SG.hu

Egyre több a netes részvénycsalás

A Symantec jelentése szerint a számítógépes bűnözők továbbra is a pénzügyi piac ingadozásából akarnak hasznot húzni, ezért jelentősen megnövekedett az úgynevezett "pump and dump" spamkibocsátások száma, mely során a csalók értéktelen, vagy lopott részvényeket futtatnak fel, majd eladják őket, mielőtt azok visszazuhannak az eredeti ár-értékre, tönkretéve a befektetőket.

Egy "pump and dump" részvénycsalás olyan spamhadjáratot jelent, mely során a számítógépes bűnözők hamis információkat közölnek bizonyos értéktelen részvényekről annak érdekében, hogy a legmagasabbra növeljék az árukat, és így azelőtt el tudják adni őket, mielőtt az értékük visszazuhan a reálisra. Ez a részvénycsalás megpróbálja meggyőzni a leendő vásárlót, hogy a filléres papír valójában többet ér az értékénél, vagy hamarosan az egekbe szökik az ára. A legtöbb esetben azonban az ilyen állítások félrevezetőek, vagy hamisak.

A sikeres “pump and dump" spam kampány mesterségesen megemeli a részvényekkel kapcsolatos érdeklődést, ezáltal pedig a részvényárat addig a pontig, amíg a csalók úgy döntenek, hogy túladnak rajtuk. Ezzel általában véget is vetnek a kampánynak, ami viszont radikálisan csökkenti az érdeklődést, így az ár visszazuhan az eredeti alacsony értékhez, a befektetők pedig elvesztik a pénzüket. “A csalók jelentős nyereséget érnek el napok alatt egy jól végrehajtott “pump and dump" hadjárattal. A jelenlegi viharos gazdasági környezetben sok embert meg lehet győzni, hogy részvényekbe fektessenek, amikről a csalók azt állítják, hogy profitálni fognak a piaci turbulencia miatt." - mondta Paul Wood, a Symantec.cloud vezető elemzője.

A kutatás további része feltárta, hogy 2011-ben csak az első hét hónapban az úgynevezett bootszektor, vagy MBR vírusok száma ugyanannyi volt, mint az előző 3 évben összesen. Az MBR (Master Boot Record) egy olyan terület a merevlemezen (általában az első szektor), amelyet a számítógép az új műveletek elvégzésére használ. Ez az egyik első dolog, amelyet a számítógép hardvere beolvas és végrehajt amikor a számítógép bekapcsol, még mielőtt maga az operációs rendszer elindulna.

“Az MBR vírusok azáltal, hogy az indítási folyamat során az adathordozón keresztül először a víruskódot futtatják, nagy teret engednek a mélyebb fertőzéseknek és a számítógépek kontrollálásának, ez pedig igencsak vonzó területet jelent a kártékony programok megalkotóinak. A jelenlegi MBR fertőzési módszerek egy meglehetősen komplex rendszert alkotnak, amelyeket általában magasan képzett személyek alkotnak." - mondta Gombás László, a Symantec magyarországi képviselője.

Az elemzésből továbbá kiderül, hogy míg a kéretlen levelek globális szintje alacsonyabb volt augusztusban az előző hónaphoz képest, az adathalász aktivitás növekedett. A legnagyobb növekedés a nagyobb márkanevekkel kapcsolatos spamlevelek mennyiségénél volt megfigyelhető, mint például az Apple iDisk szolgáltatással, valamint számos brazil vállalattal és szolgáltatással kapcsolatos kéretlen reklámlevelek, beleértve a közösségi hálózatokat és a pénzügyi márkaneveket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    ki az a hulye, aki egy spam miatt vesz reszvenyt?