Napi Online

Több mint száz román internetes csalót tartoztattak le

"A román rendőrség több mint száz embert tartóztatott le internetes szélhámosság vádjával abban az eljárásban, amelyben az FBI-jal együttműködve egy több mint 100 millió dollár kárt okozó csalássorozat ügyében nyomoznak" - jelentette be a washingtoni igazságügyi minisztérium.

A bukaresti rendőrség 117 házkutatást hajtott végre a hét végén kilenc városban, derült ki a BBC jelentéséből. A bűnbanda trükkje igen egyszerű volt. A társaság román tagjai amerikaiaknak álcázva magukat autókat, hajókat vagy más igen drága termékeket hirdettek meg olyan internetes aukciós site-okon, mint például az eBay. Az üzlethez előleget kértek, amelyet áldozataiknak az eladótól és a vevőtől látszólag független közvetítőkhöz kellett eljuttatniuk.

Ezek emberek - börtönzsargonban a nyilak - valójában a banda, az eladóknak álnéven bemutatkozó amerikai tagjai voltak, akik közvetítői díjként eltették az átutalások egy százalékát, a többit pedig elutalták a tengerentúlra romániai társaiknak. Az amerikai rendőrség az elmúlt másfél évben számos "nyilat" tartóztatott le különböző amerikai államokban, a hét végén 21 amerikai került rendőrkézre. Az ügy egy a sok közül: az hamis értékesítési ajánlatok voltak az internetes csalások leggyakoribb formái az elmúlt évben, derül ki az FBI 2010-es Internet Crime Report jelentéséből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!