Berta Sándor

Öngyilkosság a HP átszervezése, a Samsungé lehet a webOS

Még mostanra sem ült el a Hewlett-Packard üzleti stratégiájának módosítása okozta vihar. A PC-részleget alighanem kiszervezik, míg az operációs rendszer iránt a Samsung érdeklődik.


Leo Apotheker
Leo Apotheker, a HP vezérigazgatója augusztus közepén jelentette be, hogy a vállalat felhagy a számítógépgyártással és megválnak minden olyan terméktől - okostelefonoktól, táblagépektől -, amelyen a webOS fut. A hírt azóta sem tudta megemészteni számos korábbi vezető és külső elemző. Tom Perkins, a cég egyik korábbi igazgatója a The New York Timesnak úgy nyilatkozott: "Nem tudom, hogy valaha került-e sor hasonló céges öngyilkosságra, de most legalább tudjuk, hogy ilyesmi is létezik." Egy másik menedzser sem rejtette véka alá a véleményét: "A HP volt a Szilícium-völgy epicentruma, földrajzi, kulturális és történelmi értelemben egyaránt. Előfordult valaha is, hogy egy ennyire tisztelt cég hasonló mélységekbe jutott volna? Nem hiszem."

A PC-üzlet feladása mellett komoly kritikák érték a társaság vezetését amiatt is, hogy óriási befektetésre készül, 10,3 milliárd dollárért akarja megvásárolni az Autonomy nevű brit szoftverfejlesztő céget. A bírálók leginkább a vételárat sokallják. A HP egyik munkatársa így kommentálta a tranzakciót: "Senki nem fizetné ki egy vállalatért az éves forgalma tizenegyszeresét." Egy másik HP-menedzser pedig így reagált a hírre: "Ez olyan, mintha Alan Mulally, a Boeing első embere otthagyná a cégét azért, hogy a Ford vezetője legyen, majd hat hónappal később bejelentené, hogy a Ford a jövőben repülőgépeket fog gyártani."

Időközben ismertté vált, hogy a Hewlett-Packard megtartja, de kiszervezi a PC-részlegét. A HP szóvivője közölte, hogy jelenleg is vizsgálják, hogy egy ilyen lépés milyen következményekkel járna. A PC-részlegből egy külön céget hoznak létre, ami önállóan fog működni. Véleményük szerint a részvényesek, az ügyfelek és a dolgozók szempontjából is ez a megoldás a legjobb. A kiszervezés várhatóan az idei év végéig megtörténik.

A DigiTimes tajvani IT-hírportál eközben megszellőztette azt az információt, hogy a Samsung Electronicsot érdekelné a webOS és kész lenne megvásárolni az operációs rendszer jogait, illetve Raymond Wah menedzsert, a PSG részleg korábbi alelnökét is átvenné a HP-től. A Samsung ezzel a lépéssel a Motorola Mobility felvásárlására reagálna, egyúttal igyekezne megerősíteni pozícióját az Apple-lel szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cloud.strife #20
    De azér vennél Apple részvényt ha lenne pénzed nem? :)
  • cloud.strife #19
    Én még azér pár lekóreaizárt bevállalok..... :)
  • sanyicks #18
    Egyébként ez sem közenincs téma, hiszen az apple mint tudjuk "újrafeltalált mindent" tehát bármi ami abban a szegmensben van ahol az apple árul valamit, retteghet a pertől :)
  • sanyicks #17
    nem egy terméket imád
  • sanyicks #16
    Ne téveszd keverd a dolgokat. Evangelisták apple oldalon vannak, mert a másik oldal nem egységes nem egy terméket, egy közös az apple gyűlölet(érthető okokból az apple pofátlansága miatt).
    Az élet megváltoztató cuccokról is az apple fanok szoktak írni "újrafeltalálta az okostelefont", "feltalálta a multitouchot", "még mindig gombokat nyomogatnánk ha nincs a szent apple" stb, galaxy s-ről ilyesmit senki nem írt.
    Régen csak az apple evangelisták dícsérték szénné szent apple cuccaikat, most ők el vannak nyomva. Változnak az idők ;)
  • aronvirginas #15
    "Az SG lassan kezd olyan lenni, mint a kuruczinfó, annyi különbséggel, hogy itt minden hírből apple fikkerolás lesz, ott meg zsidózás."

    Lassan? Sanyics a méhek szaporodásáról szóló cikkhez is képes beírni, hogy fuj-az-Apple, amire rögtön ott terem három önjelölt evangelista, hogy elmesélje nekünk, hogyan változtatta meg a Samsung Galaxy S az amúgy végtelenül szánalmas életüket. Kész szappanopera
  • asgh #14
    Az SG lassan kezd olyan lenni, mint a kuruczinfó, annyi különbséggel, hogy itt minden hírből apple fikkerolás lesz, ott meg zsidózás.
  • Papichulo #13
    "Semmi pénzért nem váltanám le a Galaxy S-emet iPhone 4-re"

    De kar, hogy nem elobb talalkoztunk...
    En mar alig varom, hogy kijojjon az uj iPhone modell. Elegem van az SGS-bol. Meg eletemben nem lattam olyan telefont, ami ugy le tudott fagyni az eredeti gyari distro-val es csak a market-bol felrakott programokkal, hogy ujra kellett huzni az OS-t az osszes - nem szinkronizalt - adat elvesztese utan. Es akkor a par ora alatti lemerulesekrol ne is beszeljunk... En megvernem azt, aki szerint ez egy erett software/hardware kornyezet. Ne velem kiserletezzenek! Elment a kedvem az egesztol. Pedig az elejen tetszett.
  • Papichulo #12
    Whoa! Valoban, a WP7-et teljesen elfelejtettem. Raadasul a vasarlas utan ebbol ketto az exclusive lenne. Barhogy is lesz, remelem valaki komolyan fog foglalkozni vele, sajnalnam ha a WebOS elsikkadna. A szoros verseny az nekunk fogyasztoknak csak jol johet!
  • kvp #11
    A bada, az android es a webos ugyanaz az operacios rendszer (linux), 3 eltero grafikus felulettel es fuggvenykonyvtar gyujtemennyel. Elvileg keszitheto beloluk egy olyan rendszer, ami alatt mind a 3 meglevo rendszer szoftverei elfutnak. (jelenleg a kinaiak dolgoznak csak hasonlon) Igazabol csak 4 tenyleges os van a piacon: windows (wp7), linux (a fentiek), a symbian es az ios. A symbian kivetelevel mindegyikbol van asztali valtozat is. (wp7=win7, linux=linux, ios=macos. Ebbol egyedul az android az ami teljesen azonosan mukodik desktop es mobil modban is, a tobbi rendszert valamennyire a celkeszulekekhez szabtak. A samsung-nak a webos-bol a fejelsztok, a licenszek es a szabadalmak kellenek, mert sajat linuxa mar van par...