Berta Sándor

3D kijelzős mobilt készített a Sharp

A Sharp a televízióknál szerzett tapasztalatait hasznosította a mobiltelefon-piacon és piacra dobta az Aquos Phone nevű készülékét, amely 3D-s megjelenítésre képes kijelzővel rendelkezik.

A készülék operációs rendszere Android 2.3.4 és kifejezetten nem az átlagos pénztárcájú vásárlóknak készült. A név nem véletlenül lett Aquos Phone, hiszen a Sharp már korábban piacra dobta az Aquos televíziókat, amelyek 3D-s megjelenítésre alkalmasak. Amint azt Ramy Nasser, a cég menedzsere megerősítette, a kijelzők ugyanazon a technológián alapulnak, mint a Nintendo 3DS képernyői, amiket szintén a Sharp gyárt. A megoldás lényege és előnye, hogy a felhasználóknak nincs szükségük különleges szemüvegekre a 3D-s látvány élvezetéhez.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Aquos Phone ára 649 euró. A készülékben egy 1,4 GHz órajelű, egymagos Qualcomm processzor dolgozik, a 4,2 collos kijelző felbontása 960 x 540 képpont. Beépített memóriája 512 megabájt és a memóriakártya-bővítőhely legfeljebb 32 gigabájtos microSD-kártyát tud fogadni. A csomagolásban a Sharp egy 4 gigabájtos microSD-kártyát mellékel. A funkciók közül kiemelhető a HSDPA, az IEEE 802.11b/g/n WLAN és a Micro-HDMI kimenet.

Az első tesztek alapján a képernyő a nagy felbontás mellett jó kontrasztarányával is kiemelkedik a mezőnyből, azonban a megjelenített képek és tartalmak nagyon tükröződnek. Az egymagos CPU bőven megbirkózik a különböző feladatokkal, semmilyen problémát nem lehet tapasztalni. A böngészés, a levelezés és a játékok futtatása sem okoz gondot a számára. A 3D-s kezelőfelület egy külön gomb lenyomásával aktiválható. Ezzel a megjelenítéssel a filmek tényleg 3D-snek tűnnek és a játékok - például az előre feltelepített Need for Speed Shift - is profitálnak az üzemmódból.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A készülék hátoldalán található két 8 megapixeles kamera, amelyek erőssége a 3D-s felvételek készítése. A felhasználók számára a legnagyobb élményt az jelenti, amikor a 3D-s képeket áttöltik a micro-HDMI kimeneten keresztül egy televízióra. A legnagyobb problémát azonban a magas ár jelentheti. Az LG Optimus 3D már 400 euró alatt kapható, míg a HTC Evo 3D 560 euróba kerül. A két 8 megapixeles kamera pedig önmagában még nem indokolja a 649 eurós árat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #11
    +1
  • Ruley #10
    Ha egyszer a képernyő külön képet küld a bal és a jobb szembe, jelezve a dolgok mélységét, vagyis a harmadik dimenziót, és ezt az agy 3D hatásként fogja fel, akkor nem mindegy hogy valami "igazi 3D" elvének megfelel-e?

    Persze, lehetne jobb is, meg fejlettebb, és majd lesz is egyszer, de azt letagadni hogy a képernyőől láthatóan előreugró alakok nem is 3D-sek, kb. annyi értelme van mint ha azt mondanád hogy a technicolor film igazából még nem is volt színes, mert csak primitív színkivonásos eljárással készült.
  • sanyicks #9
    Akkora előrelépés hogy semennyire, ugyanis nem 3d :)
  • gothmog #8
    Kiegészítve azzal, hogy ez még mindig csak sztereókép, a valódi 3d megjelenítéshez -hologram- semmi köze.
  • Omega #7
    A 3D akkora előrelépés, mint a színes TV megjelenése, eleinte lehetnek gyerekbetegségei, ez idővel javulni fog, ne legyetek már ilyen korlátoltak.
  • stefun #6
    Ha a tv 3D-röl vették a gagyi megoldást, akkor semmi észtveszejtö technologia nincs. : A közelebb levö dolgok élesebbek, a hátsó homályosabbak igy, MINTHA 3D LENNE. De gyerekeknek jo szórakozás.
  • Guren #5
    do want
  • who am I 7 #4
    szerintem meg jó poén...az meg végképp, h a home videókat is úgy veszi fel vagy csak képet tud 3d-ben?
  • YMan #3
    A mediamarktban megnéztem az LG optimus 3d-t is és a Nintendo 3ds-t is. VAN értelme a mobilos 3dnek.
  • Andr0 #2
    3D-nek alapjáraton nincs sok értelme. Csak 1-2 sok pénzbél készült filmnél és egy normális moziban van értelme.