítani kéne. Persze minden 5-nél nagyobb IQ-jú ember kiröhögi, de láthatóan sokan be is kajálják... Nekik külön gratulálok.


  steve jobs utolsó éveiben csak arra törekedett, hogy monopolizálja a tartalomfogyasztást, előtte pedig szépen keresztbe tett annak a folyamatnak, amit a nyitott felfogású internet kényszerített ki a tartalom szolgáltatókból. A birodalma szépen rátelepedett a tartalmak online elérése iránti igényre és konzerválta az ipar mögött lévő elavult struktúrákat. Mindeközben pedig zsírosra szedte magát belőle. De ezt kb mindenki le se szarja... LOL
 • opeca #77
  Te nem tudod miről beszélsz.

  Szerinted hány olyan ember él a Földön akinek kb. 0 választása van, hogy milyen munkát végez?

  Vagy elmegy éhbérért dolgozni vagy éhen döglik.
  Na Jobs és a hozzá hasonló emberek pontosan ezt használták ki.

  Amúgy pedi az is egy baromság, hogy egyenesen arányosan többe kerülne a cuss, ugyanis az árrés az előállítási költségek és a nagykereskedelmi ár között a legmagasabb(!)

  Tehát egy olyan cégnél, ahol a cég második embere havonta(!) több száz millió forintnyi összeget keres, ott azt hiszem nem kell tovább magyaráznom, hogy mekkora haszonkulccsal dolgoztattak.

  Amúgy igaz, nem csak az Apple, a többi nagy cég is így csinálja, csak hát most az Apple van a terítéken, meg az utóbbi években eléggé elszemtelenedtek és ennek köze nincs, hogy mennyiért dolgoztatnak, egyszerűen unszimpatikus az egész cég.
 • BladeW #10
  Ja tényleg nem semmi amit véghezvitt

  Szemétdomb csúcstechnológiából

  Az egyik legnagyobb beszállító pont az Apple
 • Attila1234 #120
  Nem tudom. Lehet, hogy Steve Jobs nem volt zseni. Az viszont tény, hogy ő hozta vissza a sír széléről az Apple-t (és lett a világ első/második legértékesebb cége), az ő vezetése alatt került piacra az iPod, az iPhone, az iPad, neki köszönhetjük a Pixart, és az Adobe se lenne Adobe, ha nem dobja meg őket pénzzel és támogatással a 80-as évek elején. Ha ez valakinek kevés, ám legyen. A világ nagyobb (és értelmesebb) fele akkor is tisztelni fogja őt. A kutyák meg csak ugassanak. :)
 • JMáté #59
  Az ázsiai gyerekmunkások majd akkor fognak tűrhető (nem jó, csak tűrhető) körülmények között dolgozni ha te hajlandó leszel kifizetni 10000 Ft-ot egy "kínai" tornacipőért.
 • cateran #53
  R.I.P Steve...nagy koponya volt Apple ide vagy oda
  "Na ne mondd, ha egy cég mondjuk kínában gyártat (ahonnan árajánlatot kap) akkor genya és rabszolgahajcsár, de aki megveszi a termékeit az nem felelős?"
  De mondom..te se gondolhatod komolyan, hogy a vasarlonak ismernie kellene a gyartas korulmenyeit..ez olyan nonszensz, hogy szinte mar vicces:) A vasarlo felelossege annyi, hogy ha tudja, hogy a termek eredete ketseges (hamisitvany, lopott,stb.) es ennek tudataban es ellenere megvasarolja,na az gebasz...de a gyartastechnologia milyensegehez koze nincs a vevonek.(el nem tudom kepzelni honnan a francbol szedted ezt a baromsagot..ugy tunik az apple termekek hasznalata trenyleg roncsolja a szurkeallomanyt..)
 • GregSB #50
  Istenem mekkora gyökér vagy. Ha nem esett volna le, ő nem a Vöröskereszt CEO-ja volt, hanem egy tech cégé... és mellesleg óriási pénzeket gyűjtött / gyűjtöttek és adtak az AIDS elleni kutatásokba, pont afrikába, úgyhogy kétszeresen is beégtél most. Olvass utánna a Product Red-nek.
 • narumon #46
  "Marhaság. Nekem nincsenek rabszolgáim, senkit sem alkalmazok éhbérért."

  Nem hinném hogy Jobsnak lettek volna rabszolgái. Sőt tudomásom szerint nem is alkalmazott senkit éhbérért, az apple alkalmazottak elég jól keresnek tudomásom szerint.

  "Ez a kollektív bűnösség elve a politikában még éppen táptalajra lel de más körökben elég nagy butaság már ezzel előhozakodni."

  Na ne mondd, ha egy cég mondjuk kínában gyártat (ahonnan árajánlatot kap) akkor genya és rabszolgahajcsár, de aki megveszi a termékeit az nem felelős? Jelzem nem tudsz olyan terméket venni ami nem ilyen körülmények között készült, a világ termékeinek a 99%-át pontosan ilyen körülmények között készítik - hogy neked jó legyen.

  "Ha meg azt akarod elvitatni, hogy az Apple felhasználók között sok a hülyeuser - hiszen pont ez volt az Apple koncepciója - akkor feleslegesen próbálkozol, legalábbis nálam."

  Pontosan ugyanannyi a hülye user mint a HP felhasználók között vagy a Samsung felhasználók között, és ugyanannyi mint a Marks&Spencer felhasználók között vagy a Gucci felhasználók között, akik közt ugyanannyi a hülye mint a Szuzuki használók vagy a Peugeot használók között.
 • usersg #33
  Nekem a nagypapám fontosabb lenne mint akármelyik cégvezető...
  Idead... egy diktátor volt, a dolgozói utálták, a kínaiak utálták, a vásárlói szerették.

  Egyébként tényleg ő tartotta egyben az almát, ez nagy teljesítmény. Kíváncsi vagyok mikor kezdenek zuhanni a részvényárak...