MTI

Öt deka a világháló tömege - elektronokban

A világháló 5 deka - durva számítással. A kalkuláció atyja John Kubiatopwicz, amerikai számítógéptudós.

Az eredmény a Vsauce-nak, egy YouTube-csatornának köszönhető, és úgy jött ki, hogy szakemberei összeadták a neten mozgásban lévő összes elektron tömegét Albert Einstein alapképletéhez igazodón, mely szerint az energia egyenlő a tömeg és sebesség szorzatának négyzetével. (A világháló alatt ez esetben természetesen annak csakis a "tartalma" értendő, a kábelek, számítógépek és minden egyéb nélkül.) A kalkuláció atyja John Kubiatopwicz, amerikai számítógéptudós, aki úgy számol, hogy például minden egyes könyv - amely feltöltődik a netre - 0,000000000000000001 grammal növeli a világháló tömegét. A tudós természetesen nem csupán a könyveket vette számításba.


A jelenlegi világháló mindennel együtt egy közepes nagyságú tyúktojásnyi, vagy jókora epernyi tömegű - adta hírül a The Daily Telegraph.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • peterx #7
    ebből 49 gramm pornó
  • endrev #6
    Maximum az információhordozónak, pl. elektronok. Ami itt inkább információtovábbító, nem hordozó. A hordozó a merevlemez.
  • morden #5
    Volt valami tanulmány hogy az információnak is van súlya, lehet ebből számít a videós csóka
  • endrev #4
    Én viszont nem értem, hogy hogy jön ide az ominózus képlet, de lehet hogy az éjszakázás hatása. Ismert az elektron nyugalmi tömege, viszont egyáltalán nem fénysebességgel haladnak az elektronok a vezetőben, csak 1-2 m/s-mal. A HATÁS halad fénysebességgel, nem maga az elektron (halad).
  • Caro #3
    Ahogy én tudom ezt 100 éve próbálják kimérni, de csak azt sikerült megállapítani, hogy vákuumban minden frekvencia azonos sebességgel terjed (lineáris diszperzió, ha ez mond valamit).
    Az E=mc^2-be pedig a vákuumbeli fénysebességet kell írni. A relativitáselmélet szerint.
  • Tinman #2
    "fénysebesség pedig egy természeti állandó"

    Tévedés. A fénysebesség nem állandó. Olvass utána.

    Hint: Vákuumban sokáig úgy tudtuk, hogy állandó, nem is olyan rég meg kiderült, hogy a fotonok mérete hatással van a fény sebességére és term. rövid távon nem mutatható ki (nem tudjuk mérni), de hosszú távon már mérhető a differencia.
  • bvalek #1
    Az energia nem a tömeg és a sebesség szorzatának négyzetével egyenlő, hanem a tömeg és a fénysebesség négyzetének szorzatával. A fénysebesség pedig egy természeti állandó, ebben az esetben nincs annak jelentősége, hogy ennyi a fény sebessége.