HENT hírlevél

Bevetik a Beatles-t a kalózok ellen

A brit Why Music Matters kampány legújabb kampányfilmjében a The Beatles korszakalkotó és a rajongók magánéletében is meghatározó zenéjével hívja fel a figyelmet a tudatos fogyasztói magatartásra.

Kalózkodás elleni céllal indult el 2010-ben a Why Music Matters kampány Nagy-Britanniában, amely legújabb kampányfilmjében az ikonikus brit popzenekar dalaival figyelmeztet az illegális letöltés helytelenségére. A 1960-as évek zenekultúráját meghatározó The Beatles számai egy animációs rövidfilm hátterét szolgáltatják, amely története szerint azt mutatja be, milyen fontos szerepet jelent az emberek életében a zene.

A videóban a főhős életének kulcsállomásait kísérik végig a gombafejek dalai, amelyek nem csak egyéni, de közösségi élményt is jelentenek. Ez utóbbi a kampány üzenete szerint az ok, ami miatt "a zene számít", és ami miatt fontos, hogy a zenészek megfelelő javadalmazásban részesüljenek munkáik után.


A Why Music Matters szerint a kalózkodás miatt egyre nehezebbé válik a fiatal tehetségek számára, hogy ismertségre tegyenek szert, így könnyen lehet, hogy ha nem tartjuk tiszteletben a szerzői jogokat, nem alakulhat meg egy újabb olyan nagy kaliberű zenekar, mint a The Beatles. A kampány szerint a letöltések 95 százaléka lehet illegális.

A 2011-es Brit Music Awards díjátadóján több neves zenész is a projekt támogatására szólította fel a zenerajongókat. Szót emelt a kampány mellett többek között Cee Lo Green, Ellie Goulding, Dizzie Rascal és a Duran Duran képviseletében Simon Le Bon is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tatish #4
    Valahogy nem igazán tudom sajnálni a 'szegény' zenészeket. Kapnak zsetont a lemezek után, a fellépésekért, meg meghívják őket 1-1 televíziócsatornához beszélgetni és még azért is leakasztanak nem is kevés lóvét.

    Itthon a kommuna foglalkozik kis, kevésbé ismert bandákkal,hivatalosan ingyenesen letölthetőek az albumjaik. Illetve még van a Tapunderground és a Kaukázus együttes ami ingyenesen megosztotta a zenéjét.
    Valaki tud még ilyet?
  • aaaaa #3
    Amíg az emberek 90%-a majdnem éhen döglik hazánkban, milliók nem tudják fizetni a valóban tehetséges gyermekeik oktatását, addig nagy íveben teszek arra, hogy néhány ingyenélő "hatalmas zenei tehetség" elkallódik. Ekkora hazugságot leírni kifejezetten felháborító. Ha úgy érzi valaki, hogy tehetséges, és az akarja, hogy megismerjék kirakja a netre a műveit. Hangszerre meg énekhangra már csak telik neki. Ha meg arra sem , hát akkor ne zenéljen. Még a koldus zenész is tud hangszert venni. Ha meg szart alkotott, nem fogja senki letölteni sem legálisan, sem illegálisan.
  • Frosty01 #2
    pontosan. szívesebben veszem meg az albumokat neten, úgy hogy közvetlenül a zenekarhoz folyik be a pénz.

    nem is tom már rég volt, de volt egy olyan banda aki úgy kínálta a komplett albumot hogy te szabhattad meg hogy mennyi pénzt adsz érte, ha 1centet akkor annyit, ha 50 dodót akkor annyit adtál érte. szimpatikusabb mint ez a tetves jogvédős kiadós rinyálós gépezet
  • tttttom #1
    Nem kellene a szarnak ormótlan magas árúaknak lenni és, hogy ezek az ingyenélők(Alias jogvédők) is részesedjenek mások munkáiból. Ilyen marha egyszerű.