Napi Online

Milliárdokat hozhatna egy egészségügyi adatbázis

Milliárdos megtakarítást hozhatna az egészségügyben a páciensek diagnosztikai eredményeinek központosított nyilvántartása és elektronikus elérhetősége, amivel feleslegesen ismételt vizsgálatok ezreit spórolhatnánk meg az orvosok.

Az egészségügyi diagnosztikai berendezésekből és a betegek kórlapjaiból érkező adatok központosított nyilvántartása és a gyógyítás céljaira történő elérhetősége növelhetné az egészségügyi ellátás hatékonyságát, a gyógyítás színvonalát, és milliárdos megtakarítást hozna. A gyorsan megvalósítható modernizáció csökkentheti a vizsgálatok számát és a kórházi géppark leterheltségét és működési költségeit, tetemes időt szabadít fel a tényleges betegellátásra, és nem utolsósorban statisztikai alapokat biztosíthat egészségügyi kutatásokhoz, összességében az ágazat működésének további optimalizációjához, akár milliárdos léptékekben − állítják az ilyen típusú fejlesztésekkel foglalkozó szakértők.

A kórtörténetek Magyarországon jelenleg nincsenek feldolgozva, holott ezeket központilag kellene kezelni, hiszen fontos statisztikai, kutatási és demográfiai adatokat nyerhetünk belőlük − fogalmaz Semerédy Péter, az egészségügyi és más humán célú informatikai rendszereket fejlesztő és üzemeltető Optisoft Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

A betegadatok központi tárolásának megoldatlansága miatt a páciensek egy-egy súlyosabb betegség esetén irattárnyi dokumentumokat hordoznak magukkal zárójelentések, röntgenfelvételek és egyéb diagnosztikai eredmények formájában. Naponta ezres nagyságrendben történnek az országban "biztos, ami biztos" − alapon felesleges vérvételek, ultrahangvizsgálatok, de ide sorolhatók az olyan időrabló negyedórás konzultációk tömkelege is, amikor egy beteg újfent elismétli a panaszait egy korábban őt kezelő orvos valamelyik újabb munkatársának.

Az adatok elektronikus tárolásával és hordozhatóvá tételével elkerülhető lenne a vizsgálatok duplikálódása, egyszerűbbé válhatna az orvosváltás, felgyorsulna a több specialista munkáját igénylő betegségek gyógyítása, vészhelyzetben időt nyerne az orvos az azonnal elérhető adatok ismeretében, emellett a különböző városok kórházai vagy szakrendelői bátrabban támaszkodhatnának egymás adataira − hangsúlyozza Semerédy.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    "No, én meg jobban szeretném a hónom alatt vinni a leleteimet a következő orvoshoz, mert úgy gondolom, semmi köze egy fogásznak a hüvelygombámhoz, illetve a reumatológusnak a lyukas fogaimhoz!... "

    Egy konkrét esetben lehet, hogy igazad van, de összességében hülyeség amit írsz. A testben minden mindennel összefügg, pl. fülfájást simán okozhat rossz fog. Szerintem az emberi egészség tipikusan az a terület, ahol nem baj, ha egy orvos - számodra! - látszólag lényegtelen információknak is birtokába jut, ugyanis ezek változtathatják az összképet. Pl. hiába van egy panasz egy konkrét szervnél, elég nyilvánvaló, hogy nem csak annak a szervnek a leletei lehetnek lényegesek, hanem számos egyéb, látszólag lényegtelen információ is. Minimum 8 évig napi sok órában tanulja a szakmáját - én nem lennék olyan bátor, hogy eldöntsem mi a lényeges és mi nem.

    Más kérdés nyilvánvalóan az adatvédelem, de ezt nem az orvoson kell leverni szerintem, hiszen előtte konkrétan meztelenül állsz, még beléd is döfi a kést. Ha ártani akarna neked bármikor megtehetné, egyszerűen azzal, ha nem vesz figyelembe valamit, vagy nem csinál semmit. A gond szokás szerint az állami szervekkel, a bürokráciával van, és ez úgy oldható meg, ha semmilyen hozzáférést nem kapnak az egészségügyi adataidhoz.
  • atomjani #2
    A jogosultságokat jól lehet kezelni. Egy fogorvos a megkapott TAJ kártya számmal csak a számára szükséges információkhoz tud hozzájutni. Milyen fogászati panaszok és kezelések voltak. Ezekre nem mindig emlékszik jól a beteg és sokszor nem tudja elmondani azt, ami az orvosi szakmához tartozik. Egy műtét jó példa erre. Az iratok elveszhetnek és roncsolodhatnak. Digitálisan meg sokkal nagyobb biztonságban vannak.
    Nyugodtan cipelheted magaddal, ha szereted hordani. Aztán vigyázz rá nagyon, nehogy félre műtsenek a jövőben téged, mert nem tudtak valamit elolvasni.
    Az orvosokat meg kötelezi a törvények betartására, így nem fognak visszaélni a kapott információkkal. Dolgozni járnak oda és nem olvasgatni unalomban vagy pletykálkodni.
  • redfish #1
    No, én meg jobban szeretném a hónom alatt vinni a leleteimet a következő orvoshoz, mert úgy gondolom, semmi köze egy fogásznak a hüvelygombámhoz, illetve a reumatológusnak a lyukas fogaimhoz!...

    Ezzel a "központosítással" megint bakanccsal taposnak bele a személyiségi jogainkba, mert így Lutz Gizike nevére rákeresve Soprontól Battonyáig bármelyik orvos (és bármelyik orvosi írnok is!) részletesen mindent megtudhat Lutz Gizike lyukas fogairól, szedett fogamzásgátlójáról, abortuszairól, magas vérnyomásáról, depressziós betegségéről, stb...

    Ezzel a "központosítással" a munkahelyek üzemi orvosai is rögvest mindent megtudhatnak Lutz Gizikéről, aminek Gizike nem biztos, hogy örülni fog...

    Az ismételt vérvétel, laborvizsgálat, ultrahangvizsgálat egyáltalán nem biztos, hogy felesleges, mivel sok esetben idővel változhatnak az eredmények!

    Az "időrabló negyedórás konzultáció" meg egyáltalán nem felesleges, sőt jó lenne, ha minden orvos legalább ennyi időt szánna a betegeire, miért baj az, ha a beteg elmondja a panaszait?!...

    Semerédy úrnak biztosan remek bevétel lenne, ha tőle rendelnék meg ezt a "központosító" szoftvert, de én mint állampolgár és lehetséges páciens, felháborítónak tartanám, ha a kórlapom és minden kórtörténetem Soprontól Battonyáig bármelyik orvos és orvosi adminisztrátor (vagy Hivatal) számára elérhető lenne!!!...