HENT hírlevél

Jogvédőnek hitetve zsarolnak embereket csalók

A francia kalózkodás elleni ügynökség nevében küldözgetnek figyelmezető üzeneteket gyanútlan internetezőknek. A csalók hozzáférési kódok megadása ellenében szednek be pénzt áldozataiktól.

2010 októberében kezdte meg működését a francia HADOPI-ügynökség, amelynek feladata, hogy a vonatkozó törvény értelmében írásban figyelmeztesse a jogsértésen ért internetezőket. A hivatal szeptemberi bejelentése szerint működése óta mintegy 650 ezer figyelmeztetést küldött ki. Az egyéves működés már a csalók megjelenésére is okot adott, akik anyagi haszonszerzési céllal élnek vissza az üzenetküldési rendszerrel.

A csalók hatósági felszólításnak álcázott üzeneteket küldtek ki gyanútlan internetezőknek, amelyben jelzik, hogy az érintett internetelőfizetésén keresztül illegális letöltés és/vagy megosztás történt. Felhívják a figyelmet arra, hogy bár lehet, hogy a hálózati hozzáféréssel illetéktelen személyek éltek vissza, a felelősség az előfizetőé, ezért a hálózat biztonságáról neki kell gondoskodni. Itt a levél egy hamis HADOPI-honlapra irányítja a címzettet, amely a hozzáféréshez az egyedi azonosító kódok megadását kéri, amelyet telefonon elküldött szöveges üzenet formájában kérhetnek le. Az SMS küldés összege pedig a csalók bankszámláján jelenik meg jóváírásként.

A TorrentFreak szerint a francia hatóságok zárolták a hamis honlapra mutató domain nevet, illetve az SMS küldéshez használt számokat is felfüggesztették. A körülményekre való tekintettel azonban várható, hogy lesznek még, akik megpróbálják kihasználni az internetezők tájékozatlanságát, avagy hiszékenységét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!