Alex

Megjelent az Oracle Solaris 11

A cég bemutatta számítási felhőkhöz kifejlesztett operációs rendszerét, melynek használói legfontosabb alkalmazásaikat privát, hibrid vagy nyilvános felhőkben is futtathatják.

Az Oracle Solaris 11-et üzleti szempontból kritikus vállalati alkalmazások virtualizált, masszív, horizontálisan méretezett környezetben, valamint SPARC és x86 kiszolgálók széles skálájára telepített, vertikálisan integrált környezetekben történő futtatására tervezték. Már 700 nagyvállalatnál működik, és több ezer rendszerre van telepítve.

"Az Oracle Solaris 11 az elmúlt évtizedben az operációs rendszerek terén végbement legjelentősebb fejlesztés. A beépített kiszolgálóval, tárhellyel és immár hálózati virtualizációval is büszkélkedő Oracle Solaris 11 az iparág első, számítási felhőre optimalizált operációs rendszere. Az ügyfelek biztonságos, méretezhető számítási felhős vagy hagyományos vállalati környezetben egyaránt egyszerűsíthetik a telepítéseket, fokozhatják adatközpontjaik kihasználtságát, és gyorsabban futtathatják Oracle- és más vállalati alkalmazásaikat" - fogalmazott John Fowler, az Oracle Systems alelnöke.

Beágyazott virtualizációs funkciókkal támogatja az operációs rendszerhez és a hálózathoz tartozó, illetve tárolási erőforrásokat. Lehetővé teszi a VM kiszolgáló x86 és SPARC alapú rendszereken történő virtualizációját, így valós idejű adatmigrációt biztosít. Fizikai csomópontonként akár több száz zónára is méretezhető, ráadásul a memóriának, hálózatnak, processzornak és tárolási erőforrásoknak nem szab mesterséges korlátokat.

A teljes infrastruktúrán belül (operációs rendszer, fizikai hardver, hálózati és tárolási eszközök), illetve a virtualizált rétegben is átfogó felügyeletet biztosít. Az ügyfelek mindig a legfrissebb Solaris-frissítést kapják az Oracle-től. Az Enterprise Manager Ops Center, amely immár a rendszertámogatás részét képezi, konvergens rendszerfelügyeletet nyújt, így a hardvernek, az operációs rendszernek és a virtualizációs erőforrásoknak a vállalat egészén átívelő, központosított vezérlését teszi lehetővé.

A ZFS fájlrendszer adat- és tárolási felügyeleti alapot nyújt, támogatja a flash-memóriát használó rétegezett adattárakat, a vonalsebességű titkosítást és korlátlan adatmennyiség tárolására és kezelésére méretezhető. A cég közlése szerint általa a deduplikáció tizedannyi tárolókapacitást vesz igénybe virtualizált környezetben. A rendszer "eleve biztonságos" funkciókkal is rendelkezik, például indítási, szerepkörön alapuló root-hozzáféréssel, valamint alacsony hatású auditálási funkcióval, melyek a számítási felhős és a hagyományos adatközponti telepítések esetén egyaránt alkalmazhatók.

Az Oracle Solarist a cég szoftveralkalmazásaival együtt fejlesztették ki és együtt is tesztelték, ezért telepítésük és támogatásuk is együtt valósul meg. Ez jobb megbízhatóságot és nagyobb alkalmazásteljesítményt biztosít. A fejlesztések közé tartozik a megosztott memória optimalizált kezelésének lehetősége, az integrált erőforrás-kezelés és a kriptográfiai átterhelés. A Solaris 10-en alapuló környezetek áthelyezhetők egy külön zónába, melynek használata során élvezhetik a Solaris 11 fejlesztései által nyújtott előnyöket is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #1
    Mekkora flame lesz ez, hogy a privát az nem is privát cloud xd