Berta Sándor

Kiárusították a TouchPad készülékeket

Amint ismertté vált, hogy a Hewlett-Packard felhagy a számítógépgyártással, gyakorlatilag azonnal kezdetét vette a cég táblagépeinek kiárusítása. Az árkedvezmény akár 75 százalékos is lehet.

A szemfüles és szerencsés vásárlók a korábbi ár töredékéért vehették meg az elmúlt napokban a HP TouchPad tábla PC-jét. A Best Buy nevű észak-amerikai e-kereskedelmi cég rendszerében például 99 dollárért bárki hozzájuthatott a TouchPad 16 gigabájtos, WiFi-s változatához. Az ajánlat azonban nem egyedi, ugyanis a Future Shop hasonló áron kínálta a terméket. A 32 gigabájtos modell 599 dollár helyett csupán 149 dollárba került.

Mióta Leo Apotheker vezérigazgató bejelentette, hogy a konszern felhagy a számítógépgyártással és megválnak minden olyan terméküktől - okostelefonoktól, táblagépektől -, amelyen a webOS fut, azóta az árak gyakorlatilag szabadesésben vannak, s a legtöbb modellt órák alatt elkapkodták a vásárlók. A Best Buy és a Future Shop is egyaránt azt közölte, hogy a kiárusítás hivatalosan augusztus 22-ig tartott. Egyelőre kérdéses, hogy a TouchPad készülékek más országokban is elérhetők lesznek-e leértékelve, vagy sem. Az ugyanakkor már kiderült, hogy a Best Buy a HP kérésére állította le a kiárusítási akciót.


A WebOSroundup nevű portál szintén új információkkal szolgált. Ezek szerint a társaság visszafizeti azoknak a felhasználóknak az árkülönbözetet, akik korábban a saját online boltjában szerezték be a táblagépeket. A konstrukciót a konszern partnercégei is választhatják, ebben az esetben a Hewlett-Packard később átutalja nekik a vevőknek kifizetett összegeket.

A TouchPad sikertelenségének egyik legfőbb oka egyébként aligha a webOS-ban, sokkal inkább a használt hardverben keresendő. A The Next Web ugyanis egy iPad 2 készüléken tesztelte a webOS-t. Az operációs rendszer az Apple termékén kétszer olyan gyorsan futott, mint az eredeti hardveren.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bencee7 #28
    Ismét volt "kiárusítás"...vagy inkább csak hirtelen jött jóárasítás, viszont csak a developerek kaphattak, kemény $150-ért :\ olcsón átlagember nem kaphat?
  • asgh #27
    "Ez így elég nagy bullshit. A jó hardver és a jó OS (mondjuk egy Tegra2 + Android 3.0 kombó) mellé minden más csak fölösleges sallang."

    És mégis mihez kezdesz egy hardverrel és egy OS-el önmagában?
    BASIC-ben programozod?
    Az egy dolog, hogy az OS önmagában jöhet beépített alkalmazásokkal, ami lefedi az alapvető felhasználási területeket (netezés, iroda, médialejátszás, stb.), de ha ezeket nem updatelik rendszeresen, akkor pár éven belül az egész nem ér semmit. Azaz az OS gyártójának minden beépített alkalmazás esetén tartania kell a versenyt az adott terület konkurenciájával, legyen az office, vagy ebook olvasó vagy médialejátszó, különben a felhasználók dobják az egészet hardverestől, OS-estől. (Ez már a 8bites korszakban is pontosan így volt, aki még emlékszik az Enterprise, Videoton, stb. gépekre érti, mire gondolok. ) A megoldás tehát minden esetben az, ha van megfelelően kiterjedt külsős fejlesztő közösség, ami ellátja szoftverekkel a platformot.
    A másik, ami szintén a gazdasági ökoszisztémához tartozik, az a médiaszolgáltatás. Ez itthonról kevésbé érzékelhető, de pl. az USA-ban nagyon sokat számít, ha egy platformról legálisan elérhetőek az ebookok, zenék, TV sorozatok, filmek, stb.
    Mindezt összevéve, ha valaki iPad és más táblák között gondolkodik, akkor figyelembe veszi, hogy ha nem az iPad-ot választja, akkor le kell mondania az Appstoreon és az iTunes-on keresztül elérhető tartalomról. Ha tehát nem kapja jelentősen olcsóbban a közel azonos tudású hardvert, akkor miért venné az iPad helyett azt?
    Na ezért buktak meg sorra az iPad killernek szánt táblák.
    Véleményem szerint, az egyetlen szereplő, ami tényleg meg tud majd tapadni a tablet piacon, az az Amazon lesz, mert nekik van az iTunes-hoz mérhető médiaszolgáltatásuk, amit ki tudnak egészíteni az Androidos Appstore-jukkal. Ha erre hoznak ki hardvert ÉS alá tudnak menni az iPad árának, akkor és csak akkor lesz komolyan vehető alternatívája az Apple-nek.
  • asysoft #26
    Ezzel nem tudok vitába szállni, mivel én egy tabletet max ágyból netezésre/grafikával megpakolt PDF-ek olvasgatására tudnék használni, amelyre ez is tökéletesen alkalmas már gyári állapotában is (ugye flash itt is van, tehát még e téren sem érheti szó a ház elejét).
  • neevous #25
    Az alkalmazások nem sallagok?
  • Gerygrey #24
    Az IPS panel mindenképp kéne, a WebOS-t viszont nem tartom előnynek (épp a kevés alkalmazás miatt) :)
  • asysoft #23
    Majd lehet, legalábbis buherátorok már dolgoznak rajta. Más kérdés, hogy minek, szerintem a tablet nagy előnye (IPS panel mellett) a WebOS, kár, hogy alig van rá alkalmazás... Mondjuk én még most sem értem, minek a tablet, nekem ennyit sem ér meg
  • Gerygrey #22
    "biztosítani kellene ugyanazt a gazdasági ökoszisztémát, amit az Apple az iOS mögé rakott."

    Ez így elég nagy bullshit. A jó hardver és a jó OS (mondjuk egy Tegra2 + Android 3.0 kombó) mellé minden más csak fölösleges sallang.
  • Gerygrey #21
    Lehet ezekre bármilyen buhera módszerrel Androidot tenni?
  • asgh #20
    Nem állítom, hogy nem buktak rajta, mert nyilván igen, de az biztos, hogy egyetlen tábla sem fog labdába rúgni, amit az iPad közelébe áraznak, mert ahhoz nem elég minőségi hardverrel és jó OS-el előállni, biztosítani kellene ugyanazt a gazdasági ökoszisztémát, amit az Apple az iOS mögé rakott.
    Ezzel szemben, ha megjelennének az olcsó (értsd: 4-600 USD helyett 200-300 USD) minőségi táblák, akkor az olcsó és jó hardver elég felhasználót vonzana, hogy megérje rá fejleszteni, ezt pedig kialakítaná körülötte a hiányzó ökoszisztémát is. Amíg viszont minden tábla 500USD körül mozog, ez nem fog bekövetkezni.
  • szedRick #19
    Igen meg ha úgy vesszük hogy az ember is kb szén meg víz akkor az emberélet sem ér túl sokat, de ugye ez nem így van... :D